6/12
Hegas

När rapporterna om bristande läsförståelse började komma ställde många sig frågan ”Hur löser vi detta?”. För att få läsförståelse krävs det att du läser och för att vilja läsa krävs det läslust. Men hur skapar du läslust? Och vilka böcker är egentligen bäst för ändamålet – fakta eller skönlitteratur?

Svaret är: båda. För Hegas innebär läslust att möta läsarna på deras villkor, ett läsfrämjande arbete som pågått sedan 1980-talet. Detta görs genom att ge ut titlar som baseras på barnens bild av läslust – helt enkelt en bred utgivning som gör det lättare att hitta rätt bok till rätt person.

Oavsett om läsaren vill ha fakta om historiska platser eller en spännande berättelse om knäppa monster så är vårt mål alltid detsamma. Läsningen ska vara lustfylld!

Humor är en ingång

Precis som det finns vuxna som föredrar faktaböcker om stora krig medan andra gillar påhittade historier om parallella universum, så har barn och unga också sina favoriter. För några är faktaböckerna en ingång till vidare läsning, för andra är det svårt eller trist när det inte finns en fantasifull berättelse som tar dem framåt. Genom att låta barnen få hitta läslusten på sitt sätt och sakta närma sig andra typer av böcker, kan läslusten både skapas och behållas. Det handlar om att hitta rätt bok till rätt person och där efter hitta bron över till andra böcker.

En sådan bro kan vara humor. För Hegas är det viktigt att faktaböckerna inte påminner för mycket om läroböcker och därför är humorn ett viktigt inslag. Samtidigt blir böckerna tilltalande för fler. För de som älskar fakta kan humorn och tillhörande karaktärer vara vägen till skönlitteratur. Och för den som föredrar skönlitteratur kan humorn göra fakta mer lättsamt och lustfyllt.

All läsning är bra läsning

Barn behöver öva sin läsförståelse på olika typer av texter och faktaboken kan locka till läslust och vidare läsning. Samtidigt kan skönlitteratur om en viss tid eller plats locka läsaren till att vilja veta mer och plocka upp en faktabok. Oavsett i vilken ände läsaren börjar är det något som bör uppmuntras. Hegas menar att all läsning är bra läsning!

Hegas humoristiska fakta

I Hegas utgivning finns det flera humoristiska faktaserier, med olika ämnen och på olika nivåer. Allt för att göra det lättare att hitta rätt bok, på rätt nivå, till rätt person.

Fokus på fakta
I denna illustrerade faktaserien med enkla texter handlar varje bok om ett nytt ämne, som väder eller snor och slem. Varje uppslag ger svar på frågor kring en del av ämnet och passar den riktigt vetgirige i åldern 9-12 år.

Nina och Nino
Spännande faktaserie som kombinerar serie-rutor och faktatext. Nina och Ninos resor genom tid och rum passar perfekt för alla historieintresserade i slukaråldern. Varför inte besöka pyramiderna eller ta en titt på hur samurajerna levde?

Bli klok på
Faktaserie för barn från 7 år. Serien vänder sig till vetgiriga barn som vill bli kloka på allt mellan himmel och jord. Lekfulla illustrationer och humoristiska bildtexter bidrar till en lättläst och underhållande läsupplevelse. Böckerna innehåller även ett quiz på slutet där läsaren kan testa sina kunskaper.

Fatta grejen med …
En ny faktaserie där vägen till kunskap stavas humor! Dyk ner i dessa faktaspäckade och skrattretande böcker om insekter och djur för att ta reda på allt om deras vanor och liv. Med färgsprakande och dråpliga illustrationer av djurens olika beteenden bjuds läsaren på en skratt-kantad väg till kunskap om allt från matvanor till familjeliv hos djuren. Perfekt för den vetgirige läsaren som inte räds galna fakta.

Kombinera fakta och skönlitteratur

Sedan finns det barn och unga som är vetgiriga och uppskattar fakta men behöver en skönlitterär berättelse att hänga upp informationen på. Då är böcker som På plats i tiden ett bra alternativ. Här bjuds läsaren på spännande äventyr som utspelar sig på olika platser och vid olika tider. Från bygget av domkyrkan i Lund till Charles Darwin och Galápagosöarna. Den skönlitterära upplevelsen introducerar läsaren till faktagranskad information och innehåller dessutom bonusfakta för de nyfikna i slutet.