2020-01-21 15:50
Hegas

Det enkla svaret på den frågan är att barn och unga vill läsa skräckböcker. Det lite längre svaret på frågan handlar kanske istället om varför just skräck är så lockande eller vem som borde läsa skräck. Och måste skräck nödvändigtvis vara läskigt för alla – eller ens läskigt alls? För att verkligen kunna svara på det ställdes frågan till någon som vet mer. En person som arbetar nära de barn som verkligen älskar just skräck.

Skräck och barn - hur går det ihop?

Annelie Carlsson är bibliotekarie på Fäladsskolan i Lund och på hennes bibliotek får böcker om spöken, zombies och vampyrer aldrig vila länge i hyllorna. Men hur är det då med barn och skräck, går det verkligen ihop?

– Ska barn läsa skräck? Tja, det är väl egentligen en fråga som var och en bör ställa till sig själv. Mitt svar är: Det beror på vad jag gillar att läsa. Blir jag alldeles för rädd även efter boken är utläst och jag t.ex. drömmer mardrömmar eller inte vågar gå ut när det är kväll eller så, då borde jag kanske låta bli. I alla fall just nu, säger Annelie.

Hon berättar att det är sällan hon får några reaktioner från föräldrar men att hon har hört om en lärare som fick det efter att ha läst en läskig bok i klassen. Eleven det gällde brukade dock titta på skräckfilmer själv och reagerade inte särskilt mycket. Annelie säger att den här typen av reaktioner ändå är bra, eftersom de bjuder in till diskussion.

– Kanske man som förälder inte vet vad barn och ungdomar läser eller ser så ofta. Men när det blir läxa så märks det. Det kan ge upphov till bra samtal där hemma.

Vad som är läskigt är olika för alla

Men vad är det då egentligen som lockar så mycket med skräck? Uppenbarligen får böckerna inte samla damm i hyllorna och de väcker reaktioner. Annelie tror att det handlar om pirret i magen. Enligt henne är det som är okänt lite läskigt men samtidigt gör det där pirret att du vill veta hur det går. Både vuxna och barn lockas av skräckböcker, och bra böcker överlag.

Annelie får ofta frågan om var de läskiga böckerna står. Men det är inte bara att gå och slå upp första bästa skräckbok och lägga i handen på eleven. Vad som är läskigt är ju faktiskt olika från person till person! Det gäller att förstå vad som är precis lagom läskigt för att eleven ska få det där bra pirret i magen. De första frågorna blir därför alltid ”Vad tycker du är läskigt?” och ”Vad läste du senast?”.

– Vissa tycker ju att spindlar är läskiga och läser faktaböcker med bilder på spindlar. En del vill ha mysterier eller deckare som kan kännas läskiga. Andra gillar fantasy med drabbningar och fantasimonster. Några tycker bäst om realistiska berättelser som kanske till och med har hänt på riktigt.

Skräck har lockat i alla tider

Att skräck skulle vara en trend tror inte Annelie. Istället säger hon att det kusliga och läskiga alltid har lockat i berättelser.

– Tänk på vad man berättade för barn förr om Näcken och annat. Eller folksagorna som bröderna Grimm samlade in. De är ju superläskiga, i alla fall innan Disney fick tag i historierna.

På biblioteket där Annelie arbetar är det just naturväsen och monster från gamla folksagor som är extra populärt för tillfället. Även Lilla skräckbibliotekets skruvade sagor plockas snabbt ur hyllan av de yngsta.

– Att läsa något där man hört eller känner till sagan innan, men sen bli överraskad av ett hemskt slut är spännande. Men kanske ändå lite mindre läskigt än att läsa en ny historia. I alla fall om man har hört hela ursprungssagan först.

Skräck sänker tröskeln

Att de läskiga historierna eller karaktärerna ofta är kända sedan innan kan också sänka tröskeln till läsningen, menar Annelie. Ofta har en skräckbok filmatiserats eller dykt upp i något annat sammanhang vilket gör att eleverna redan kan relatera till boken innan de ens öppnat den. Ofta är böckerna också skrivna så att de blir spännande väldigt tidigt i boken.

– Sen tror jag att man kan ”imponera” på sina kompisar om man lånar en skräckbok. Det kan säkert motivera till lån i skolbiblioteket där klasskompisarna tittar på vad man lånar/läser många gånger. Sen när man väl har boken kanske man fastnar för genren och lånar fler i samma stil.

Och visst fastnar eleverna ofta och slukar flera böcker på rad om zombies, vampyrer, spöken eller andra rysligheter. Pirret i magen håller i sig, kanske är lampan tänd ibland om natten, men läslusten är väckt och förhoppningsvis lever den kvar livet ut.

Vill du en massa tips på skräckböcker? Läs blogginlägget om våra 9 tips på skräck och rysligheter. Letar du efter snällare berättelser? Kolla in vår samling av sagor för barn.

Skriv en kommentar:

Text:
Signatur:
GQ6UY
Kod från Captcha-bild: