2019-02-07 11:33
Hegas

Vem är Pär Sahlin? När började han att skriva? Och varför är det simningen Nadir älskar? En sak är säker. Pär Sahlin tycker väldigt mycket om Nadir.

Pär Sahlins skrivande började i läsandet. Som barn tyckte han mycket om att läsa och fascinerades av den kraft som berättelserna hade på honom och så småningom började han också skriva sina egna berättelser. Till en början skrev han poesi för vuxna men under sina första år som lärare väcktes idén om att skriva för barn och ungdomar. Idag har han skrivit böcker för barn och ungdomar varav flera av den är lättlästa och några av dem handlar om Nadir.

Saknade böcker om simning 

När Pär själv var ung tränade han simning. Hela hans liv kretsade kring simning och på biblioteket letade han efter skönlitterära böcker som handlade om sporten.

– Det fanns knappt några. Däremot fanns det massor av böcker om fotboll och ishockey. Av den anledningen hade jag under en längre tid velat skriva en bok som handlade om ungdomar som tränade simning.

Under hösten 2015 kom många barn och ungdomar till Sverige. De hade flytt från krig och katastrofer och sökte skydd i vårt land. Många av dem kom ensamma utan sina föräldrar. I en nyhetsartikel läste Pär om de nyanlända ungdomarna som börjat träna simning i Sverige och på så sätt fått svenska kompisar.

– Då tänkte jag att jag skulle kunna skriva en berättelse om Nadir, som genom simningen får nya vänner i sitt nya hemland.

Och så föddes serien om pojken Nadir som är ny i Sverige, som inte kan språket men lever för simning.

Kärlek, vänskap och pinsamheter 

Även om serien om Nadir mycket handlar om att vara ny i ett främmande land tar böckerna också upp frågor som gäller alla. De handlar om vänskap och kärlek, om att våga tro på sig själv och om att våga lita på andra. De handlar om att lyckas och misslyckas. De handlar om pinsamheter, om att göra bort sig och säga fel saker vid fel tillfälle men också om att förlåta och bli förlåten själv.

– Något som var viktigt för mig när jag skrev boken var att de inte skulle vara för mörka. Jag ville att barn och ungdomar som läser boken ska se att det finns möjligheter att förverkliga sina drömmar, vare sig man har kommit till Sverige som flykting eller om man har vuxit upp här. De är spännande feel-good-böcker om simning, vänskap, kärlek och om att våga förverkliga sina drömmar.

Språket ska inte bli för barnsligt 

Processen med att skriva böckerna har inte varit helt lätt. Pär erkänner att nästan allt blir svårt när man skriver en berättelse som den om Nadir.

– Det handlar om att hitta en nivå där språket inte blir för svårt men inte för barnsligt. Handlingen är också viktig och jag vill att läsaren ska bläddra vidare för att veta hur de ska gå. Sedan har jag jobbat en hel del med att Nadir ska vara så trovärdig som möjligt, det ska kännas att det är en ung människa som agerar, tänker och pratar. Jag hoppas att jag har lyckats med det.

Att Pär har fått en personlig relation till Nadir går inte att missa. Den gemensamma kärleken till simningen kanske är en faktor men det är också något med hur han beskriver Nadir som gör att böckerna väcker intresse och känns extra trovärdiga, som om de faktiskt kände varandra i verkliga livet.

– Jag tycker väldigt mycket om Nadir. Jag tycker att han är mänsklig. Han har både bra och dåliga sidor. Det jag gillar mest med honom är att han vågar förverkliga sin dröm, trots att det hade varit mycket enklare att låta bli.

Pär Sahlin har tidigare berättat om skriv- och läslust i bloggen. Läs här!