14/2
Hegas

Kärlek till sig själv, vänner, familj och partnern. Det finns många att älska och kärleken tar sig lika många uttryck. Kanske är det just därför kärleken är så spännande för barn och unga? Ja, spännande för vem som helst i vilken ålder som helst. Redaktionen har tagit fram 7 pirriga boktips! 

Det syns tydligt att kärleken ligger människan varmt om hjärtat när du tittar på böcker, film och konst. Hur ofta är inte just människans känsla till en annan i centrum? Kärleken se ut på många olika sätt – och kärleksobjektet kan vara allt från en sko till kompisens mamma. I alla fall för ett förskolebarn. Men för de lite äldre barnen går det att utforska kärleken i följande böcker.

Lättläst kärlek för lågstadieåldern

Flugo och Flugia av Tedd Arnold

Flugo och Buzz leker ute. Då träffar de en flicka. Hon har ett husdjur. En flug-flicka som heter Flugia. Flugo och Flugia pratar likadant. - ZZZZ!

Tova blir kär av Katrine Marie Guldager

Fjärde boken om Tova i tornet handlar om hur känslorna gör lite som de vill och hur det kan kännas att bli kär i någon. Om att få tunghäfta av blyghet och plötsligt bli röd på kinderna. Serien om Tova skildrar olika känslor på ett tänkvärt och poetiskt vis för barn i lågstadiet.

Pappas hemliga dejt av Thomas Halling 

När Isa ska hämta sin mattebok hemma hos pappa är det något som inte stämmer. Finkläderna är framme och pappa tittar stressat ut ur duschen. Han ska på dejt! Isa blir så nyfiken men pappa vill inte berätta mer. Inte nu i alla fall. När de sagt hej då utanför porten känns det inte all bra i Isa. Tänk om den som pappa ska på dejt med inte gillar barn. Eller är allergisk mot Kattis? Då bestämmer sig Isa. Hon ska smyga efter pappa och se vem han träffar i hemlighet!


Lättläst om kärlek för barn 9-12 år

Onåbar av Gép & Édith Chambon 

Sonja har fått en ny mobil, senaste modellen. Den innehåller hela hennes liv: musik, kompisar, bilder - allt. Aldrig att hon hade fått den innan hennes föräldrar skilde sig, men nu kan hon få nästan vad hon vill, till och med en tam råtta. Men under franskalektionen när Sonja sitter som bäst och sms:ar snygge Salem kommer läraren på henne. Läraren tar mobilen och låser in den. Vad ska Sonja göra nu? Tänk om Salem svarar och så kommer hon inte kunna sms:a tillbaka! Sonja behöver en plan för att kunna kontakta Salem igen.

Matchen av Torsten Bengtsson

I fjärde delen av serien Gult kort är det dags för Matchen. Nu ska det avgöras. Vilket är det bästa laget? Killarna eller tjejerna? Samtidigt handlar den om när kärleken är svår. Johan är orolig att Julia är kär i någon annan ...

Mitt liv som zombie av Zack Zombie

Kan zombies bli kära? Zombie är en ung zombie-kille i Minecraft-världen som bara försöker leva sitt liv. Men under en lektion i skolan ser fröken att Zombie skickar en lapp och till hans fasa läser hon den högt för klassen. Det hade kanske inte varit något problem om inte Zombie precis skrivit att han gillar Lilly Lik. Nu vet alla om Zombies hemlighet så nu gäller det att vara smart. Och aldrig mer gå till skolan.

Havets hemlighet av Molly Knox Ostertag 

Morgan bor i en liten stad vid havet och livet känns väldigt trist. Hon har en hemlighet som hon inte vill berätta för någon, att hon gillar tjejer. En natt räddas Morgan från att drunkna av en mystisk tjej som heter Keltie. Men Keltie har egna hemligheter. Och när de kommer närmare varandra kommer hemligheterna att hitta upp till ytan, oavsett om Morgan är redo eller inte. Denna sommar kommer förändra allt.

Hetast på plan av Anders Blentare 

Det känns som att det brinner i Sanjas kropp. Det är starka känslor som gäller när det kommer till fotbollsälskande Sanja. Hur vågar den nya spelaren Miranda tro att hon kan sno positionen i laget som Sanja kämpat så hårt för! Samtidigt är Miranda jäkligt snygg. Och trevlig. De dubbla känslorna sliter i Sanja. Hur ska hon hantera både fotboll och kärlek samtidigt?! 

 

Lättläst om kärlek för unga 13+

Är vi på riktigt? Av Susanna Svensson

För varje minut som går, blir jag mer nervös. Tänk om Alex har ångrat sig. Fast då borde han ju inte skickat det där messet. Eller?
Julina är kär i klasskompisen Alex. Killen med bruna ögon som glittrar när han ler. Han som både är snäll, rolig och kreativ. Som får henne att känna sig alldeles varm inuti. Samma kille som hon nu ska gå på bio med. De har bestämt träff utanför. De ska ses vid sju. Men tiden går och han verkar inte dyka upp. Julina känner sig sviken. Hon trodde att Alex gillade henne också. Men han kanske inte känner som hon? Eller har det hänt nåt?

Utanför plan 1: Starkt försvar och Utanför plan 2: Släppa in av Anna Jakobsson Lund

Arvid är alltid så kaxig och visar upp en hård fasad, vilket stör Evelyn. Vad tror han ska hända om han visar sig svag? Men när han blir sjuk vid en tävling visar han upp en helt annan sida, en sida som väcker Evelyns intresse.

Böckerna Utanför plan handlar om en gymnasieskola där eleverna startat ett mixlag i basket. Mest för att ha möjlighet att träna basket på skoltid. Men tyngdpunkten i berättelserna ligger utanför plan: på sex och relationer. Författaren Anna Jakobsson Lund vill beröra och inspirera ungdomar. Samtycke ska vara något sexigt.

När allt förändras, Det som inte får hända och Lämnad kvar av Emma Frey-Skøtt 

När allt förändras är en bok om hjärtesorg och svek skriven med ett lätt och direkt språk fyllt av känslor. Emma Frey-Skøtt har gjort en finstämd och lättillgänglig skildring av hur snabbt livet kan gå från lycka och förälskelse till sorg, mörker och ilska i den här boken för unga läsare.   

Jag skriver till honom och säger att allt är okej och Om jag bara kan få henne ur mitt huvud av Ebba Hyltmark 

En bok skriven nästan enbart som chattar mellan huvudpersonen och de runt omkring – går det? Ebba Hyltmark visar att det faktiskt fungerar alldeles utmärkt. Genom korta meddelanden och enstaka dagboksateckningar får vi följa Lou och Vanessa som möttes på en fest och sen inte kan sluta tänka på varandra. Underbart kort och autentiskt om längtan, svek, ångest och kärlek vid första ögonkastet för 13+.

Psst! Du har väl inte missat vårt kärleks-bokbingo? Det är ett lekfullt sätt att väcka läslust.