2024-02-02 11:10
Emelie Olofsson
Det sägs att schackspel kräver bra kondition. Inte så konstigt eftersom det är vetenskapligt belagt att pulshöjande aktiviteter förbättrar både inlärning och koncentration. Det är också erfarenhetsmässigt belagt att fysisk aktivitet gör en trött i kroppen. Då kan det vara skönt att sjunka ner i sängen eller soffan med en bok. Att kombinera sport och läsning är alltså, hur man än ser på det, a match made in heaven! Här kommer våra bästa tips inför (läs)sportlovet!
0 kommentar(er)
2024-01-26 10:30
Emelie Olofsson
Det finns en anledning till att så många låtar och böcker handlar om kärlek. Om kärlek som smyger sig på eller slår ner som en bomb. Om kärlek mot alla odds eller kärlek som tar slut. Vi människor är gjorda för att vara med andra och mycket i våra liv kretsar kring kärlek och relationer. Men det betyder inte att det är enkelt och friktionsfritt – snarare tvärt om. Ibland står vi handfallna inför våra egna känslor. Hegas har böcker om alla typer av kärlek och nu har vi på redaktionen plockat fram våra bästa tips inför alla hjärtans dag.
0 kommentar(er)
2023-12-08 07:25
Emelie Olofsson
Jul och nyår kan vara en känslomässigt laddad tid, både för vuxna och barn. Förväntningar, förhoppningar och farhågor blandas i en enda röra och kan påverka både vardag och skola eller jobb. Men om det är en sak som funkar för att mildra effekten av röriga känslor så är det att prata om känslorna. Hegas faktabokserie Känslor kan vara en bra utgångspunkt för sådana samtal.
0 kommentar(er)
2023-12-06 13:28
Emelie Olofsson
Hegas bloggserie För pedagogen vänder sig framförallt till dig som är pedagog i grundskolan. Vi får ibland höra att lättlästa böcker inte passar som helklassläsning eftersom de är för enkla för de starka läsarna. Men vi håller inte riktigt med. Självklart ska de som kan läsa svårare texter utmanas med svårare böcker, men varje bok de läser måste inte vara en språklig utmaning. I det här blogginlägget reder vi ut hur du kan använda lättläst så att alla i klassen får behållning av läsningen.
0 kommentar(er)
2023-11-22 00:00
Hegas
Nästan ingenting annat skapar så mycket förväntningar och förhoppningar som julen (utom möjligtvis sommarsemestern). Barn skriver önskelistor och föräldrar slår knut på sig själva för att återskapa den perfekta julen, år efter år. Varför då inte hellre ta paus från julstöket med en bok om andra som lyckas, eller misslyckas, med sina julfiranden? Här hittar du sju lättlästa boktips som gör julen lite ljuvligare. Dessutom en massa kul tips att prova för dig som vill göra det där lite extra för att väcka läslusten i jul!
0 kommentar(er)
2023-08-22 11:46
Emelie Olofsson
Hegas bloggserie För bibliotekarien vänder sig framförallt till dig som jobbar på folkbibliotek. Jag vet att bibliotekarier är en otroligt kompetent yrkeskår som mycket väl kan sköta sin egen omvärldsbevakning. Men jag vet också att tiden inte alltid räcker till och då är det skönt att få några tips längs vägen. Så här kommer en liten guide till hur du kan hålla koll på vår lättlästa utgivning för barn och unga.
0 kommentar(er)
2023-08-10 12:55
Hegas
Barn gör inte vad vi säger åt dem att göra – de gör vad vi gör! Du har säkert hört det slitna uttrycket många gånger förr, men det ligger något i det. Känns det motigt att tjat inte har någon effekt? Försök se det som en komplimang: barn och unga uppfattar vad vi vuxna gör som viktigt. Om vi visar dem att läsning är viktigt bara genom att själva läsa blir det enklare att prioritera den egna läsningen. Bli en läsande förebild! Här är 5 tips på hur!
0 kommentar(er)
2023-04-25 10:30
Emelie Olofsson
Studier visar att homo-, bi- och transsexuella i större utsträckning än heterosexuella lider av psykisk ohälsa och stress. Men vad kan vi göra åt det? Ett svar är representation. Att synliggöra hbtq+-personer i litteratur och göra dessa böcker tillgängliga för alla gör att fler unga känner sig inkluderade. Här hittar du lättlästa, hbtq+-vänliga boktips från Hegas.
0 kommentar(er)
2023-04-03 11:43
Emelie Olofsson
Begreppet livslångt lärande har varit i ropet många år vid det här laget och används i alla möjliga sammanhang. Men vad betyder egentligen livslångt lärande, vad innebär det för individen och hur hänger det ihop med lättläst från Hegas?
0 kommentar(er)
2023-03-14 14:52
Emelie Olofsson
Vi människor älskar superhjältar – deras förmågor, styrka och vilja att göra världen till en bättre plats. Och vad är bättre att läsa om än något som vi älskar. Sätt böcker om superhjältar i händerna på läsovilliga elever och ge dem både en flykt från verkligheten, en känsla av hopp och en förebild att relatera till. Dessutom finns det många roliga projekt att koppla till superhjälteläsning. Här får du tips både på böcker och aktiviteter!
0 kommentar(er)
2023-03-01 15:45
Emelie Olofsson
Deckare och thrillers är de mest populära bokgenrerna för vuxna. Och även när det kommer till tv-serier verkar vi älska att sitta som på nålar och se någon annan lösa brott. Och kanske försöka komma på lösningen före kriminalaren, journalisten, åklagaren eller vem nu hjälten är. Barn och unga skiljer sig inte från oss i den här frågan. Lättlästa deckare och spänningsböcker är perfekta för att väcka läslust.
0 kommentar(er)
2023-02-21 16:03
Hegas förlag
För att bli en läsare behövs både tillgång till böcker och förmåga att läsa dem. Men även om böckerna finns och är tillgängliga på alla sätt man kan tänka sig, så uppstår inte alltid läslust. För att böcker verkligen ska nå sina läsare och väcka deras läslust behövs det någon som hjälper dem hitta, våga och orka öppna en bok. Det är här ni förmedlare kommer in!
0 kommentar(er)
2023-01-17 10:41
Emelie Olofsson
Möter du elever som inte hittar en enda bok de vill läsa? Som med emfas säger att ”Det FINNS INGA bra böcker!”? Som nobbar alla dina förslag, hur peppig du än är, tills du är redo att kasta ut ungen med huvudet före?* Vi på Hegas menar att det aldrig är kört och att varje läst bok – kort, lång, grafisk serie, fakta – är en bra bok!
0 kommentar(er)
2021-09-17 14:12
Emelie Olofsson
En ljudbok ska gripa tag i lyssnaren. Vi har bett vår ljudboksexpert Elin plocka fram de bästa och mest populära ljudböckerna för barn i olika åldrar. För 6–8 år är det tydligt att rysligheter och skräck lockar mest. Mellanåldern verkar föredra äventyr och humor. Och de äldsta gillar dystopier och vardagsdramatik. Här kommer 9 lättlästa ljudböcker för barn som är riktigt svåra att slita sig ifrån!
0 kommentar(er)
2021-09-03 10:25
Under hösten välkomnar vi fem sprillans nya serier till Hegas. Låt barnen läsa om klimataktivism, fotboll, orker och … potatis?! Japp, du hörde rätt.
0 kommentar(er)
2019-10-23 12:04
Hegas
Läslovet är här, en hel vecka av läsning och äventyr. För det bästa med berättelser är att äventyret går att uppleva var man än är, och oavsett om det regnar, snöar eller är strålande sol. Här kommer några tips på extra bra berättelser som passar både den som vill sätta stämningen inför Halloween, den som vill spendera en hel vecka i stallet och den som precis börjat knäcka läskoden. Vilket äventyr vill du ge dig ut på?
0 kommentar(er)
2019-08-16 08:43
Hegas
Marie Helleday Ekwurtzel växte upp i Helsingborg men har bott i både Jönköping och Milton Keynes i England. Hon är utbildad informatör och har bland annat jobbat med att texta dokumentärfilm. Idag jobbar Marie med barnböcker, något som alltid varit en dröm för henne. Marie är författaren bakom både Glimma och Rymdklubben E.T, två helt olika serier. Från stallet till rymden - hur blev det så?
0 kommentar(er)
2019-06-20 14:54
Hegas
Sommarboken på biblioteken under sommarlovet är ett av alla sätt att hålla läslusten uppe mellan terminerna. Det är inte alltid lätt att få barn och ungdomar att prioritera läsningen när det finns annat som lockar – men det är viktigt!
0 kommentar(er)
2019-03-05 10:29
Hegas
Starka tjejer kräver starka förebilder. Precis som det behöver finnas exempel i alla verksamheter och myndigheter, i filmer och i musiken måste det finnas barn- och ungdomsböcker
0 kommentar(er)