2023-04-25 11:22
Malin Svensson

Det finns en värld bortom vår. Den är digital och lockar många unga. Vuxna skräms av ökande skärmtid, men det finns tecken på att de digitala möjligheterna väcker läslust och skrivande – genom fanfiction.

Fanfiction har funnits åtminstone sedan 1960-talet, men det är först med digitala mötesplatser som det fått ordentlig spridning.
– I sociala medier som Tumblr och Facebook träffas unga och diskuterar berättelser från sina favoritböcker och serier. Berättelser som de själva skriver vidare på i fanfiction, berättar Tuva Haglund från Uppsala universitet. Hon har forskat om hur läsare uttrycker sig genom fanfiction och fiktiva världar.

Fanfiction en väg till läsningen
Fanfiction skiljer sig från annan litteratur eftersom man skriver och publicerar sina berättelser i dialog med sina läsare. Det kan vara en av anledningarna till att fenomenet är så populärt.
– Fanfiction erbjuder ett socialt sammanhang för läsning och skrivande, säger Tuva. Det blir lättare för läsaren att få mer av det hen redan älskar. Och det hjälper läsaren att utveckla sitt läsintresse. Ofta finns de fiktiva världarna också representerade visuellt i spel och film vilket kan engagera och motivera den läsovana.

Att vara medskapare
För den ovilliga läsaren kan fanfiction väcka läslust genom att bjuda in till medskapande. Läsaren får sätta sin personliga prägel på berättelsen och utveckla delarna som engagerar mest.
– En viktig del av fanfiction är ju att den ska motsvara läsarens fantasi om fiktionen, säger Tuva. Det finns fanfiction som bygger på alla möjliga typer av böcker och serier, och det handlar ofta om relationer. Kärlek eller vänskap som utvecklas mellan favoritkaraktärerna.
– Diskussionen om kvalitet är inte så framträdande inom fankonsten, säger Tuva. En viktig del av fanficiton är ju att det ska motsvara läsarens fantasi om fiktionen, inte hur bra litteraturen är i sig själv, menar Tuva. Poängen är att originalverket blir del av fanfiction-berättelsen. Genom att ha läst originalverket har läsaren förkunskapen som behövs för att förstå det som sker i fanfiction-verket.

Fanfiction i klassrummet – Javisst!
På Möllevångsskolan i Malmö har lärarna och skolbibliotekarien använt sig av fankultur för att locka eleverna att läsa mer i skolan. Det började med högläsning av Harry Potter-böckerna 2017. Skolbibliotekarien Elisabet Niskakari bestämde sig för att klä ut sig till olika karaktärer ur berättelserna och lärarna var snabba att haka på. Genom åren har arbetet på Möllevångsskolan utvecklats till en videoproduktion, en musikal som döptes till Hermione och quidditch-tävlingar på idrotten. Varje år fortsätter personalen på Möllevångsskolan att läsa ­Harry Potter med de nya fyrorna på skolan. Eleverna sorteras in i elevlag av Sorteringshatten under en stämningsfull ceremoni.
– Vinsten med att arbeta med olika uttryckssätt så här är att alla elever ges möjlighet att visa vad de är bra på, berättar Elisabet. Det är ett mycket demokratiskt arbetssätt!

Lättläst fanfiction från Hegas!
Fanficiton kommer inte bara som tunga tegelstenar med high-fantasy! Här kommer tre fanfiction-titlar som garanterat väcker läslusten hos också den mest ovilliga tonårsläsaren.

Från feelgood till småstadspänning
Serien Säva spinoff släpptes den här våren, efter att Pär Sahlins ursprungliga serie om epa-älskande Joar gjort succé bland motormeckande unga i olika svenska förorter. Den nya serien handlar istället om Osman i klassen under Joar och har dessutom fått ett nytt spänningselement då en kriminell liga stjäl bilar och epor i Sävaträsk.

Feelgood och fika
Perspektivbyten är ett ovanligt stilgrepp inom feelgood-genren men det är en av sakerna som gör Therese Henrikssons serie Doften av drömmar så speciell. Första boken följer Ella som börjar sommarjobba på ett idylliskt fik där hon träffar Oliver. I andra boken följer vi Oliver känslorna som växer sig allt starkare mellan de båda. Det här är serien som doftar nybakade bullar och ung kärlek.

Spänning och övernaturliga fenomen
Att berätta samma historia ur flera perspektiv är ett spännande sätt att driva en berättelse frammåt och det är något som Camilla Jönsson lyckas med mäsetrligt i trilogin Fenomenet. En mörk och spännande berättelse om tre ungdomar i samma stad som får övernaturliga krafter när en bolid slår ner. I den sista delen kulminerar berättelsen då ungdomarna till slut drabbar samman i en sista avgörande strid på liv och död.