2023-03-14 14:52
Emelie Olofsson

Vi människor älskar superhjältar – deras förmågor, styrka och vilja att göra världen till en bättre plats. Och vad är bättre att läsa om än något som vi älskar. Sätt böcker om superhjältar i händerna på läsovilliga elever och ge dem både en flykt från verkligheten, en känsla av hopp och en förebild att relatera till. Dessutom finns det många roliga projekt att koppla till superhjälteläsning. Här får du tips både på böcker och aktiviteter!

Varför älskar vi superhjältar?

Antalet superhjältar i populärkulturen är enormt. Under 1940-talet hade den tecknade seriehjälten sin guldålder, och idag spottar filmbolagen ur sig superhjältefilmer i en rasande takt. Men varför kan vi inte få nog av superhjältarna? Anledningarna är flera:
• Superhjältar ger oss någon att se upp till och visar ett beteende att sträva efter. Men många superhjältar är också helt vanliga människor med vanliga problem, vilket gör dem lätta att relatera till.
• I en värld full av gråskalor ger superhjältens svart-vita värld, med tydlig uppdelning mellan ont och gott, både lugn och tröst.
• Superhjälteberättelser med äventyr och spänning ger oss en paus från vår egen grå verklighet. På några få timmar i biosalongen eller läsfåtöljen löses svåra problem och det ger oss en känsla av att allt inte är kört.

Superhjältar lockar till läsning

I tusentals år har hjälten – med eller utan spandex och prefixet super – lockat till läsning, lyssning och engagemang. Det gör den fortfarande. Och fascinationen för superhjältar har varken med ålder eller läsförmåga att göra. Därför hittar du självklart böcker om superhjältar hos Hegas. Ofta är våra superhjältar helt vanliga ungdomar med vanliga problem och svårigheter som får superkrafter – ibland mot sin vilja. Och om det är nåt många unga känner igen sig i så är det att befinna sig i situationer de inte valt med uppgifter de inte vill göra.

 

Unga superhjältar

Den danska författarduon Nicole Boyle Rødtnes och Bjarke Schjødt Larsen har tillsammans skapat ett helt superhjälteuniverum med fyra tonåringar som alla får sina förmågor på olika sätt. Det är Ghost som kan bli osynlig och gå genom väggar, Medusa vars hår förvandlas till giftiga ormar, Norrsken som både börjar flyga och kan explodera och Sköld som får övernaturlig styrka. Även om krafterna kommer till användning ställer de också till problem och gör tonåringarna ensamma. Alla fyra försöker först lösa problemen på egen hand. Men precis som i Marvels och DC:s superhjältevärldar sammanstrålar hjältarna för att tillsammans försöka vinna över ondskan och göra världen bättre. För alla.

Kort och spännande för mellanåldern

Vi har såklart andra superhjältar också. Om böckerna om Unga superhjältar känns för långa och många har vi serien Orion. Orion tror att hans superhjältekarriär är över men när skurken Demonaz plötsligt dyker upp igen måste Orion försöka rädda världen ännu en gång.

Superhjältar för lågstadiet

De yngre läsarna får inte missa Super potato – nåt så ovanligt som en potatis-superhjälte. Roligt och knasigt i serieformat.

I Superskolan har alla elever och lärare speciella krafter. Men Bella har inte fått sina krafter än. Ska hon aldrig bli som de andra?

Visste du förresten att Din katt är en superhjälte? Den kanske inte vet om det själv, men de förmågor en katt har passar verkligen in på en superhjälte.

 

Superkrafter på gott och ont

I boken Vild ilska får tre ungdomar krafter som de kanske inte hade önskat sig. Dessutom är krafterna svåra att kontrollera och riskerar snarare att utsätta andra för fara.

I Superhuman vaknar ungdomar upp på sin sextonde födelsedag med en övernaturlig förmåga. Men hur förklarar man för sin omgivning att man plötsligt kan flyga?

Jobba med superhjältar

Det finns många sätt ni kan arbeta med superhjältar i samband med att ni läser om dem.

• Skapa egna superhjältar
Vilka superkrafter skulle de ha och vad skulle de kunna göra med sina krafter? Vilka för- och nackdelar har krafterna? Vilken typ av samhälle finns de i? Hur kan de arbeta tillsammans och komplettera varandra? Vilka skurkar kämpar de mot? Kanske till och med fundera över vad som fick hjältarna att bli hjältar till att börja med. Var det ett experiment som i Medusa eller ett brott som i Batman? Beroende på elevernas åldrar kan man skapa av tyg och papper eller skriva egna berättelser.

• Superhjälten som värdegrundsarbete
Superhjälten kan ju ses som vårt kollektiva samvete. Den som alltid vet vad som är rätt och fel och kämpar för det goda utan att förvänta sig en belöning. Använd någon av våra superhjälteböcker för att prata värdegrund, rätt och fel, etik och empati.

• Vem är en superhjälte?
Det kan också vara intressant att vidga begreppet superhjälte och fundera över vilka superhjältar som finns i vår närhet. Är kanske skolbibliotekarien en superhjälte som servar hela skolan med böcker, källkritikslektioner, koll på både litteratur, personal, elever och läroplan för hela skolans bästa? Finns det superhjältar i naturen? Kan bin och andra insekter som ser till att vi får mat räknas dit? Är någons mamma en superhjälte? Kanske barnen själva är superhjältar som plockar skräp och pantar burkar?


Hej!

"Jag som skrivit inlägget är redaktör med ansvar för Hegas faktaböcker. Innan Hegas jobbade jag drygt ett decennium (galet länge, jag vet!) som skolbibliotekarie i Kävlinge kommun. Har du frågor eller funderingar om lättläst? Mejla mig! emelie@hegas.se" –Emelie Olofsson