18/1
Hegas

Slukaråldern är ju fantastisk, men den sorgliga sanningen är att allt färre barn blir bokslukare. De motsträviga och ovilliga läsarna blir fler. Men vi som jobbar med böcker och läsning får ju inte ge upp – det är dags att ta kampen för mer läsglädje och läslust!

Du kan ta till flera knep för att locka in de mest ovilliga läsarna:

  • Plocka fram böckerna med de mest lockande omslagen. Böckerna ska vara som smaskiga muffins med strössel på!
  • Ge dem böcker som börjar Pang bom! Då blir startsträckan kort och lätt.
  • Hitta böcker med luftig text som ser överkomliga ut. 
  • Fråga eleven om vad hen gillar att se för filmer och vilka spel hen spelar – kanske ger det en hint om vad hen skulle gilla att läsa.
  • Och se till att kunna erbjuda böcker i alla genrer.

Hegas böcker har allt det där – snygga omslag, brant dramaturgisk kurva och luftig layout. Och så ger vi ut böcker av alla de slag: fantasy, deckare, skräck, apokalyps (med och utan zombier), vardag, kärlek, sex och relationer. Här hittar du böcker om epa och om storstadsliv. Om fotboll, hästar och bmx. Om regnbågs-kräkande enhörningar och historiens viktiga händelser. Det borde helt enkelt finnas något här för alla dina blivande läsare!

Amulett lockar till läsning  

Något som (nästan) alltid funkar är de grafiska romanerna i Amulettserien. Mycket bilder, spänning och en oemotståndlig blandning av fantasy, spänning och sci-fi. Det finns en anledning till att de alltid är utlånade. Tolvåriga Emily flyttar med sin mamma och yngre bror Nevin till ett gammalt hus som familjen ärvt. Syskonen upptäcker snart att huset ruvar på hemligheter. När ett monster drar in deras mamma genom en dörr i källaren följer syskonen efter för att rädda henne – och hamnar i en underjordisk värld, fylld av demoner, robotar och talande djur.

Amulett böcker

Läs en Minecraft-zombies dagbok! 

Många ovilliga läsare gillar humor. Och ganska ofta spel. Vi har den bästa kombinationen av dessa två världar: En Minecraft-zombies dagbok. Det enda zombien Zombie vill är att leva ett lugnt och vanligt liv, men livet verkar vilja annorlunda. I korta dagboksanteckningar skriver han om vänskap, kärlek, mobbning. Men också hur det är att plötsligt byta kropp med en människa. En Minecraft-människa alltså. Eller när han misslyckas med att misslyckas i skolan. Och när hans föräldrar tvingar iväg honom på ett livsfarligt sommarläger. Det här är roligt, dråpligt och fullt av igenkänning.

Minecraftzombies

Mystik och övernaturligt i Hemlighetsserien 

Många barn älskar när det går kalla kårar nerför ryggen och om det är någon som är bra på att ge kårar så är det Ewa Christina Johansson. I sin Hemlighets-serie råkar tvillingarna Ella och Ida ideligen ut för mystiska och övernaturliga saker. Och medan Ella älskar allt läskigt och spännande som händer hade Ida helst sluppit. Hon är rädd. Böckerna är fristående från varandra så om en läsare fastnar för serien behöver de inte vänta på att rätt del ska vara inne. Dessutom finns det många delar, så de räcker länge!

hemlighetsserien

Följ med på historiska äventyr 

För den som helst bara läser faktaböcker, och dessutom gillar historia, har vi faktiskt flera serier som kan locka till mer skönlitteraturläsning: Överlevarna och Älgpojken till exempel. Men jag vill framförallt lyfta På plats i tiden. I den får vi möta barn på olika platser i världen och i olika tider i historien. Det är Vide i Lund på 1100-talet när domkyrkan byggdes, det är Paolo på Galapagos som får möta Darwin på 1800-talet, det är Lin som hjälper sin sjuka pappa att bygga på kinesiska muren på 1500-talet och många fler. Böckerna är korta och väldigt spännande. Dessutom innehåller de ett faktaavsnitt i slutet för den som vill veta lite mer.

Historiska böcker

Barnen får inte nog av zombies 

För alla som älskar en zombieapokalyps så har vi Benni Bødkers tre zombie-serier: Zombie world, Zombie city och Zombie-pandemi. Det är blodigt, räligt och riktigt, riktigt spännande. Men också med ett stänk etik. Vad får man göra för att rädda sig själv? Kan det vara rätt att offra en för att rädda många? Vem är egentligen ond och god – är det alltid så enkelt som att man är det ena eller andra? Men framförallt så är det dystopiskt, mörkt och nervkittlande. Och verkligen inget för den äckelmagade.

zombie böcker