2023-08-22 11:46
Emelie Olofsson

Jag vet att bibliotekarier är en otroligt kompetent yrkeskår som mycket väl kan sköta sin egen omvärldsbevakning. Men jag vet också att tiden inte alltid räcker till och då är det skönt att få några tips längs vägen. Så här kommer en liten guide till hur du kan hålla koll på vår lättlästa utgivning för barn och unga.

Nyhetsbrev och blogg

Hegas har flera olika nyhetsbrev, beroende på vilka åldersgrupper du är intresserad av och om du är till exempel pedagog eller bibliotekarie. Du kan enkelt fylla i din e-postadress längst ner på vår webbplats. Via ditt välkomstmail kan du sedan uppdatera dina uppgifter – du får en länk till en sida där du kan välja dina preferenser. Sen är det bara att luta dig tillbaka och vänta på ditt första nyhetsbrev. Vi har såklart även bloggen där vi skriver om lättläst och våra böcker, men med mindre fokus på den mest aktuella utgivningen.

Nya boktips via SoMe

Hegas finns på Instagram, Facebook och Youtube. Här dyker våra filmade boktips om de allra nyaste böckerna upp efterhand som de släpps. Men de blandas såklart med gamla godingar, tematiska tips och allmänt nyttigt att veta om lättläst och läslust.

Hegas.se

Hela vår webbplats är såklart en guldgruva när det gäller att få lättlästa boktips och koll på lättläst. Du kan söka efter böcker utifrån ålder, svårighetsnivå eller genre. Dessutom kan du få hjälp med specifika bokfrågor och urval direkt från en redaktör. Det är bara att slänga iväg ett meddelande via den här sidan så hjälper vi dig mer än gärna.

Vill du prata lättläst med oss?

Har du frågor om lättläst som är större än vad som rimligen ryms i ett mail? Eller vill hela arbetsgruppen fortbilda sig om vad forskningen säger om lättläst och hur man kan arbeta med läslust? Då kan vi faktiskt hjälpa till med det också. Finns ni i närheten kanske ni vill komma till vår inspirerande bokbutik i Helsingborg, eller så kan vi komma till ert bibliotek. Finns ni utanför Skåne kan vi ses digitalt. Hör av er så löser vi det!

Det finns mer än Hegas

Men det finns ju många andra ställen att vända sig till för att få koll på barn- och ungdomslitteratur, även om få har fokus på just lättläst.
Boktips:
Barnens bibliotek
Ungpodden
Babbelpodden
Barnboksprat
Gullis lästips
Goodreads, sök upp genrer du är intresserad av eller följ andra bibliotek 

Inspiration:
Läsambassadören
Digiteket
Gruppen Barnböcker, bibliotek och läsfrämjande verksamhet på facebook
Läsoteket
Kulturrådet, sök bidrag och få inspiration