2024-02-23 10:18
Emelie Olofsson

Bild: Från Eldfågeln av Kazu Kibuishi

Väntan har varit lång och svår, men nu är nionde och sista delen av Amulett är här! Alla spända och otåliga läsare kan äntligen få sin belöning när Emilys många äventyr knyts samman. Och alla ni bibliotekarier som för länge sedan tröttnat på den eviga frågan om när nian kommer kan slutligen pusta ut … Här kommer dessutom en liten treat till er: läsnycklar, escaperooms och tipsrundor! Gott och gratis!

Amulett-kunskap med hjälp av tipsrundor

Lagom till släppet av Vågryttaren har vi tagit fram inte bara en, utan två (!) tipsrundor som handlar om Amulett. En med fokus enbart på den sista boken och en som täcker in alla böckerna i serien. Kluriga frågor och riktigt, riktigt snygga bilder från böckerna. Utmana din klass eller dina låntagare på folkbibblan i lite Amulett-kunskap. Båda tipsrundorna kan du ladda ner gratis från vår webbplats. Gör’t!

Bild: Från Molnsökarna av Kazu Kibuishi

Amulett-serien i klassrummet

Det händer att lärare avfärdar grafiska romaner som något eleverna får läsa på sin fritid. Men med vårt extramaterial funkar böckerna lika bra i klassrummet. På MeraHegas hittar du läsnycklar till alla böckerna i serien. Frågorna rör sig på alla plan av läsningen, på, under och bortom raderna, och är ypperliga för att diskutera etiska dilemman om ondska och godhet och för att träna läsförståelse av både text och bild. Dessutom uppmuntrar de till eget skrivande och bildskapande.

Escaperoom med dubbel vinstchans

Ni kan också läsa de tre första Amulettböckerna – Stenväktaren, Stenväktarens förbannelse och Molnsökarna – tillsammans i klassen och utmana er i vårt escaperoom. Hjälps åt att hjälpa Emily rädda sina vänner. Att läsa tillsammans, diskutera och lösa problem är såklart alltid en vinst i sig. Men om ni lyckas ta er genom hela escaperoomet har ni dessutom chans att vinna en klassuppsättning av en valfri Hegas-bok. Vinnaren dras slumpmässigt efter den 10 november 2024.

Du hittar escaperoomet här!

Bild: Från Flykten från Lucien av Kazu Kibuishi

Amulett – en lång kärlekshistoria

Den första Amulettboken kom ut i Sverige 2011. Stenväktaren blev en omedelbar succé och vann det årets bokjury-pris i kategorin serier. Under de följande åren vann Molnsökarna (2013), Älvprinsen (2015) och Flykten från Lucien (2016) samma kategori. Under mina år som skolbibliotekarie fick jag reservera fler Amulettböcker än någon annan bokserie och även ersätta de sönderlästa böckerna vid mer än ett tillfälle. De var alltid utlånade och alltid efterfrågade. Och älskade av alla som fick tag i dem. Och ett eleverna nu kan läsa hela den kompletta serien från början till slut – vilken grej!

Läs mer om Amulett och hur serien kom till i intervjun med Kazu Kibuishi.


Hej!
"Jag som skrivit inlägget är redaktör med ansvar för Hegas faktaböcker. Innan Hegas jobbade jag drygt ett decennium som skolbibliotekarie i Kävlinge kommun. Har du frågor eller funderingar om lättläst? Mejla mig! emelie@hegas.se" – Emelie Olofsson