2019-06-20 14:54
Hegas

Sommarboken på biblioteken under sommarlovet är ett av alla sätt att hålla läslusten uppe mellan terminerna. Det är inte alltid lätt att få barn och ungdomar att prioritera läsningen när det finns annat som lockar – men det är viktigt! 

Läsning är någonting som inte bara bör ske i skolan utan även utanför, hela tiden, för att läsförmågan ska utvecklas. Men också för att det sedan ska vara möjligt att hänga med i undervisningen. Ca 45% av lågstadieeleverna tappar avkodningsfärdigheter under sommaren och de som får det tuffast vid skolstart är de som redan är svaga läsare eller de som är minst motiverade.

Men det finns sätt att behålla läslusten under sommaren. Tricket är att motivera och låta läsaren själv få dra nytta av den frihet sommarlovet ger. Utanför skoltid kan man ju faktiskt själv bestämma när, hur och vad man ska läsa! Här ger vi några tips på hur läslusten kan hållas levande i sommar.

Bokbingo motiverar läsaren 

Skapa en bingoruta med böcker som läsaren själv får välja ut. Här finns det plats för att variera sig inom både teman och svårighetsgrad och låta kreativiteten flöda! Antingen vinner man när man får bingo (en hel rad) eller när hela spelplanen är ikryssad. Vad vinsten innebär kan man komma överens om tillsammans. Kanske är det någonting speciellt som läsaren önskar sig? Hitta någonting som verkligen motiverar! Här hittar du Hegas bokbingo i tre olika ålderskategorier. Du kan enkelt skriva ut brickan och dela ut i biblioteket eller hemma. 

Hegas bokbingo

Sommarläs hemma! 

För dig som minns sommarläsningen på biblioteket vet du att man efter ett antal böcker fick en egen bok som belöning. I vissa fall fanns det även andra priser att vinna i en utlottning. Genom att ha sommarläsning hemma kan belöningarna anpassas för att motivera läsaren som kanske inte är lika intresserad av böcker. Bestäm om ni ska läsa en bok i veckan eller om det ska vara ett visst antal böcker som ska läsas under sommaren. Kom sedan gemensamt fram till en belöning som motiverar. När en bok har lästs ut får läsaren med egna ord berätta om boken och tillsammans kan ni diskutera eventuella tankar eller funderingar.

Läs annat än böcker 

Sommaren betyder tid för långa härliga frukostar och varma dagar på stranden. Be barnet läsa texten på mjölkförpackningen åt dig, eller varför inte läsa tidningen tillsammans och diskutera innehållet? Även serietidningar fungerar som läsning och passar perfekt att bläddra i på stranden eller i bilen på väg någonstans. Läsning behöver inte alltid innebära att man läser böcker, försök hitta de små lässtunderna också!

Gemensam högläsning

För de mindre barnen som lärt sig läsa själv kan sommarkvällarna bli den perfekta sagostunden. Turas om att läsa och engagera gärna hela familjen! Kanske kan ni dessutom komma på helt egna sagor att variera med? Skruvade sagor kan hjälpa er när fantasin tar slut!

Skruvade sagor

Ta del av boktips!

Det viktigaste för läslusten är att hitta en bok som passar läsaren. Det handlar inte bara om att hitta en bok med rätt nivå utan också om att hitta en berättelse som intresserar och engagerar läsaren. Kanske är läsaren intresserad av historia eller gillar spännande mysterier? För andra är det lättare att hänga med om de kan känna igen sig i berättelsen som utspelar sig. Bland Hegas nyheter finns det någonting för alla, här listar vi några favoriter och bästsäljare!

Spanar-böckerna av Annika Widholm (6-8 år)

Grottspanarna är den första delen av serien om Malva och Hanna. I serien spanar de också efter både spöken, troll och vampyrer. Malva och Hanna är väldigt olika men ändå bästa vänner, Hanna är orädd och har stor fantasi medan Malva är lite mer försiktig. Tillsammans ger de sig ut på rysliga äventyr som passar de yngre läsarna.

Amulett-serien av Kazu Kibuishi (9-12 år)

Den populära serien Amulett har vunnit flertalet priser och är böckerna är de mest sålda på Hegas. I den första boken möter vi tolvåriga Emily som tillsammans med sin mamma och lillebror flyttar in i ett hus som familjen ärvt. När ett monster drar ner deras mamma genom den mystiska dörren i källaren öppnas upptäcker de en helt ny underjordisk värld. Det blir starten för flera mystiska, spännande och fartfyllda äventyr.

Vem bryr sig? av Camilla Jönsson (13+)

Isak börjar i en ny klass och märker att det är något som är på tok. Ett litet gäng verkar styra och ställa och beter sig inte särskilt snällt. Ändå är det ingen som säger ifrån. Tova är den som har det tuffast, gänget mobbar henne. Isak bor granne med Tova och det är något med hennes leende som får det att pirra i kroppen. Men vågar han stå upp mot mobbarna? En bok om mobbning och rädslan för att bli den som hamnar utanför. Men också en bok om kärlek och om att våga stå upp för det som är rätt. Läsning som väcker tankar och diskussion inför ett nytt skolår.

Taggar: Hegas , Boktips , Läslust