2023-11-10 11:15
Emelie Olofsson

Oavsett om du är bibliotekarie, pedagog eller förälder kommer du någon gång försöka få ett motsträvigt barn eller ungdom att läsa. En del behöver övertygas att läsa en viss bok, andra behöver lockas att läsa överhuvudtaget. Så hur kan du gärna för att få barn intresserade av läsning?

Hur skapar du läslust?

Det är omöjligt att skapa läslust i någon annan. Däremot finns det mycket att göra för att väcka barns och ungas nyfikenhet och intresse, vilket i sin tur ger läslust. Och, tro det eller ej, barn tar faktiskt efter oss vuxna. Tursamt för oss är det inte bara vårt sura morgonhumör eller oförmågan att komma i tid de härmar, utan även de goda egenskaperna och egenheterna. Som att läsa.

  • Finns det böcker runt barnet – ökar chansen för bokintresse.
  • Läser viktiga vuxna runt barnet – ökar chansen till nyfikenhet på läsning.
  • Pratas det böcker med och runt barnet – ökar chansen till läslust.

Läs mer om att väcka läslust i Hur ska jag få mitt barn att läsa?

Grunden till läslust är läsförmåga

För att någon ska vilja göra något behöver de känna sig kompetenta inom området. Och tyvärr är det inte så enkelt att enbart tillgång till böcker och läsande vuxna gör barn läskunniga. Men genom att hjälpa barnet utveckla sin läsförmåga hjälper vi dem också att hitta intresset för och glädjen i läsningen. Det gäller att de kommer in i den positiva spiralen av förmåga som väcker lust som ökar förmågan … Det är den spiralen som gör läskunniga till läsare.

Vad krävs för att utveckla läsförståelse?

Läsning är en avancerad process som kräver stor kognitiv kapacitet. Vi på Hegas brukar prata om läsning som att bära på en ryggsäck. I ryggsäcken ligger alla de saker som krävs – avkodning, arbetsminne, tolkning, motivation och koncentration. Ju mer man behöver kämpa med en eller flera av de här sakerna desto tyngre ryggsäck, och jobbigare är det att nå läsförståelse. Genom att hjälpa barnet med den eller de delar av läsningen som är svåra gör vi deras ryggsäck lättare.

Vår lättlästbearbetning avlastar läsprocessen

Våra lättlästa böcker är uppbyggda på ett sätt som avlastar alla ryggsäckens delar. Till exempel att berättelsen är konkret och kronologisk så att arbetsminnet orkar hålla allt väsentligt tillgängligt i tanken, och att innehållet är tillräckligt spännande så att motivationen inte tryter. Men en del saker kan du hjälpa till med för att underlätta ytterligare. Till exempel skapa en lugn miljö som främjar koncentration, stötta barnets avkodningsträning eller prata om vad barnet läst för att träna upp tolkningsförmågan.

Här kan du ladda ner en PDF om ryggsäcken.

Vem läser lättläst?

När man ser läsningen som den här ryggsäcken av förmågor som krävs blir det tydligt att det är inte enbart personer med dyslexi eller andra lässvårigheter som har nytta av lättlästa böcker. För att känna sig kompetent och öka chansen att tycka läsning är roligt behövs böcker som är lagom svåra. Hegas böcker är indelade i nivåer så att man som läsare enkelt kan hitta en text som är lagom svår och sedan utmana sig när man är redo. För många ovana läsare ger lättläst en chans att närma sig och bli intresserad av läsning utan att tappa orken.

Läs mer om Hegas nivåer här.

En bredd av ämnen

Det allra viktigaste när man pratar om barns och ungas läsning och läsintresse är innehållet. En tråkig bok blir aldrig läst, oavsett hur bra barnet kan läsa. Och eftersom personer som gynnas av att läsa lättlästa böcker är en lika heterogen grupp som alla andra gillar de olika. Lättlästa böcker behöver alltså finnas med samma variation av ämnen och teman som allmänlitteraturen.

Oavsett om barnet älskar skräck eller romantik ska det finnas en bok som passar. Oavsett är hen vill läsa fantasy eller vardagsberättelser ska hen kunna hitta en bok. Oavsett om barnet föredrar skönlitteratur, grafiska romaner eller faktaböcker måste det finnas något med lagom svår text. Tillgången på ämnen att välja mellan får inte avgöra om barnet blir intresserad av läsning.

Dags att börja jobba!

Så, läs och omge dig själv med böcker. Prata med barnet om böcker och läsning. Hjälp barnet med de delar av ryggsäcken som väger mest. Peppa, stötta och intressera dig för barnets läsning och se till att barnet hittar de böcker som lockar, intresserar och fångar hen. Då har du en god chans att göra ditt barn intresserad av läsning. Nu och för lång tid framåt.


Tips på resurser för att göra läsningen spännande

 

Frågor? Mejla oss!