2023-10-16 10:55
Emelie Olofsson

Bild ur boken Gamer - Spela eller dö av Shawn Pryor. Översatt från engelska av Julia Svanberg. Illustratör: Francesca Ficorilli.

Läslovet ligger runt hörnet och årets tema är vänlighet! Här kommer våra bästa boktips på temat vänskap och några idéer för hur du väcker läslust. Att vara vänlig kan handla om att hålla upp dörren för den som går bakom, eller att tacka när någon håller upp dörren åt en. Men det kan också vara att ställa upp för någon som blir retad eller fråga hur någon mår. Eller att tipsa om en riktigt bra bok för att göra någon annan glad. Här kommer våra bästa boktips om vänskap.

Ur serien Tre Hästar av Anna Hansson. Illustratör: Sara Svensson.

För yngre

Superskolan
Att vara annorlunda kan vara jobbigt. Men om alla är annorlunda kan det vara en otrolig styrka och skapa sammanhållning. Alla elever i Superskolan har olika fantastiska förmågor och det gör dem otroliga tillsammans.

Tre hästar
Riktiga vänner bryr sig inte om hur du ser ut på utsidan utan vem du är på insidan. Det fattar de tre hästarna Nino, Bess och Tindra.

Monster-mästarna
Kompisarna Py och Kip klarar nästan allt, bara de gör det tillsammans. Och de blir verkligen utmanade när de tvingas möta och rädda det ena monstret efter det andra. Och de gör det med vänlighet oavsett om det är spöken som nyser av sina huvuden eller en snörp som inte kan sluta snora.

Ur boken Gamer - Spela eller dö av Shawn Pryor. Översatt från engelska av Julia Svanberg. Illustratör: Francesca Ficorilli.

För mellanstadiet

Kampen om drakarna
Rana och Sami borde inte vara vänner – de kommer från hela olika världar. Men kärleken till draken Kato binder dem samman och tillsammans försöker de göra världen lite bättre.

Gamer
När ens vänner blivit förvandlade till monster då räddar man dem – även om de försöker döda en. Så är det bara!

LOVE
Kan man behandla en vän hur som helst? Det är inte lätt att fokusera på vännerna när ens nya kärlek tar upp all tid. Men vad händer när kärleken tar slut? Finns vännerna kvar då?

Ur serien Fixa! av Anna Hansson. Illustratör: stockbild.

För tonåringen

Säva spinoff
När Osman ska förvandla den sönderrostade Amazonen till byns snyggaste epa hjälper Elli honom – för det är sånt kompisar gör. Men plötsligt verkar hon inte ha tid längre. Alla andra är tydligen viktigare än Osman.

Fixa!
Maja och Sam är kompisar och superpysslare. När skolan och andra relationer är trassliga har de i alla fall varandra och sina projekt.

Avbrottet
När en solstorm slår ut all elektricitet och kriminella gäng tar över staden känns livet hopplöst för Eli. Vilken tur då att Tora dyker upp så att de i alla fall är två mot allt det hemska och jobbiga.

3 tips för läslust på Läslovet!

  • Gör ett vänskapsbingo! Locka med vykort, affischer eller bokpriser för den som lyckas fylla hela brickan. Gör ett eget bingo eller skriv ut vårt vänskapsbingo här!
  • Ge vidare! Dela ut ett gäng böcker i varje klass, som får vandra runt. Välj ut ett gäng böcker, gärna tre gånger så många som går i klassen. Gör ett bokmärke med plats för att skriva sitt namn och en liten kommentar om boken. Och en uppmaning att ge boken vidare till nästa i klassen!
  • Lyft fram! Glöm inte att pynta extra med lättlästa böcker om vänskap inför Läslovsveckan. Heja dig!