2022-05-30 13:32

Det är såklart roligt att barnen läser, men visst känns det lite trist att aldrig kunna skylta med de där bästa böckerna? De som knappt hinner landa på återlämningsvagnen innan de är utlånade igen.  

Minns du vilka de är? Här kommer en lista på våra mest populära titlar – de där som du kanske glömt att du har på biblioteket eftersom de aldrig står på hyllorna. Kanske är det läge att köpa in ett extra exemplar så att fler barn får uppleva sann läsglädje!

Står barnen i kö till Amulett?

I tio år har Amulett varit utlånad mest hela tiden. Det är ständigt nya läsare som upptäcker dess tjusning och gamla som läser om i väntan på nästa del. Kombinationen av spänning, fantasy och sci-fi är helt enkelt oemotståndlig!

Tolvåriga Emily flyttar med sin mamma och yngre bror Nevin till ett gammalt hus som familjen ärvt. Syskonen upptäcker snart att huset ruvar på hemligheter. När ett monster drar in deras mamma genom en dörr i källaren följer syskonen efter för att rädda henne – och hamnar i en underjordisk värld, fylld av demoner, robotar och talande djur.

Amulett omslag

Nordiska väsen väcker läslust 

Trollen i skogen. Nordiska väsen är alltid spännande. I serien Bråfalls hemlighet får vi följa med syskonen Astrid och Love till deras mormor i byn Bråfall. De förväntar sig en lugnt lov med mormor och hennes goda kanelbullar. Men märkliga saker händer. Love påstår att han ser ett troll redan på tåget på väg till Bråfall och när mormor får höra det ger hon sig av ut i skogen. Men vart tar hon vägen? Tiden går och mormor kommer inte tillbaka. Tillsammans med mormors hustomte ger sig barnen ut för att leta efter henne.

Bråfalls väsen

Perfekta boken för nybörjarläsaren

Hajsvärdet av lättlästproffset Jan Kjær är första delen i serien Nomerna. Det här är en perfekt bok för nybörjarläsare som vill läsa spännande men enkel fantasy. Det är färgglatt och medryckande.

Maginomen Vian är besviken. Alla de andra maginomerna får sin magi och kan tala med djur, men inte han. Vad gör han för fel? Vian hör talas om haj-svärdet. Kanske kan det hjälpa honom? Han dyker ner under ytan på ett äventyr i jakt efter haj-svärdet och magin.

Hajsvärdet omslag

Klassika sagor med en twist ... 

Skräck är nästan alltid rätt. Och skräck i kombination med klassiska sagor kan väl inte vara sämre! Här har vi den välkända sagan om Rödluvan i serien Lilla skräckbiblioteket

Efter att Rödluvan gått vilse i skogen och blivit dödad av vargen går hon igen som den läskiga Dödluvan. Men är hon ond eller god? Kanske har hon kommit tillbaka för att rädda andra barn från att gå vilse. Eller inte!?

Dödluvan och vargen

Vad spanar du på?

Malva och Hanna älskar att spana efter otäckheter – spöken, ufon, vampyrer och odjur. Eller Hanna älskar det, medan Malva helst hade sluppit. I Zombiespanarna följer Malva med Hanna och hennes pappa till köpcentret. Tjejerna ska gå för sig själva en stund och då upptäcker de en kvinna som ser oroväckande mycket som en zombie. Och när de börjar se sig omkring upptäcker de bara fler och fler personer med hasande steg och tom, glasartad blick. Är hela köpcentret fyllt av zombier?

Zombiespanarna

Knasigt och roligt med Flugo 

Flugo är alltid rätt! Rolig, lätt att läsa och ständigt aktuell med nya knasiga äventyr.

I Prins Flugo ska Buzz skriva en saga. Självklart får Flugo vara huvudperson. Men vad ska hända efter Det var gång ...? Flugo har många idéer! 

Prins Flugo

Deckare är populära 

Naturligtvis finns Torsten Bengtssons Splej-serie med bland de ständigt utlånade böckerna. Spännande deckare och dagsaktuella samhällsämnen i en perfekt mix. Och så lite pirrig kärlek som ett körsbär på toppen!

I Mysteriet med varelsen sprids nyheten om att ett rymdskepp landat i Döda skogen. Men är det sant eller någon som vill luras? Tvillingarna Sara och Klara försöker övertyga Splej-gänget om att det finns aliens alldeles i närheten men alla är inte lika säkra. Och när tvillingarna går med i Splej får de mer än aliens att oroa sig för.

Mysteriet med varelsen