2022-10-03 11:42
Emelie Olofsson

Vi på Hegas älskar skräck – eftersom våra läsare älskar skräck! Inte alla såklart, men lärare och bibliotekarier vittnar om hur elever som aldrig läst en rad frivilligt plötsligt slukar böcker om zombies, vampyrer, spöken eller andra läskigheter. Läslusten är väckt och den stannar förhoppningsvis livet ut.

Det är inte alltid lärare och föräldrar är överens med sina elever eller barn vad som är en ”lämplig” bok. Skräck och splatter är ett sådant exempel. Men skräckböcker har ofta lockande omslag som gör att barnen självmant plockar dem från hyllan. Skräckböcker kan sänka tröskeln till läsningen genom att barnen känner igen element, historier eller karaktärer från filmer och spel. Det innebär att de har en förförståelse innan de ens börjat läsa boken. Dessutom är skräckböcker ofta spännande direkt från start, vilket gör att läsaren vill läsa vidare.

Det finns alltså många anledningar till att sätta skräck och rysligheter i handen på barn och unga i din närhet. Och nu med mörker, höst och Halloween i antågande får du 13 (!) tips på lättläst skräck!

Mysrys för de lite yngre

Lilla skräckbiblioteket
Lilla skräckbiblioteket är en fantastisk samling skräckberättelser för lågstadiet. Här möter läsaren de klassiska sagorna – fast med en twist: Rödluvan blir Dödluvan, Askungen träffar en vampyrprins, Prinsessan sover på en giftig ärta. Läskiga och skruvade versioner av tio välkända folksagor. För den som inte kan få nog av sagor finns kortspelet Skruvade sagor som hjälper spelaren att berätta sin alldeles egna galna, roliga eller skrämmande saga.

Rysliga resor
Familjen Gravlund reser land och rike runt i sin talande buss Kristin för att leta upp mystiska väsen och otäcka varelser som pappa Gravlund ska skriva om i sin bok. Det blir mer än lovligt läskigt för alla inblandade – inte ens Kristin går säker när monstren attackerar.
I den senaste boken är det ett sjöodjur – den fasansfulla giftormen – som ska undersökas. Men pappa blir nerdragen under ytan och det är upp till barnen Eli och Oskar att försöka rädda pappa innan sjöodjuret tar livet av honom.

Robin spököga
Robin är en helt vanlig pojke som är lite rädd för mörker. Ungefär som de flesta alltså. Men en mörk luciakväll när han tar genvägen hem över kyrkogården händer något ovanligt. Han hör ett prassel, är det någon som smyger bakom honom? Plötsligt känner han att någon rör vid hans ansikte … Är det spöken eller är det bara inbillning?! Ingenting är längre självklart för Robin.

Monstermästarna
Py och Kip hittar konstiga spår i snön – kan det vara ett monster! De följer spåren fram till arga tantens hus. Då hör de ett skrik. Är det tanten eller monstret som är i fara?!? Py och Kip har ett uppdrag!

Zombier, spöken och hemsökta dockor för 9 år och uppåt

666
Kort betyder inte att det inte hinner bli läskigt. I serien 666 lyckas författaren Benni Bødker med konststycket att skrämma slag på läsaren på bara 30 sidor. I den senaste boken I natt dör vi råkar några vrakplundrare ge sig på fel skepp – med sina egna liv som insats. Och orkar du inte vänta tills alla böckerna finns i tryckt form kan du redan nu lyssna på eller läsa alla 13 delar digitalt.

Creepy
Skräckmästaren Tobias Gard fortsätter skrämmas med böckerna i serien Creepy. I den senaste boken Röd snö möter vi Elias som hittar en man brutalt mördad i skogen. Han får veta att mannen sett sin döda fru strax innan han dog. Lite senare ser Elias sin mamma på julmarknaden. Men mamma dog ju för flera månader sedan. Är det ett förebud om att han själv kommer gå samma öde till mötes som mannen i skogen?

Zombie-pandemi
Zombier är alltid rätt. I serien Zombie-pandemi blandas zombiesplatter med samhällsfrågor. Vad är egentligen okej att utsätta den enskilde för i syfte att rädda andra? Alex är soldat och under ett uppdrag blir han riven av en zombie. Han hamnar på sjukhus där läkarna försöker hitta ett botemedel mot zombiesmittan. Eller? Alex blir mer och mer osäker på om de verkligen försöker rädda honom eller bara använder honom som försöksdjur.

Helios
Människan har förstört jorden så att det inte går att leva här. Ett gäng forskare och soldater skickas iväg till planeten Helios för att undersöka om det är möjligt att flytta jordens kvarvarande befolkning dit. Där ska redan finnas en liten koloni människor, men när Kyo, Tess och de andra kommer fram är planeten öde. Eller är den?

Märkliga saker – Levande smitta
Det händer märkliga saker i Old River. Ända sedan gasbolagets anläggning la ner har Nancys mamma betett sig underligt, och snart blir fler ortsbor likadana. De fryser, undviker dagsljus, slutar äta. Och deras ögon ser liksom döda ut. Vad är det som pågår och hur ska Nancy och hennes kompisar undkomma smittan?

Skattgömmans förbannelse
Tildes familj ärver en gammal antikbutik efter en faster och de flyttar tvärs över landet för att ta hand om den. Men nästan direkt börjar det hända märkliga saker. En docka dyker upp på Tildes rum. Den är otäck och det känns som den tittar på henne. Tilde läser att dockan är ond och att man absolut inte får ta av henne luvan. Och gissa vad Tilde redan har gjort! Dockan är den första fristående delen i den otäcka skräckserien Skattgömmans förbannelse.

Dystopi och splatter för 13+