2023-02-21 16:03
Hegas förlag

För att bli en läsare behövs både tillgång till böcker och förmåga att läsa dem. Men även om böckerna finns och är tillgängliga på alla sätt man kan tänka sig, så uppstår inte alltid läslust. För att böcker verkligen ska nå sina läsare och väcka deras läslust behövs det någon som hjälper dem hitta, våga och orka öppna en bok. Det är här ni förmedlare kommer in!

Du är proffs på att väcka läslust

Bibliotekarier, skolbibliotekarier och lärare är ovärderliga läslustväckare. Ni som kan böckerna, och i viss mån barnen, har en fantastisk möjlighet att matcha rätt bok med rätt barn. Ett engagerat bokprat, ett tålmodigt detektivarbete eller en stunds högläsning kan göra hela skillnaden.

Men nu kan ju inte ens den mest pålästa bibliotekarien eller läraren ha koll på allt. Därför kommer här en boktipslista som heter duga. Vi presenterar våra allra bästa och mest läslustväckande boktips för att hjälpa dig hjälpa dina elever och biblioteksbesökare att hitta sin läslust.

När kalla kårar är vägen till läsning

Människor har i alla tiden älskat att berätta och höra hemska historier, om allt från troll och oknytt till mördare och hemska sjukdomar. Vi på Hegas ger ut skräck för att väcka läslusten i alla åldrar.

Robin Spököga – Spökigt och pirrigt för den som just kommit igång med läsningen.

Rysliga resor – Humor och skräck i samma bok, går det? Jajjemen!

Creepy – Läskigt och nervkittlande för mellanåldern.

Skattgömmans förbannelse – Kalla kårar leder till sträckläsning.

Avbrottet – Vad kan vara mer skrämmande än en dystopisk framtid utan el?

Den sista skolresan – Gillar dina elever/låntagare splatterfilm? Sätt den här serien i händerna på dem!

Böcker för den som älskar spel

Möter du barn och unga som vill ägna all vaken tid åt att spela? Kanske går det att väcka deras läslust med en bok om spel!

Super-serien: Arkon mot Ängeln – Superenkelt och spännande i en färgstark spelvärld.

Gamer – Kort, enkel text och mycket bilder för spelfantasten.

En Minecraft-zombies dagbok & En Minecraft-creepers dagbok – Med humor och rappt dagboksberättande lär vi känna några av Minecraft-världens varelser.

Läslust genom faktaläsning

En faktabok kan vara så mycket. Här finns allt från korta, humoristiska faktaböcker till mer faktatunga serie-hybrider. Hos oss hittar du läslust för alla faktafantaster.

Fatta grejen med … – Kort text och färgsprakande bilder, och dessutom så knasiga fakta att ingen kan motstå dem.

Hegas fakta, Sport – Tack vare att en expert inom sporten får bidra med sin synvinkel blir de här faktaböckerna extra spännande.

Nina och Nino lär om … – Fakta i serieformat passar den som vill ha mycket fakta men inte är redo att läsa en lång löpande text.

Vill du ha mer?

Hittar du inte vad du söker i den här listan? Vi har även böcker om sex och relationer, hästar och andra djur, fotboll, fantasy, vänskap och mycket mer. På hegas.se kan du botanisera bland alla våra bokserier!