Bloggen

25/5
Hegas
Klassikern har en enorm kraft och skapar en gemensam kulturell grund som man kan bygga förståelse och referenser kring. Trots att boken Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige skrevs som en läsebok i svensk geografi och var tänkt som lärobok i svenska skolan har den blivit en älskad klassiker som översatts till massor av språk. Men det som verkligen spridit berättelsen om Nils Holgersson är den japanska tecknade animeserien Nirusu no Fushigi na Tabi som kom 1980. Serien blev omåttligt populär och de 52 avsnitten sändes i flera länder runt om i världen, bland annat många länder i Europa – men även Sverige, Canada, Kina, Sydafrika och i arabvärden.
17/5
Hegas
Läsnyckeln är ett arbetsmaterial för elev och lärare som är utformad för att öka läsförståelsen och väcka läslust! De varierar lite i sina upplägg men består vanligast av tre huvudrubriker:
12/4
Hegas
15 april kan du besöka den arabiska minibarnboksmässan på Internationella biblioteket i Stockholm. Du kan hälsa på Hegas där och ta del av våra arabiska titlar. Till exempel är vissa titlar översatta till arabiska, andra ingår i serien al-Hakawati där den arabiska texten löper parallellt med den svenska.
5/4
Hegas
Du missar väl inte Hegas stipendium? Vi stödjer ett projekt som främjar läsning och läslust med 5000 kronor. Vi menar att läsning handlar om inkludering. Att alla barn och unga ska ha möjlighet att ta till sig litteratur, oavsett om de nyligen lärt sig läsa, har dyslexi, andra läsutmaningar eller om svenska är ett nytt språk.
29/3
Susanne Behrendtz
Hur tar man upp högaktuella ämnen som transsexualitet och identitet i en högstadieklass utan att det blir pinsamt eller fördomsfullt? Jo, genom att arbeta med skönlitteratur!
14/2


Lisen åker vilse är första delen i Cecilia Sundhs serie om härliga Lisen. Att sätta sig på fel buss är vardagsdramatik på hög nivå i ett barns liv. När Lisen dessutom blivit av med sin biljett är katastrofen ett faktum. De uttrycksfulla illustrationerna av Anna Nilsson stärker känslan i boken ytterligare.

Cecilia Sundh

Hur fick du idén till boken om Lisen?
När jag var barn skulle jag åka buss själv till min skola, eftersom jag precis hade flyttat till ett nytt ställe. Olyckligtvis hamnade jag på fel buss! Och eftersom jag hade tappat biljetten vågade jag inte bertätta för chauffören att jag var på fel buss. När bussen var framme vid slutstationen grät jag så mycket att chauffören förstod att det var något som inte var rätt...
Det här är mitt läskigaste minne som barn. Så en dag bestämde jag mig för att skriva ner det. Allt i boken är inte sant, men ganska mycket.
När jag inte skriver berättelser arbetar jag som lärare i grundskolan. Det roligaste jag vet är att högläsa böcker för mina elever och att skriva berättelser tillsammans med dem!
Cecilia Sundh, författare