Bloggen

Totalt 167 poster
Sida 5 av 17
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
11/6
Hegas
Lättlästa böcker väcker både läslust och öppnar dörren för läsningens mängdträning om du frågar oss. Men är det bara barn och unga med dyslexi som behöver lättlästa böcker? Nej, det finns andra grupper som har stor nytta av lättläst.
10/6
Hegas
Grattis till Voxnadalens gymnasium i Edsbyn som vinner Hegas stipendium 2021! Med projektet VI LÄSER OCH BOKTIPSAR TILLSAMMANS! ska det leda in ungdomarna på skolan in i en läsande värld. Vi fick chansen att ställa några frågor till gymnasieskolans skolbibliotekarie Anette.
4/6
Hegas
Lättläst väcker läslust! Locka tonåringen till läsning med berättelser om trimmade mopeder, moraliska dilemman och återbruk. Redaktionen har samlat 5 tips på lättlästbearbetade ungdomsböcker.
26/5
I Hegas vårtävling 2021 fick ni i uppdrag att hjälpa Splej-gänget lösa ett nytt mysterium. Ni skickade in nästan femtio bidrag! Helt galet. Alla bidrag lästes av Splej-författaren Torsten Bengtsson som till slut valde en vinnare. Det blev ”Mysteriet med hackarna” som kammade hem seger. Grattis Klass 5 på Husensjö skola!
6/5
Hegas
Att bjuda in till författarbesök är ett sätt att väcka läslust. Äntligen får barnen ett ansikte på sin favoritförfattare! Dessutom inspirerar det både till att läsa böcker och att skriva egna berättelser. Författaren till Spanar-serien, Annika Widholm, har lång erfarenhet av just detta. Hur lyckas man egentligen med ett författarbesök? Annika har en massa tips!
19/4
Det är viktigt att introducera och prata om olika typer av facklitteratur, anser Cilla Dalén, skolbibliotekarie på Enbacksskolan i Stockholm. Genom bokprat och traditionell bibliotekskunskap väcker Cilla läslust till faktaböckerna. Dessutom är hon aktiv i nätverket Gläfs, som diskuterar användningen av facklitteratur i skolan.
0 kommentar(er)
15/4
Hegas
Alla elever har rätt att få en likvärdig undervisning om sexualitet, identitet och relationer. Någon som är van vid att arbeta inkluderande i sexualundervisningen är Anna Ahlund, legitimerad lärare och författare till Våga Längta-serien. I april får böckerna sällskap av Våga längta värderingsspel, ett verktyg för dig som vill arbeta kring frågor runt lust, sex och relationer på högstadiet och gymnasiet.
8/4
Hegas
Barnens Romanpris i Karlstad är ett bokpris som involverar hela 27 klasser och 4 bibliotek, med 600 anmälda elever inom kommunen. De jobbar med 5 olika titlar i olika svårighetsgrad och genre, där bland annat Åsa Storcks Alice i Stratford är nominerad! Hegas träffade bibliotekarierna Maria, Susanne och Johanna från Karlstad bibliotek som delade med sig av framgångsreceptet!
0 kommentar(er)
16/3
Sävaträsk är en ungdomsberättelse om kärlek, epa-traktorer och en orättvis vuxenvärld. Författaren Pär Sahlin lyckas att få läsaren att både skratta, rodna och känna igen sig. Men hur är det att skriva lättläst om epa-äventyr på landsbygden? Pär svarar!
0 kommentar(er)
26/2
Hegas
Den prisbelönta barn- och ungdomsförfattaren Maj Bylock är en av Sveriges främsta läsfrämjare. Under sin livstid revolutionerade hon inte bara läromedelsböcker, utan skrev också tidlösa skönlitterära böcker. Dessutom tillgängliggjorde hon klassiker för en hel generation av yngre läsare genom sina återberättade äventyrsklassiker. Hon var alltid mån om barnens bästa och såg dem som huvudpersoner. Men hur lät det hemma? Hegas åkte till Karlstad för att träffa Maj Bylocks dotter Maria Bylock Bergström.
0 kommentar(er)
Totalt 167 poster
Sida 5 av 17
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11