2022-05-19 14:10

Fyll ungdomshyllan med feelgood! Under våren lättläst-debuterar författaren Therese Henriksson med ungdomsserien Doften av drömmar. Det är en somrig feelgood-serie om vänskap, nyfunnen kärlek och massvis med bakning.

Oliver ska jobba på ett sommarkafé i byn. Det är där han träffar henne. Ella. Hon som är tuff. Och söt som kakorna de bakar. Tillsammans får de ta hand allt knäppt som uppstår på kaféet. Som kaoset när ett par glupska får bestämmer sig för att komma på besök och äta upp bordsdukarna. Och så kommer Ellas ex-pojkvän Kevin för att se om Oliver är bra nog för Ella. Är han verkligen det?

En efterlängtad lättläst-debut 

Författaren Therese Henriksson har skrivit flera barn- och ungdomsböcker. Din hand i min är hennes efterlängtade lättläst-debut.
- Det roligaste är hela processen att koka ner texten till ett kortare format, och på samma gång också behålla både tonen i texten, känslan, och spänningen. Det som är roligast är därför också det svåraste!

I Thereses tidigare böcker har hennes egna barn hjälpt henne att göra texten mer lättläst.
- Jag har frågat dem om olika delar i texten och de har hjälpt till så att jag inte valt för svåra ord. Därför känns det som ett steg i rätt riktning för mig att också fullt ut skriva lättläst.

Livet på sommarfiket 

Idén till boken kommer från Thereses närmiljö. Hon bor intill ett sommarkafé i en gammal skola ute på landet, och har haft rollen som handledare för feriearbetare.
- Jag ville utforska vad som skulle hända om någon utan koppling till byn sökte jobbet på sommarfiket. Vilka konflikter kan uppstå när någon utifrån kommer och rör om i grytan?

Med fika som research 

Bakningen är självklart en central i Doften av drömmar. Till grund för boken har Therese bakat en hel del.
- Det är ett utmärkt svepskäl för att få ta sig en extra fika! Men också för att komma i stämning och få den där somriga kafékänslan med doften av nybakt.

Pirr som dröjer sig kvar 

Therese hoppas att läsaren tar med sig en skön somrig känsla och lite pirr och spänning som dröjer sig kvar.
- Det finns ett djup som anas bakom den lättsamma fikadoftande ytan, och jag hoppas att man ska både kunna drömma sig bort, känna igen sig, och känna sig peppad.

Pssst! Missa inte receptet längst bak i boken.