2023-01-17 10:41
Emelie Olofsson

Möter du elever som inte hittar en enda bok de vill läsa? Som med emfas säger att ”Det FINNS INGA bra böcker!”? Som nobbar alla dina förslag, hur peppig du än är, tills du är redo att kasta ut ungen med huvudet före?* Vi på Hegas menar att det aldrig är kört och att varje läst bok – kort, lång, grafisk serie, fakta – är en bra bok!

Den sorgliga sanningen är att allt färre barn blir bokslukare och att många sällan eller aldrig läser en bok av egen, fri vilja. Du är inte ensam om att bli frustrerad över hur svårt det kan vara att hjälpa vissa barn att hitta en bok. Men vi lovar att det går, så innan du gör dig skyldig till våld – testa med de här lättlästa tipsen från Hegas!

*OBS! Vi på Hegas vill på inget sätt uppmuntra till våld. Om du känner behov av att handgripligen kasta ut läsovilliga elever, ta en paus och andas i fyrkant. Det finns en bok till varje barn – en del är bara svårare att hitta än andra.

Humor och knasigheter i Minecraftvärlden

Har du spelintresserade elever? Sätt våra Minecraft-böcker i händerna på dem. En Minecraft-zombies dagbok är inne på del 8 redan och nu finns det även ett par böcker om creepern Jasper som brottas med mer explosiva problem. Tramsigt? Ja! Roligt? JA! Perfekt för spelälskaren? JAAA!!!

Underbart är kort, och sant

På gränsen mellan fakta och fiktion hittar vi serien Knäppa men (nästan) helt sanna berättelser. Två böcker som innehåller ett gäng korta berättelser om märkliga saker som hänt i verkligheten. Men ena foten i verkligheten och andra i ett skönlitterärt berättande är det en perfekt övergång för den som helst inte läser något som är på låtsas. Vad säger ni till exempel om en historia om en man vars kista seglade längs hela USA:s kust på egen hand? Eller om flickan som somnade i sin säng på ett fartyg och vaknade på ett annat utan att ens ha lämnat sängen? Eller om mannen som flög iväg sittande i sin solstol? Dessa historier och många fler ligger på lur i denna fängslande serie.

 

För den extra modiga

Har du elever som vill läsa Stephen King, men hindras av att hans böcker är både för långa och svåra? Tycker de att det inte finns några böcker som är läskiga eller blodiga nog? Då har de förmodligen inte testat vår serie Creepy. Än så länge består den av tre fristående berättelser skrivna av Tobias Gard – som inte bara är författare utan även jobbar som skolbibliotekarie och driver skräckpodden Död mans pod. Om någon kan skräck så är det han. Ingen tar sig genom den här boken utan i alla fall en liten rysning.

Det finns alltid plats för fler superhjältar

Det finns en och annan film om superhjältar och flera stora superhjälteuniversum där dessa hjältar kan mötas och kämpa tillsammans. På samma sätt funkar det i serien Unga superhjältar. De fyra hjältarna GHOST, Medusa, Norrsken och Sköld har alla sina egna historier men de inser också att de måste hjälpas åt för att klara av att bekämpa ondskan som riskerar att ta över stan och världen.Med både action och vänskap funkar de här böckerna för många läsare – oavsett om man älskar superhjältar eller inte – men de kommer garanterat att passa alla Marvel- och DC-älskare.