Kvinna som berättar saga för barn

Lättlästa och magiska sagor

Sagor för barn ska innehålla magi, fantasi och heroiska huvudpersoner. Det gäller självklart även sagor för vuxna men nu fokuserar vi på sagor för barn. Här har vi plockat fram våra lättlästa klassiska sagor till mer nutida varianter. Men de innehåller allt som en saga sak göra!

Klassiska sagor för de yngsta barnen

Nej, det är kanske inte Askungen du hittar här men däremot Pinocchio, Trollkarlen från OZ och Heidi för att nämna några klassiska sagor. Bläddra på! Alla är lättlästa enligt Hegas standard för att även riktigt ovana läsare ska hitta en saga som lockar in dem till läsningen.

Flippade sagor för de yngsta

För barnet som redan kan de traditionella sagorna eller som finner dem tråkiga finns det en drös med flippade sagor. En del är vanliga sagor omgjorda till rysliga versioner medan andra är flippade varianter där Askungen blir en ninja ... 

Genom att läsa och utgå från dem, eller från originalberättelserna, och jämföra dem får dina elever hjälp att urskilja mönster och se likheter och skillnader.

Lättlästa moderna sagor

Moderna sagor? Finns det? Ja, om dina kriterier är fantasi, magi och ett budskap barnet kan ta med sig ut i den verkliga världen! Här kommer våra lättlästa moderna sagor.

Sagor för barn på andra språk

Under 2014 samlades över 250 folksagor in från boende i syriska flyktingläger. Böckerna i Hegas al-Hakawati-serie är alla berättelser därifrån. Här hittar du syriska folksagor med parallelltext. Arabiska löper jämte svenska här för att fler ska kunna ta del av denna sagoskatt. Det ger dig som pedagog en möjlighet att väcka nytt liv i folksagor.