2024-03-22 16:00
emelie Olofsson
Skolan ägnar mycket tid och kraft på att lära barn att avkoda text, men att lära sig läsa med flyt är bara början. Tolkning och läsförståelse är minst lika viktigt. Hur utvecklas läsförståelse och vad kan du som pedagog göra för att eleverna ska gå från läskunniga till läsare?
0 kommentar(er)
2024-01-04 11:32
Emelie Olofsson
Det finns oändligt skrivet om läsning, läsinlärning och läsförståelse. Och är du intresserad av eller jobbar med barns läsning känner du säker till en hel del av detta. Men jag ska försöka koka ner det till något som svarar på tre grundläggande frågor: Vad är läsning? Vad innebär det att vara en god läsare? Hur utvecklas läsförståelse?
0 kommentar(er)
2023-11-10 11:15
Emelie Olofsson
Oavsett om du är bibliotekarie, pedagog eller förälder kommer du någon gång försöka få ett motsträvigt barn eller ungdom att läsa. En del behöver övertygas att läsa en viss bok, andra behöver lockas att läsa överhuvudtaget. Så hur kan du gärna för att få barn intresserade av läsning?
0 kommentar(er)
2023-09-06 08:11
Emelie Olofsson
Ett nytt läsår har just börjat och det betyder inte bara att det är 125 000 barn som går till skolan för första gången, utan också att det nu finns en massa föräldrar vars barn gått över från förskola till skola. Ett stort steg, många frågor och kanske lite oro. Hur ska läraren hinna med alla? Kommer mitt barn att klara sig? Hur blir det med läsningen? Vi kanske inte kan svara på alla frågor, men vi kan reda ut en del om läsning i alla fall!
0 kommentar(er)
2023-05-30 09:01
Emelie Olofsson
Forskning visar att serier lockar till läslust. Bildstöd och filmiskt berättande gör många läsare mer motiverade. Men motivation är inte enda anledningen till att serier borde få mer uppmärksamhet och högre status både i och utanför klassrummet.
0 kommentar(er)
2023-02-24 14:04
Hegas förlag
Ett rafflande lättläst äventyr med både hjältar, aliens och rymdpirater. Det väntar i boken Flugo möter alienzz. Helene Larsson har testat att arbeta med läsnyckeln till boken i läroplattformen MeraHegas. Helene summerar: –Eleverna uppskattar särskilt att de själva kan välja hur de svarar på frågorna!
0 kommentar(er)
2023-01-16 00:00
Hegas
De positiva effekterna av läsning är många. De vanligaste argumenten är kanske utökat ordförråd och en förbättrad fantasi. Men läsning lägger inte bara grunden för vår kommunikationsförmåga utan fungerar också som ett livslångt verktyg för att minska stress och hjälpa oss fatta beslut i svåra frågor.
0 kommentar(er)
2019-11-15 09:43
Hegas
De flesta av oss minns säkert hur läraren eller bibliotekarien brukade läsa för oss, några av oss hade kanske även föräldrar som läste högt ur en bok. Det är tur det, för högläsning är viktigt! Men varför är det egentligen det?
0 kommentar(er)