2023-12-01 15:00
Emelie Olofsson

På SMHI:s snödjupskarta är nu hela Sverige – förutom en liten fläck vid Kungshamn och Lysekil – täckt av snö. Vilken grej! Det måste betyda att det är vinter. Och vinter är det som bekant länge i det här landet. För alla som inte gillar snö, mörker och kyla gäller det alltså att komma på lämpliga inomhusaktiviteter under de kommande fyra månaderna. Och vad är bättre att fördriva tiden med än en bok eller tre?!

Fakta om is och snö

I Fokus på fakta – Väder får du lära dig allt om väder, båda varma väder, kyla, stormar och nederbörd. Visste du till exempel att snöflingor singlar ner med en hastighet på ungefär 5 km/h, medan hagel slår ner i 100 km/h. Aouch!

Sport – Hockey handlar om mer kontrollerad is, nämligen den som finns i hockeyrinken. Hockeyproffset Samuel Jonsson berättar hur det är att spela i ett hockeylag på elitnivå, med fokus både på träning och samabete.

I januari 2024 kommer boken Snöskoter i vår motorserie. I den kan du lära dig vilka regler som gäller för snöskoterkörning, hur du gör för att ta förarbevis och i vilka yrken skotern är ett viktigt arbetsredskap. Men också läsa hur fantastiskt det kan vara att bara ta skotern och köra ut på fjället för att leka.

Ur Vampyrspanarna av Annika Widholm. Illustrerad av Jonna Björnstjerna.

Vinterväder för de yngre

I Den lilla varulven blir varulven Amiel vän med en människopojke som heter Dante. De leker i snön och har roligt, men Dante tror att Amiel är en hund. Och Amiels flock gillar inte att hon blivit vän med en människa. Kan Amiel ha kvar Dante som vän utan att förlora sin familj?

Pom och Rio är bästa kompisar. En dag när de ska leka i parken hittar Pom ett par vantar. De är magiska och gör honom både stark, bra på att klättra och modig. Han är inte säker på att han vill dela vantarna med Rio. I Supervantar testas både vänskapen och tron på den egna förmågan.

Spanarna Malva och Hanna spanar vidare efter övernaturligheter. I Vampyrspanarna blir de fast i en snöstorm och måste övernatta på ett läskigt hotell som garanterar huserar en otäck vampyr.

Rysmans rysliga butik har blivit insnöad – mitt i sommaren. I En insnöad plan måste Nina och de andra som jobbar i butiken försöka ta reda på vad det egentligen är som hänt, och varför det snöar både utanför och inne i butiken.

Ur Midvinter-häxan skriven och illustrerad av Molly Knox Ostertag.

Kalla kårar för mellanåldern

Tobias Gard är en mästare på skräck och i Under isen har han samlat fyra rysligt ruskiga skräcknoveller för alla läsare som älskar kalla kårar i nacken.

Älgpojken utspelar sig någonstans i norra Sverige under yngre stenåldern. Vind bor med sin mormor efter att hans mamma dött. Sin pappa har han aldrig träffat. När mormor blir sjuk och behöver läkeblad ger sig Vind ut på en farlig vandring över isen till andra sidan sjön för att försöka byta till sig läkeblad av folket som bor där.

Aster är inte som de andra pojkarna. Han vill hellre vara häxa än hamnskiftare och sakta börjar hans omgivning att acceptera hans val. Men under midvinterfestivalen möter de krafter som de inte vet om de kan övervinna. Midvinter-häxan är del 3 i serien Witchboy.

Jorden kommer att gå under och det är dags att hitta ett nytt hem för alla människor. Kanske kan planeten Helios vara ett alternativ. Där ska finnas en gammal koloni. En grupp forskare och soldater skickas iväg för att rekognosera, men det som möter dem är en kall, öde planet. Eller kanske inte helt öde? Spännande sci-fi i Iskall planet.

Från Häng i rondellen av Pär Sahlin. Omslag av Leon Remstedt.

Isande äventyr för högstadiet

Joar står bara inte ut med rikemanssnobben Alex från Gransjö. Han provocerar Joar och får honom att göra dumma grejer. Som att köra eparace på den frusna sjön. Häng i rondellen är fjärden delen av epa-serien Sävaträsk.

En skoterfärd med kompisarna slutar med att Gustav trillar av skotern och slås medvetslös. När han vaknar är skogen runt honom mörk och en flåsande varelse med vita huggtänder står över honom. Skoterfärden är en spännande berättelse om ett märkligt möte i vinterskogen.


Hej!
"Jag som skrivit inlägget är redaktör med ansvar för Hegas faktaböcker. Innan Hegas jobbade jag drygt ett decennium som skolbibliotekarie i Kävlinge kommun. Har du frågor eller funderingar om lättläst? Mejla mig! emelie@hegas.se" – Emelie Olofsson