2025-05-13 16:03
MeraHegas

Att läsa texter handlar inte bara om att avkoda ord – de handlar även om att förstå, tolka och skapa mening. För att elever ska utveckla sina läsfärdigheter räcker det inte alltid med att bara läsa på egen hand. På vilket sätt kan samtal i klassrummet hjälpa eleverna att utveckla sina läsfärdigheter och hitta in till litteraturen? Det går vi igenom i det här blogginlägg.

Varför hålla boksamtal med elever?

Boksamtal hjälper elever att tillsammans utforska en text, dela tankar och känslor, och på så sätt fördjupa sin förståelse. Genom att diskutera böcker ges möjligheten för eleverna att uttrycka sina egna tolkningar och lyssna på andras perspektiv. På så sätt främjar det läsförståelsen men också det kritiska tänkandet. Forskaren och logopeden Rasmus Riad berättar i en artikel på Vi Lärare att förståelse för texter förbättras genom samtal. Eleverna får en bredare syn och tid att reflektera över vad dem precis har läst.

Fördelar med boksamtal

Vilka är fördelarna med boksamtal som en del av läsinlärningen? I samma artikel från Vi Lärare, beskrivs en studie om boksamtal med förskolebarn. Studien visar på många positiva effekter av att samtala kring texterna eleverna läser. Det här stöds även i andra forskningar, som exempelvis en studie kring hur boksamtal används som ett verktyg i klassrummet, skriven av Felicia Hamrin (2021). Här är några av de fördelar som tas upp med boksamtal:

Språkutveckling och ökat ordförråd:

Genom att läsa böcker stöter elever på en mängd nya ord. När eleven läser på egen hand är det vanligt att hoppa över ord utan att riktigt förstå. Med boksamtal ges en möjlighet att diskutera ordens betydelse i ett sammanhang. Det här stärker både elevernas ordförråd och deras ordförståelse. Med strukturerade boksamtal hjälper du eleverna med deras språkutveckling, särskilt för elever med svenska som andraspråk.

Förbättrar berättarförmågan och förståelsen för texten:

Boksamtal gör att eleverna tränas på att sätta ord på sina tankar och formulera resonemang. Det hjälper att reflektera över vad dem precis har läst.

Stärker klassrumsmiljön:

Genom att ha boksamtal kan du påverka miljön i klassrummet på ett positivt sätt. Samtalen gör att eleverna känner sig trygga med att prata och utrycka sina egna tankar. Genom att delta i diskussioner ökar det dessutom elevernas engagemang.

Stöd för lärare och specialpedagoger:

Det ger även lärare och specialpedagoger chansen att identifiera de elever som inte kommunicerar. Det kan antigen bero på begränsad kommunikationsförmåga, liten förståelse för texten eller att eleven inte vågar uttrycka sina tankar. Oavsett är det ett redskap för att upptäcka och följa upp med dessa elever.

Nackdelar med boksamtal

Trots att boksamtal hjälper elever att öka läslusten och fungerar som stöd för läsinlärningen, finns det lärare som upplever negativa sidor av det. I Hamrins (2021) studie intervjuades lärare som menar på att boksamtal inte alltid fungerar lika bra.

Boksamtal är inte för alla:

För elever med läs- och kommunikationssvårigheter kan högläsning med boksamtal vara extra svårt. Elevers läslust kan få motsatt effekt genom boksamtal i såna situationer. Elever som tycker det är jobbigt med öppna frågor kan på liknande sätt ha svårt med dessa samtal. För dig som lärare är det viktigt att se över hur dina elever reagerar och tar sig an samtalen kring olika texter. Kan det hjälpa att ha samtalen i mindre grupp?

Tidskrävande:

Under studiens intervjuer nämnde några lärare att boksamtal är tidskrävande att genomföra. För att se till att alla elever är engagerade och intresserade av läsning, krävs det god planering. Kortare boksamtal, med fokus på färre frågor eller avgränsat till en kortare del av texten. Det kan vara ett alternativ när tiden är begränsad.

Hur gör man ett bra boksamtal?

Har du inte arbetat med boksamtal tidigare? Skolverket tar upp boksamtalens positiva effekter och hur du ska arbeta med boksamtal i undervisningen.

Först och främst - valet av bok spelar stor roll. Välj texter som matchar rätt nivå för eleverna. Boken ska gärna väcka nyfikenhet och funderingar och kunna tolkas olika. På så sätt kan du skapa mer diskussioner i ett samtal hos eleverna.

Som lärare är det viktigt att både vägleda och ge eleverna utrymme att prata. Låt eleverna styra samtalet, men var redo att ställa följdfrågor som fördjupar diskussionen. På så sätt hjälper det eleverna att själva reflektera och vara engagerade. Vad för frågor som diskuteras kan variera. Med värderingsfrågor, får eleven ta ställning utifrån olika scenarion. Svaren bygger på elevernas egna åsikter och tankar. Ett exempel kan vara: “Tycker du att huvudpersonen gjorde rätt i den situationen? Varför, varför inte? Du kan även ställa öppna frågor utifrån textens innehåll. Då använder eleven både tolkning och läsförståelse för att besvara frågan. En fråga kan vara “Hur tror du att han kände sig i den situationen?

I vissa situationer är det bra att använda andra uttrycksformer. Det kan vara en bildpromenad innan läsningen. Eleverna får vara aktiv, gå fram och peka och tolka olika bilder. Eleverna skapar då en förståelse för textens innehåll utan att börja med att läsa.

Testa dig fram, anpassa och låt samtalen växa tillsammans med eleverna.

MeraHegas hjälper dig att komma i gång

Så hur får du igång ett bra boksamtal med dina elever? Det finns flera sätt att få igång samtalen och en av dem är att använda sig av verktyg. Genom att använda verktyg i undervisningen kan du göra boksamtalen både roligare och mer lärorika för eleverna. Här är två verktyg som MeraHegas erbjuder:

Sanning eller konsekvens

Ett kortspel med frågor som uppmuntrar elever att reflektera över olika scenarier runt om kring läsandet. Eleven får fatta beslut kring lekfulla frågor och utmaningar kopplade till läsningen.

Boksnack

Boksnack är ett annat kortspel med frågor för elever att fördjupa sin förståelse kring texten och bokens upplevelse. Det hjälper eleverna att själva sätta ord på sin läsupplevelse. Det gör läsningen rolig och mer engagerad.

Vi på MeraHagas ser boksamtal som ett kraftfullt verktyg för att väcka läslust och fördjupa elevernas förståelse. Testa olika metoder, variera frågorna och låt samtalen väsa tillsammans med eleverna. Oavsett om det handlar om att tolka en berättelse, reflektera över karaktärer eller koppla texten till egna erfarenheter – boksamtal gör läsningen levande.

Referenslista:

Riad. R. (2024) Ny Studie: Boksamtal viktigt för att öka barnens ordförråd. Vi Lärare. Tillgänglig: https://www.vilarare.se/forskolan/hoglasning/ny-studie-boksamtal-viktigt-for-att-oka-barnens-ordforrad/ Hämtad: [2025-03-13]

Skolverket. (2025) Högläsning och samtal om text i förskolan. Tillgänglig på: https://www.skolverket.se/skolutveckling/inspiration-och-stod-i-arbetet/stod-i-arbetet/hoglasning-och-samtal-om-text-i-forskolan? Hämtad [2025-03-13].

Hamrin. F. (2021) Boksamtal i klassrummet: En studie om hur boksamtal används som verktyg i undervisningen. Tillgänglig på: https://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:1656110/FULLTEXT01.pdf. Hämtad [2025-03-15].