2019-10-23 12:04
Hegas

Läslovet är här, en hel vecka av läsning och äventyr. För det bästa med berättelser är att äventyret går att uppleva var man än är, och oavsett om det regnar, snöar eller är strålande sol. Här kommer några tips på extra bra berättelser som passar både den som vill sätta stämningen inför Halloween, den som vill spendera en hel vecka i stallet och den som precis börjat knäcka läskoden. Vilket äventyr vill du ge dig ut på?

För den som gillar skräck

När mumierna vaknar (Benni Bødker)

I flera tusen år har den egyptiske översteprästen Imhotep legat begravd djupt under sanden i öknen. Så en dag upptäcks hans sarkofag av en grupp arkeologer. En egyptisk pojke är med på expeditionen som tolk. Men han får andra bekymmer när de döda vaknar till liv...
När de egyptiska mumierna vaknar går ingen säker. De döda får liv är den första delen i den rysliga serien om den odöde översteprästen Imhotep och hans mumifierade anhang. Perfekt läsning för den spänningssugne historieälskaren på mellanstadiet. Denna nya bokserie av Benni Bødker ger läsaren det där rysligt lilla extra.

Dödluvan och vargen (Wiley Blevins)

Trodde du att du kunde alla de gamla klassiska sagorna? Se då upp, för här återberättas de i en helt ny stil för de allra modigaste unga läsarna. De här sagorna är så läskigt spöklika att du aldrig mer kan tänka som förr på de gamla kära figurerna! Dödluvan och vargen är en del av det lilla skräckbiblioteket som blivit en stor favorit både för de som gillar sagor och de som föredrar de lite mer läskiga historierna…

För den som gillar hästar

Klumpiga Hallon (Erika Eklund Wilson)

En flicka i stallet säger att Hallon är klumpig. Bara för att hon är stor. Istället vill hon rida på Diva, en liten grå häst. Raka motsatsen till Hallon. Sen river Hallon ett hopp-hinder. Då är hon klumpig på riktigt. Fast frågan är vem som klarar det hindret? Och spelar det nån roll hur hästen ser ut?
Till alla som längtat - en ny härlig och färgglad Hallonhistoria. Riktigt lättlästa böcker om hästar och kompisar. Perfekt bredvidläsning för lågstadiet.

Stall-serien 1 - Det enda som hjälper (Camilla Jönsson)

Den första delen i en ny serie där vi får lära känna några ungdomar med helt olika bakgrund, men som har det gemensamt att de hänger i samma stall. Först ut är boken om Lina som i stallet hittar en fristad och kanske en väg ut ur sitt självskadebeteende. Camilla Jönsson skriver lätt om tunga ämnen för unga.

För den som gillar spänning

Den röda hattens hemlighet (Ewa Christina Johansson)

På en dammig hylla längst in i en liten affär står en kartong. Och i kartongen hittar Ida något väldigt oväntat: en röd, hög trollkarlshatt. Idas syster Ella är inte så imponerad av hatten, men Ida sätter den på huvudet. Och försvinner! Nu är det upp till Ella att klura ut den röda hattens hemlighet och få Ida att komma tillbaka. Sökandet leder henne till en märklig hattmakare och en ovanlig gammal tavla. Kanske finns svaret på gåtan där? Ella hoppas det. Men det är ont om tid. Kommer Ella att hinna rädda sin syster? Eller är Ida försvunnen för alltid?

Bråfalls hemlighet (Charlotte Cederlund)

Ny spännande illustrerad fantasyserie för mellanstadiet som lånat drag från svensk folktro.
Astrid är sur. Riktigt förbannad. Solsemestern som hon drömt om blev inte av, istället måste hon åka ut i skogen i Dalarna ihop med sin bror Love för att bo en vecka hos mormor i hennes stuga. Stugan i Bråfall där det inte finns någon täckning på mobilen och knappt ens den fasta telefonen funkar. Där det mest spännande som händer är att katten fångar en mus. Men när mormor plötsligt försvinner och en märklig liten man dyker upp blir höstlovet till något helt annat.

För den som gillar serier och grafiska romaner

Witchboy 2: Den hemliga häxan (Molly Knox Ostertag)

Äntligen får Aster vara med på flickornas lektioner, och lära sig häxmagi på riktigt! Men han ligger långt efter de andra. Så när mormor Uma erbjuder sig att hjälpa honom säger han glatt ja. Fast det finns en hake. Som tack ska han försöka bota hennes bror Mikasi. Men Aster vill verkligen inte träffa odjuret som nästan dödade honom och hans kusiner.

Normbrytande och spännande med fantastiska illustrationer. Den andra delen i den omtyckta serien för mellanstadiet.

Amulett 1 – Stenväktaren (Kazu Kibuishi)

Om du mot förmodan missat Amulett är läslovet ett perfekt tillfälle att ta dig igenom hela serien, för du kommer troligen inte kunna slita dig när du väl börjat. Tolvåriga Emily flyttar med sin mamma och yngre bror Nevin till ett gammalt hus familjen ärvt. De upptäcker snart att huset ruvar på hemligheter ... När ett monster drar in deras mamma genom en dörr i källaren följer syskonen efter för att rädda henne - och hamnar i en underjordisk värld, befolkad av demoner, robotar och talande djur.

För de yngsta som precis börjat läsa

Bästa vänner: Det brinner (Sanne Haugaard & Pia Aagesen)

Hett om öronen för vännerna! Ali och Noa bygger en koja i ett träd. Kojan är fin och den är hemlig. Så blir det plötsligt oväder. Det är mörka moln på himlen En blixt visar sig och vännerna ser hur det börjat brinna i ett träd precis vid kojan. Hjälp – vad ska de göra nu?

Med sina korta meningar och livfulla illustrationer är Bästa vänner en perfekt serie för den som precis börjat knäcka läskoden.

Flugos stora familj (Tedd Arnold)

En familj är bra att ha. Det tycker Buzz och bjuder in hela Flugos tjocka släkt! Bzzzzz! Surrigt och härligt nytt äventyr med flugan Flugo! En populär karaktär för den yngre läsaren.

För tonåringarna

Superhuman: Med tankens kraft (R.T Martin)

När Peter fyller 16 upptäcker han något märkligt. Plötsligt kan han flytta på föremål med hjälp av tankens kraft. När han försöker använda sin nya förmåga för att stoppa några mobbare på skolan råkar han nästan skada en oskyldig person…

Aldrig mer (Helena Karlsson)

Det började som ett skämt. Fastän det inte är roligt så skrattar Elias åt Olle. Elias skrattar åt allt Olle säger. Skrattar åt allt han gör. Det är inget snällt skratt. Det är elakt, iskallt, nästan argt. När Elias skrattar, så börjar de andra också. Hur blir man en mobbare? Hur ska man orka stå emot grupptrycket? Vem har mod nog att säga ifrån?

Lättläst om svåra frågor, för tonåringen som behöver lite extra stöd i läsningen.

Utför plan: Starkt försvar (Anna Jacobsson Lund)

Starkt försvar är första delen i den svettiga basket-serien Utanför plan där fokus ligger på spelarna och deras relationer snarare än på spelet. Evelyn och hennes kompisar har startat ett mixlag i basket på sin skola. Arvid spelar också i laget men Evelyn tycker mest att han är störig. Varför måste han vara så kaxig? Så får Evelyn se en annan sida av Arvid som väcker hennes intresse.

Fråga efter Hegas böcker på ditt lokala bibliotek eller beställ från hemsidan redan idag!

Vill du hellre skapa ditt eget äventyr?
Vad passar bättre när det är mörkt och kallt än en härlig sagostund? Skruvade sagor kan hjälpa er på traven! Har ni inte redan spelet kan ni kanske utgå från några karaktärer ni stött på i klassiska sagor. Gör skurkarna till hjältar och skriv alternativa slut, återberätta era skruvade sagor för varandra och det kommer garanterat bli både roligt, tokigt och rysligt spännande!