2024-02-08 16:19
Hegas
Du läsfrämjare. Du är en av de viktigaste personerna som finns. Och ditt läsfrämjande arbeta gör skillnad för läsare som blir sina allra starkaste läsande jag. Men visste du att det finns många sätt att läsfrämja på?
0 kommentar(er)
2024-02-02 11:10
Emelie Olofsson
Det sägs att schackspel kräver bra kondition. Inte så konstigt eftersom det är vetenskapligt belagt att pulshöjande aktiviteter förbättrar både inlärning och koncentration. Det är också erfarenhetsmässigt belagt att fysisk aktivitet gör en trött i kroppen. Då kan det vara skönt att sjunka ner i sängen eller soffan med en bok. Att kombinera sport och läsning är alltså, hur man än ser på det, a match made in heaven! Här kommer våra bästa tips inför (läs)sportlovet!
0 kommentar(er)
2024-02-02 00:00
Hegas
Vad är lättläst, egentligen? Många tror att det bara är barn eller ungdomar med lässvårigheter, dyslexi eller koncentrationssvårigheter som behöver lättlästa böcker. Oavsett hur bra läsare man är kan det ändå finnas ord eller ämnen som känns obegripliga. Så är det inte. Alla kan behöva en lättläst bok ibland.
0 kommentar(er)
2024-01-26 10:30
Emelie Olofsson
Det finns en anledning till att så många låtar och böcker handlar om kärlek. Om kärlek som smyger sig på eller slår ner som en bomb. Om kärlek mot alla odds eller kärlek som tar slut. Vi människor är gjorda för att vara med andra och mycket i våra liv kretsar kring kärlek och relationer. Men det betyder inte att det är enkelt och friktionsfritt – snarare tvärt om. Ibland står vi handfallna inför våra egna känslor. Hegas har böcker om alla typer av kärlek och nu har vi på redaktionen plockat fram våra bästa tips inför alla hjärtans dag.
0 kommentar(er)
2023-12-08 07:25
Emelie Olofsson
Jul och nyår kan vara en känslomässigt laddad tid, både för vuxna och barn. Förväntningar, förhoppningar och farhågor blandas i en enda röra och kan påverka både vardag och skola eller jobb. Men om det är en sak som funkar för att mildra effekten av röriga känslor så är det att prata om känslorna. Hegas faktabokserie Känslor kan vara en bra utgångspunkt för sådana samtal.
0 kommentar(er)
2023-12-06 13:28
Emelie Olofsson
Hegas bloggserie För pedagogen vänder sig framförallt till dig som är pedagog i grundskolan. Vi får ibland höra att lättlästa böcker inte passar som helklassläsning eftersom de är för enkla för de starka läsarna. Men vi håller inte riktigt med. Självklart ska de som kan läsa svårare texter utmanas med svårare böcker, men varje bok de läser måste inte vara en språklig utmaning. I det här blogginlägget reder vi ut hur du kan använda lättläst så att alla i klassen får behållning av läsningen.
0 kommentar(er)
2023-11-29 13:28
Emelie Olofsson
Hegas bloggserie För bibliotekarien vänder sig framförallt till dig som jobbar på folkbibliotek. Att vara ny på jobbet är … mycket. Det är kanske en ny stad, nya kollegor, nya arbetsuppgifter och om du precis tagit examen är det dessutom ett helt nytt yrke. Det finns tusen och en saker att tänka på och det är omöjligt att vara expert på dem alla från början. Därför tänker vi hjälpa dig med något som vi kan väldigt bra – nämligen allt som rör lättlästa böcker för barn och unga.
0 kommentar(er)
2023-11-22 00:00
Hegas
Nästan ingenting annat skapar så mycket förväntningar och förhoppningar som julen (utom möjligtvis sommarsemestern). Barn skriver önskelistor och föräldrar slår knut på sig själva för att återskapa den perfekta julen, år efter år. Varför då inte hellre ta paus från julstöket med en bok om andra som lyckas, eller misslyckas, med sina julfiranden? Här hittar du sju lättlästa boktips som gör julen lite ljuvligare. Dessutom en massa kul tips att prova för dig som vill göra det där lite extra för att väcka läslusten i jul!
0 kommentar(er)
2023-11-10 11:15
Emelie Olofsson
Oavsett om du är bibliotekarie, pedagog eller förälder kommer du någon gång försöka få ett motsträvigt barn eller ungdom att läsa. En del behöver övertygas att läsa en viss bok, andra behöver lockas att läsa överhuvudtaget. Så hur kan du gärna för att få barn intresserade av läsning?
0 kommentar(er)
2023-10-03 16:08
Emelie Olofsson
Hegas bloggserie För pedagogen vänder sig framförallt till dig som är pedagog i grundskolan. Färre barn och unga läser på sin fritid. Barn och unga har allt sämre läsförståelse! Skolan måste få fler barn och unga att bli godkända i svenska … Alla som arbetar med barns och ungas läsning och utbildning möter uttalanden som de här nästan dagligen. Så vad kan vi göra åt det? Här kommer några tips på hur du kan inspirera dina elever att läsa mer!
0 kommentar(er)
2023-09-05 13:07
Emelie Olofsson
Hegas bloggserie För skolbibliotekarien vänder sig framförallt till dig som jobbar på skolbibliotek. En väldigt rolig och viktig uppgift du har som skolbibliotekarie är att prata läsning och böcker på föräldramöten. Skolan är viktig för läsutvecklingen, men föräldrarna är ofta ännu viktigare. Har du aldrig varit med på ett föräldramöte och känner dig lite osäker på vad du bör säga? Här kommer lite hjälp och tips på vägen!
0 kommentar(er)
2023-06-14 09:30
Hegas
Lättläst väcker läslust! Minska motståndet mot läsning genom igenkänning och ämnen som intresserar. Locka med epa, kärlek och skräck. Redaktionen har samlat 5 lättlästa ungdomsböcker för dig att tipsa vidare om.
0 kommentar(er)
2023-06-09 10:30
Emelie Olofsson
Vinnaren i vårens Hegas-tävling är utsedd och vi vill gratulera klass 5 på Bokenäs skola i Uddevalla! Årets tävling handlade om att skriva fanfiction och det gjorde klassen på Bokenäs skola med en lite speciell twist.
0 kommentar(er)
2023-06-02 16:05
Emelie Olofsson
Gillar du att lyssna på ljudböcker? Det är du inte ensam om. Kulturnytt i P1 presenterade i april en undersökning som visar att ca 37 % av befolkningen lyssnar på ljudböcker ibland. Men en jämförelse med tidigare undersökningar visar även att allt fler av de som lyssnar på böcker också läser på papper. Lyssnandet gör alltså inte nödvändigtvis att pappersläsandet minskar. Något att tänka på såhär inför sommarlovet när barns och ungas läsning ofta går ner.
0 kommentar(er)
2023-05-30 09:01
Emelie Olofsson
Forskning visar att serier lockar till läslust. Bildstöd och filmiskt berättande gör många läsare mer motiverade. Men motivation är inte enda anledningen till att serier borde få mer uppmärksamhet och högre status både i och utanför klassrummet.
0 kommentar(er)
2023-05-03 12:21
Emelie Olofsson
Hegas bloggserie För bibliotekarien vänder sig framförallt till dig som jobbar på folkbibliotek. Att biblioteket ska erbjuda lättlästa och tillgängliga böcker för både barn, unga och vuxna är det väl ingen som ifrågasätter. Läsning är för alla! Men att hitta och välja ut lättlästa böcker till biblioteket kan vara en utmaning. Vi hjälper dig att orientera dig i lättlästdjungeln!
0 kommentar(er)
2023-04-25 10:30
Emelie Olofsson
Studier visar att homo-, bi- och transsexuella i större utsträckning än heterosexuella lider av psykisk ohälsa och stress. Men vad kan vi göra åt det? Ett svar är representation. Att synliggöra hbtq+-personer i litteratur och göra dessa böcker tillgängliga för alla gör att fler unga känner sig inkluderade. Här hittar du lättlästa, hbtq+-vänliga boktips från Hegas.
0 kommentar(er)
2023-04-03 11:43
Emelie Olofsson
Begreppet livslångt lärande har varit i ropet många år vid det här laget och används i alla möjliga sammanhang. Men vad betyder egentligen livslångt lärande, vad innebär det för individen och hur hänger det ihop med lättläst från Hegas?
0 kommentar(er)
2023-02-21 16:03
Hegas förlag
För att bli en läsare behövs både tillgång till böcker och förmåga att läsa dem. Men även om böckerna finns och är tillgängliga på alla sätt man kan tänka sig, så uppstår inte alltid läslust. För att böcker verkligen ska nå sina läsare och väcka deras läslust behövs det någon som hjälper dem hitta, våga och orka öppna en bok. Det är här ni förmedlare kommer in!
0 kommentar(er)
2023-02-21 13:55
Emelie Olofsson
Smaka lite på ordet: läslust. Har det inte allt? En allitteration, koppling till litteratur och något gott och härligt. Vad som upplevs gott och härligt skiljer sig såklart från person till person, men få tackar väl nej till muffins. Hegas inställning är att böcker ska vara just som muffins – snygga att se på, himmelskt goda och aningen beroendeframkallande. De ska vara ren och skär läslust!
0 kommentar(er)
2023-01-30 13:00
Hegas
Den 30 januari överlämnar Hegas en 70 meter lång pergamentrulle till skolminister Lotta Edholm. Rullen innehåller ett brev, undertecknat av över 1600 personer, som uppmanar skolministern att bemanna Sveriges skolbibliotek.
0 kommentar(er)
2023-01-25 00:00
Hegas
Känner du också kärlek i luften? Lagom till alla hjärtans dag kan du väcka den pirriga läslusten med ett kärleks-bokbingo. Du kan enkelt skriva ut brickan och dela ut på biblioteket, i klassrummet eller hemma.
0 kommentar(er)
2023-01-17 10:41
Emelie Olofsson
Möter du elever som inte hittar en enda bok de vill läsa? Som med emfas säger att ”Det FINNS INGA bra böcker!”? Som nobbar alla dina förslag, hur peppig du än är, tills du är redo att kasta ut ungen med huvudet före?* Vi på Hegas menar att det aldrig är kört och att varje läst bok – kort, lång, grafisk serie, fakta – är en bra bok!
0 kommentar(er)
2023-01-16 00:00
Hegas
De positiva effekterna av läsning är många. De vanligaste argumenten är kanske utökat ordförråd och en förbättrad fantasi. Men läsning lägger inte bara grunden för vår kommunikationsförmåga utan fungerar också som ett livslångt verktyg för att minska stress och hjälpa oss fatta beslut i svåra frågor.
0 kommentar(er)
2022-10-17 14:37
Emelie Olofsson
Under årets bokmässa i Göteborg samlade Hegas in namnunderskrifter för att uppmärksamma frågan om skolbibliotekariens roll i skolan. Vi tror att bemannade skolbibliotek är en förutsättning för en likvärdig skola. Nu hoppas vi att den 60 meter långa rullen, med underskrifter från omkring 200 personer som håller med oss, ska få politiker att vakna och göra bemannande skolbibliotek till det nya normala. Forskning visar att läsande elever har större studiemotivation och får bättre betyg. Och eftersom fler elever blir läsare om de har ett bemannat skolbibliotek blir det helt enkelt lättare att klara skolan för de som har en skolbibliotekarie som resurs!
0 kommentar(er)
2022-10-03 11:42
Emelie Olofsson
Det finns alltså många anledningar till att sätta skräck och rysligheter i handen på barn och unga i din närhet. Och nu med mörker, höst och Halloween i antågande får du 13 (!) tips på lättläst skräck!
0 kommentar(er)
2022-09-13 18:49
Emelie Olofsson
Om du älskar romantiska filmer med lyckliga slut, verkar det då troligt att du i första hand väljer misär eller splatterskräck när du funderar på vilken bok du ska läsa. Troligen inte. Barn fungerar på samma sätt som vi vuxna i detta. Gillar barn att se action vill de troligen läsa actionfyllda böcker. Gillar barn sport kanske de också vill läsa om barn som sportar. Föredrar de fantasyfilmer är det kanske en fantasybok de borde få i händerna när de frustrerat utbrister att det inte finns några bra böcker. Så för barnet som bara vill spela skärmbaserade spel är det kanske en bok om just spel som öppnar deras ögon för litteratur. Här kommer ett gäng heta spelbaserade boktips.
0 kommentar(er)
2022-09-02 09:33
Emelie Olofsson
Hegas förlag kan stolt presentera … Läslust åt alla! Vår första alldeles egna tips- och tricksbok för pedagoger och bibliotekarier är äntligen här. Fin och peppig och alldeles otroligt snygg! Om vi får säga det själva.
0 kommentar(er)
2021-09-21 13:52
Hegas
Vet du vad som sänker tröskeln till läsningen? Läslust. Vet du vad som väcker läslust? Rätt bok på rätt nivå till rätt läsare. Men varför tjatar vi om att läslust sänker tröskeln till läsningen?
0 kommentar(er)
2021-06-11 15:27
Hegas
Lättlästa böcker väcker både läslust och öppnar dörren för läsningens mängdträning om du frågar oss. Men är det bara barn och unga med dyslexi som behöver lättlästa böcker? Nej, det finns andra grupper som har stor nytta av lättläst.
0 kommentar(er)
2020-03-31 10:24
Hegas
Fatta grejen med ... är Hegas humoristiska faktaserie. Illustrerad, lättläst och underhållande om pirayor, spindlar och mycket mer!
0 kommentar(er)
2020-02-24 13:11
Hegas
Hon är författaren till När allt förändras, älskar skräckromaner och tjuvlyssnar på människor i tunnelbanan för inspiration. Emma Frey-Skött är författaren som började skriva böcker av en slump. Nu vill hon göra böckernas äventyr tillgängliga för fler.
0 kommentar(er)
2020-01-22 12:39
Hegas
Utanför plan är en serie om basket, men kanske ännu mer om relationer, lust, längtan och att våga vara sig själv. Böckerna lyfter både sex och samtycke men också hur alla tycker om olika saker och har olika typer av lust och längtan. Hegas frågade bibliotekarien Denise Kylvik vad hon tycker om den svettiga basketserien.
0 kommentar(er)
2020-01-21 14:17
Hegas
Vissa barn älskar faktaböcker och slukar allt som kan svara på deras frågor eller berätta hur någonting fungerar, ser ut eller kom till. För andra är fakta bara information som staplas på hög och något som är svårt att känna lust kring. Kanske är det för att det inte ges lika mycket utrymme för fantasi? Men så behöver det ju faktiskt inte alls vara! För även när det handlar om fakta, så kan du med hjälp av fantasin göra det riktigt spännande, tokigt, roligt och lustfyllt. Hegas tipsar om fem sätt att göra faktaläsningen rolig(are)!
0 kommentar(er)
2019-11-28 13:51
Hegas
Stallet och hästarna hade en viktig och positiv inverkan på Camilla Jönssons egen psykiska hälsa som ung. Därför blev stallet också en naturlig plats för hennes nya serie att utspela sig i. ”Det enda som hjälper” är hennes tolfte bok som författare och med den vill hon sätta ord på de svåra känslorna och ge hopp till de som drabbats av självskadebeteende.
0 kommentar(er)
2019-11-21 13:55
Hegas
Den 14 oktober 2019 utsåg Göteborgs stad årets årskurs 3-bok. I samband med tillkännagivandet hölls en inspirationsdag för de som arbetar i årskurs tre, eller på bibliotek i Göteborgs stad. Årets bok var Splej, mysteriet med häxan av Torsten Bengtsson. Under November delades boken ut till tusentals barn i Göteborg. Några fick till och med besök av häxan Baba Gaga själv! Och du? du har väl inte missat att det kommit ännu en bok om SPLEJ va?
0 kommentar(er)
2019-10-23 12:04
Hegas
Läslovet är här, en hel vecka av läsning och äventyr. För det bästa med berättelser är att äventyret går att uppleva var man än är, och oavsett om det regnar, snöar eller är strålande sol. Här kommer några tips på extra bra berättelser som passar både den som vill sätta stämningen inför Halloween, den som vill spendera en hel vecka i stallet och den som precis börjat knäcka läskoden. Vilket äventyr vill du ge dig ut på?
0 kommentar(er)
2019-06-28 16:34
Hegas
Läsglädje får dig att läsa mer. När du läser mer blir du en bättre läsare. En bättre läsare vågar läsa och förstå texter som känns svåra eller inte är riktigt lockande. Det är skillnad på en text du måste läsa och en text du vill läsa. För att motivera dig till att läsa den första måste du känna att du kan.
0 kommentar(er)
2019-05-24 16:28
Hegas
Lättläst handlar inte bara om att skriva sagor för barn, det handlar om att göra svåra ämnen lätta att förstå och böcker lätta att läsa. Att en bok är lättläst hindrar den inte från att behandla avancerade ämnen. Vi vet också att motivation krävs för att en läsare som har det kämpigt med läsningen ska komma igång. Eftersom sex är något som de flesta ungdomar funderar kring och är nyfikna på tror vi att det kan locka till läsning. Samtidigt kräver det sin författare för att det inte ska kännas sunkigt.
0 kommentar(er)
2019-05-09 14:43
Hegas
Läslusten är viktig för demokratin säger Susanne Behrendtz, legitimerad lärare. Därför är det viktigt att hjälpa barn att komma dit i sin utveckling, att de kan läsa vissa texter av lust och andra utan motstånd. För Susanne handlar läslust om lusten till nya upplevelser, världar och tankesätt. Men hur gör man egentligen för att öka läslusten hos eleverna?
0 kommentar(er)
2018-10-09 09:37
Hegas
Elisabeth Klevborn, specialpedagog, berättar varför läslyssning utvecklar språket och ordförrådet. En fördel med att lyssna och läsa samtidigt är att alla elever kan dela samma läsupplevelse. Samtidigt bidrar läslyssning till att läshastigheten ökar.