2019-06-28 16:34
Hegas

Läsglädje får dig att läsa mer. När du läser mer blir du en bättre läsare. En bättre läsare vågar läsa och förstå texter som känns svåra eller inte är riktigt lockande. Det är skillnad på en text du måste läsa och en text du vill läsa. För att motivera dig till att läsa den första måste du känna att du kan.

Låter det självklart? Det är inte konstigt. Vad som däremot är konstigt är att läsandet sjunker för varje år. Fler och fler barn och unga ser ingen mening med läsandet. Samtidigt går vi mot ett informationssamhälle där behovet av att kunna förmågan att ta till sig information växer. Du måste dessutom kunna filtrera bland det du råkar på. Ett kritiskt tänkande kräver mer än avkodning. Det krävs att din läsförståelse är god.

Hur får du barnen att läsa mer?

Så för att få barnen att läsa mer måste de börja läsa texter de klarar av. Att lyckas ger mersmak och stärker självförtroendet. Det lockar till mer läsning. Men hur når du dit?

Omge er med böcker

Ett sätt är att skapa nyfikenhet för böckerna. Se till att barnen är omgivna av böcker från så tidig start som möjligt. Är du förälder: Ge böckerna en tydlig plats i hemmet, låt dem finnas i varje rum. Ja, låt dem ligga i drivor om det så krävs. Är du lärare? Samma gäller för dig! Ha böcker framme i klassrummet, kanske lådor barnen kan välja ur? Visa att du läser och bär gärna runt på en bok konstant!

Läs högt först

Det här handlar också om att väcka nyfikenhet. Börja med att du läser högt. Det brukar väcka nyfikenheten. Då är det inte långt ifrån att själv plocka upp boken och fortsätta läsa. Fungerar lika bra hemma som i klassrummet med en klassuppsättning böcker.

Låt barnet lyckas men glöm inte bort utmaningen

Även om Dostojevskij är en klassiker är det lite väl svårt att börja med. Så ge barnet möjligheter att lyckas med sin läsning. Erbjud en intressant bok på lagom nivå. Här kan du dra nytta av Hegas-nivåerna som gör det lätt att stegvis erbjuda svårare och svårare böcker. Precis som det inte får bli för svårt får det inte heller bli för enkelt.

Diskussioner ökar läsförståelsen

Diskutera det ni läser i klassrummet eller fråga ditt barn vad hen läser nu. Genom samtal börjar vi reflektera över det vi läser. Plötsligt blir det lättare att sätta andra erfarenheter i relation till det ni läser, och ni hittar nyanserna som finns mellan raderna. Ställ frågor till texten ni läser – vad tror ni kommer att hända senare? Och varför? Här kan du dra nytta av Hegas Läsnycklar som du nu hittar under MeraHegas.

Se lättläst som en språngbräda

Hegas ger ut lättlästa böcker för barn och unga. Våra böcker pekar aldrig ut läsaren, utan ser lika spännande ut som andra böcker för läsarens ålderskategori. Men vem behöver lättläst? Det kan faktiskt vara vem som helst. Målet är alltid att väcka läslusten så att läsaren orkar träna upp sin läsförmåga och kan gå vidare till mer avancerade texter … Starka läsare formar nämligen framtiden.

Vill du ha fler tips? Läs blogginlägget om hur du blir en läsande förebild