2023-01-25 00:00
Emelie Olofsson

Kärlek! Ibland slår den ner som en bomb och ibland växer den fram långsamt. Och vissa gånger tar den slut. Ibland är den komplicerad och andra gånger känns den helt självklar. Kärlek kan fladdra i magen som ett gäng lyckliga fjärilar men det kan också känns som att hjärtat slitits mitt itu. Hegas har böcker om alla typer av kärlek och nu har vi på redaktionen plockat fram våra bästa tips inför alla hjärtans dag.

Vi människor är gjorda för att vara med andra och så mycket i våra liv kretsar kring kärlek och relationer. Vi känner kärlek för vänner, familj, husdjur, partners och oss själva. Samma känsla och ändå kan den ta sig så många olika uttryck. Men bara för att kärlek och relationer behövs för att vi ska må bra betyder det inte att det är enkelt och friktionsfritt – snarare tvärt om. Ibland står vi handfallna inför våra egna känslor. Inte undra på att vi älskar att läsa om andras erfarenheter av kärlek.


 

Lättläst om kärlek för nybörjarläsaren

Flugo – Flugo och Flugia av Tedd Arnold

Flugo och Buzz leker ute. Då träffar de en flicka. Hon har ett husdjur. En flug-flicka som heter Flugia. Flugo och Flugia pratar likadant. - ZZZZ!

Tova i tornet –Tova blir kär av Katrine Marie Guldager

Fjärde boken om Tova i tornet handlar om hur känslorna gör lite som de vill och hur det kan kännas att bli kär i någon. Om att få tunghäfta av blyghet och plötsligt bli röd på kinderna. Serien om Tova skildrar olika känslor på ett tänkvärt och poetiskt vis för barn i lågstadiet.

Livet som Isa – Pappas hemliga dejt av Thomas Halling 

När Isa ska hämta sin mattebok hemma hos pappa är det något som inte stämmer. Finkläderna är framme och pappa tittar stressat ut ur duschen. Han ska på dejt! Isa blir så nyfiken men pappa vill inte berätta mer. Inte nu i alla fall. När de sagt hej då utanför porten känns det inte all bra i Isa. Tänk om den som pappa ska på dejt med inte gillar barn. Eller är allergisk mot Kattis? Då bestämmer sig Isa. Hon ska smyga efter pappa och se vem han träffar i hemlighet!

 


Lättlästa pirr för bokslukaren

Kärlek kan vara hemligt trånande på avstånd, att hålla hand när ingen ser eller att stolt kyssas inför hela klassen. Inget rätt och inget fel. Men det kan vara härligt, pirrigt och spännande att läsa om de erfarenheter man längtar efter eller känna igen sig i de erfarenheter man delar med bokens karaktärer.

LOVE – Hjärtats hemligheter av BeKa & Maya

Lina och Abeba funderar mycket över vad det egentligen är som är så speciellt med kärlek. Varför är vissa vänner oskiljaktiga och hur kan man vilja stå och hångla bakom gympasalen varje rast? De bestämmer sig för att försöka ta reda på vad det egentligen är som gör kärlek så lockande. Och så krångligt. Hjärtats mysterier är första delen av LOVE, en underbart tecknad serie med inspiration från manga.

En Minecraft-zombies dagbok – Mitt liv som zombie av Zack Zombie

Kan zombies bli kära? Minecraft-zombien Zombie försöker bara leva sitt liv. Men under en lektion i skolan ser fröken att Zombie skickar en lapp och till hans fasa läser hon den högt för hela klassen. Det hade kanske inte varit något problem om det inte hade stått på lappen att Zombie gillar Lilly Lik. Nu vet alla om Zombies hemlighet, så nu gäller det att vara smart. Och att aldrig någonsin gå till skolan igen.

Havets hemlighet av Molly Knox Ostertag

Morgan bor i en liten stad vid havet och hon tycker att livet känns trist. Dessutom har Morgan en hemlighet som hon inte vill berätta för någon, nämligen att hon gillar tjejer. En natt räddas Morgan från att drunkna av en mystisk tjej som heter Keltie. Morgan blir omedelbart förälskad i Keltie, men Keltie har sina egna hemligheter. Och när Morgan och Keltie kommer närmare varandra börjar hemligheterna hitta upp till ytan, oavsett om Morgan är redo för det eller inte. Den här sommaren kommer allt förändras.

Sanja – Hetast på plan av Anders Blentare

Det är starka känslor som gäller när det kommer till fotbollsälskande Sanja. Och nu känns det som att det brinner i Sanjas kropp. Hur vågar den nya spelaren Miranda sno positionen i laget som Sanja kämpat så hårt för! Samtidigt är Miranda jäkligt snygg. Och trevlig. De dubbla känslorna sliter i Sanja. Hur ska hon hantera både fotboll, avundsjuka och kärlek samtidigt?!

 

Lättläst och lustfyllt för tonåringen

Kärlek vid första ögonkastet och själsfränder – finns det ens? Ibland verkar det som att kärlek bara är bekymmer och sårade känslor. Och när man börjar blanda in sex också blir det knappast enklare.

Doften av drömmar – Din hand i min och Nästan ihop av Therese Henriksson

Oliver har fått jobb på ett sommarkafé ute på landet. Där träffar han Ella. Hon är tuff och otillgänglig först, men efterhand kommer de allt närmare varandra. De har fullt upp med att baka, serva alla gäster och bli av med en del ovälkomna djur. Dessutom måste Oliver hantera sina känslor för Ella. Hon gillar henne, men vad tycker hon? Och vilken relation har hon egentligen till sitt ex Kevin.

KAOS – Kommer aldrig att förlåta av Bjarke Schjødt Larsen

Sara blir dumpad av sin kille Gustav. Dessutom kallar han henne hora. Sara svarar med det enda hon kan komma på – hon berättar för alla att Gustav inte ens kan få upp kuken. Men det är bara början på mardrömmen. En bild på Sara som ger en kille en avsugning sprids på skolan och det känns som att livet är över.

Närmare gränsen – Önskar jag kunde berätta för dig, Varför säger du inget? och Säg vad du vill ha av Anna Jakobsson Lund

Ida och Matteo spelar i samma guild. De har så lätt för att prata med varandra när de sitter på var sin sida om en skärm, men varför är det så svårt i verkligheten? Sakta närmar de sig varandra och lär sig att om de inte säger vad de vill så blir det bara fel. Samtycke och kommunikation är nyckeln i Matteos och Idas första trevande steg mot en kärleksrelation.

Nevermind – Jag skriver till honom och säger att allt är okej och Om jag bara kan få henne ur mitt huvud av Ebba Hyltmark

En bok skriven nästan enbart som chattar mellan huvudpersonen och de runt omkring – går det? Ebba Hyltmark visar att det faktiskt fungerar alldeles utmärkt. Genom korta meddelanden och enstaka dagboksateckningar får vi följa Lou och Vanessa som möttes på en fest och sen inte kan sluta tänka på varandra. Underbart kort och autentiskt om längtan, svek, ångest och kärlek vid första ögonkastet för 13+.

Bellas band, Bellas drömmar och Bellas beslut av Thomas Dömstedt

Bella spelar trummor och drömmer om att starta ett eget band. Och med hjälp av Tove, Amanda och Isak med glitterögonen blir det verklighet. Men det är inte så enkelt att jämka samman allas viljor. Och vad händer med bandet och relationen mellan Bella och Isak när han berättar att han ska flytta tiotals mil bort. Kommer Bella någonsin uppnå sina drömmar?