2020-09-18 09:00
Hegas

Lärare och bibliotekarier vittnar om hur eleverna fastnar och slukar flera böcker i rad om zombies, vampyrer, spöken eller andra rysligheter. Pirret i magen håller i sig, kanske är lampan tänd ibland om natten, men läslusten är väckt och förhoppningsvis lever den kvar livet ut.

Barn och unga vill läsa skräckböcker. Det är en av anledningarna till varför vi på Hegas ger ut så mycket skräck. Lättlästa skräckböcker kan sänka tröskeln till läsningen genom att de unga känner igen läskiga historier eller karaktärer. Vissa skräckböcker har till exempel filmatiserats, vilket innebär att eleverna känner igen boken innan de ens börjat läsa den. Dessutom är skräckböcker ofta spännande i början av boken vilket får läsaren att vilja läsa vidare. 

Det finns alltså många anledningar till varför skräck och rysligheter är så populärt bland barn och unga. Med det sagt, här har du 9 tips på lättläst skräck och rysligheter! 

 

Mysrys för de lite yngre

Tips 1: Lilla Skräckbiblioteket - Spök-musikanterna från Bremen

Lilla skräckbiblioteket är en fantastisk samling skräckberättelser för lågstadiet. Här möter läsaren de klassiska sagorna med nya skräckinjagande twister – Rödluvan har blivit Dödluvan, Askungen träffar en vampyrprins, Prinsessan sover på en giftig ärta och så vidare. Senaste boken i serien är Spök-musikanterna från Brehmen! 

 

Tips 2: Rysmans rysliga butik - Det hemska skrattpulvret 

Rysmans rysliga butik är populär serie om Nina i Rysmans Rysliga butik. Humoristiska äventyr i korta kapitel med knasiga, detaljrika bilder! Del två, Stulna tänder, kommer i oktober!

 

Tips 3: Spanar-serien - Zombiespanarna

Böckerna om Hanna och Malva i Spanar-serien har blivit väldigt populära bland yngre läsare. Det är perfekta spänningsböcker för lågstadiet! I varje bok är Hanna och Malva på nya äventyr - i grottor, bibliotek, bland troll i skogen eller zombier i gallerian eller på ruskiga hotell. Rysarserien är både spännande och humoristisk på en och samma gång.

 

Skräck för 9 år och uppåt 

Tips 4: S som i skräck - Bortförd

 

S som i Skräck är en trilogi om ett datorspel som fångar huvudpersonerna. Sigrid älskar att spela online-spelet S som i skräck. En kväll ser Saga genom fönstret hur Sigrid sitter vid datorn och spelar. Allt är som vanligt – utom att Sigrid plötsligt nästan ser livrädd ut. Saga tittar bort ett ögonblick, och när hon tittar ut igen är Sigrid borta. Och hon är borta på riktigt. Hennes mamma letar överallt. Sigrids ytterkläder och mobil finns kvar i huset. Det är ett mysterium ... 

Det är fartfyllda böcker för slukaråldern med starka tjejer i huvudrollerna. Vågar du läsa?

 

Tips 5: Ella och hemligheterna - Tavlans hemlighet 

Ella och hemligheterna är en älskad och nervkittlande serie för alla spänningssugna läsare i mellanåldern! Den första delen handlar om Ella och en tavla på Tant Tea. Tavlan gör att det händer konstiga saker i huset. Ella ser att det är något fel med tavlan. Hon försöker få de andra i familjen att se det också, men ingen lyssnar ... 

 

Tips 6: Zombie City- De dödas stad 

Zombie City är en ruggigt spännande skräckserie om Krilles kamp för att överleva i en hotfull postapokalyptisk värld där de döda lurar överallt. Benni Bødker i nyskriven zombieserie, i stil med Walking Dead fast för yngre läsare. Outhärdligt nervkittlande med passande detaljrika svartvita illustrationer. För den som vågar!

 

Tips 7: Zombie World - Du är smittad

Första delen av Zombie World-serien! Om du blir sårad blir du en av dem. Mark flyr för sitt liv när alla runt honom förvandlas. En efter en blir kompisar och lärare till blodtörstiga zombier, som bara blir mätta av människokött. Mark får en liten rispa av en zombie. Det blöder. Är han en av de smittade?

 

Tips 8: Mardrömsklubben - Hjälp! Min bror är en zombie 

Mardrömsklubben är skräck för de som nyss nått sluakråldern, alltså är från 9 till 12 år gamla. Precis lagom rysligt och lättläst. Passar bra som högläsning! Den första boken i serien handlar om en läskig förvandling. Jack berättar om sin storebror Lukas, som var världens snällaste kompis – tills han började förändras. Han började luka konstigt. Hans ansikte såg annorlunda ut. Han fick märkliga nya vänner. Hans favoritmat stank.

 

Tips 9: Under isen och andra rysliga berättelser

Med Under isen är Tobias Gard tillbaka för att skrämma livet ur oss. Mannen bakom Död mans pod bjuder här på fyra nya skräckhistorier, den ena läskigare än den andra. Perfekt för de skräcksugna på mellanstadiet som frågar efter läskigare böcker. 

 

 

Hittar du någon ny favorit? Hoppas bara att du vågar läsa  ... 

Skriv en kommentar:

Text:
Signatur:
qMEn
Kod från Captcha-bild: