Sagor för barn

Kvinna som berättar saga för barn

Lättlästa och magiska sagor

Sagor för barn ska innehålla magi, fantasi och heroiska huvudpersoner. Det gäller självklart även sagor för vuxna men nu fokuserar vi på sagor för barn. Här har vi plockat fram allt från våra lättlästa klassiska sagor för barn till mer nutida varianter. Men de innehåller allt som en saga ska göra!

Klassiska sagor för barn

Nej, det är kanske inte Askungen du hittar här men däremot Pinocchio, Trollkarlen från OZ och Heidi för att nämna några klassiska sagor. Även Maj Bylocks bearbetae klassiker finns här. Bläddra på! Alla är lättlästa enligt Hegas standard för att även riktigt ovana läsare ska hitta en saga som lockar dem till läsning.

Flippade sagor för de yngsta

Känner du barn som tycker att de traditionella sagorna är dötrista? Erbjud en drös med flippade sagor för barn. En del är vanliga sagor omgjorda till rysliga versioner medan andra är riktigt flippade. Vad sägs om att Askungen blir en ninja?

Genom att läsa och utgå från dem, eller från originalberättelserna, får dina elever hjälp att urskilja mönster och se likheter och skillnader.

Lättlästa moderna sagor

Moderna sagor för barn? Finns det? Ja, om dina kriterier är fantasi, magi och ett budskap barnet kan ta med sig ut i den verkliga världen! Här kommer våra lättlästa moderna sagor. Bara att välja och vraka.

Sagor för barn på andra språk

Under 2014 samlades över 250 folksagor in från boende i syriska flyktingläger. Böckerna i Hegas al-Hakawati-serie är alla berättelser därifrån. Dessutom har de parallelltexter! Arabiska löper jämte svenska för att fler ska kunna ta del av denna sagoskatt. Det ger dig som pedagog en möjlighet att väcka intresset för syriska folksagor i hela klassen.

Sagor för barn att lyssna på

Du är i gott sällskap om du letar efter sagor för barn att lyssna på. Du hittar alla nämnda sagor ovan hos ljudbokstjänsterna Storytel och Nextory. Bara sök på Hegas så hittar du hela utgivningen. Det gäller även ljud- och ebokstjänsterna som skolorna använder. Även där finns Hegas redo att locka barn till läsning med sagor – klassiska som riktigt flippade.