Bell Mothander går under artistnamnet BELL. Foto: Tove Floss
Gangsterrap, becknande barn och skolskjutningar. Många tänker att det måste höra ihop. Andra väljer att använda musiken som ett pedagogiskt verktyg i klassrummet och en ingång till skrivandet.
I Daniel Sandins klassrum får eleverna ibland lyssna på musik tillsammans. Sedan kan Daniel plocka upp låttexternas ämnen i samtal och skrivuppgifter.
– Det skapar en extra dimension i klassrummet och ökar medvetenheten om poesin som finns omkring eleverna, förklarar Daniel.
Som svensklärare tycker han att det är viktigt att ge mer utrymme för kreativt skrivande inom ämnet.
– Det skapar glädje och engagemang hos de flesta elever vilket i sig är anledning nog att arbeta mer med det.
RELATERBAR RAPP
Att jobba med just hiphop-musik ger också ingång till fördjupande diskussion i klassen.
– Hiphop har rötter i olika kulturella och sociala sammanhang och är en kulturform som många elever kan relatera till, förklarar Malin Hörlén som jobbat med rapp i sitt klassrum.
För en del elever är det också lättare att uttrycka sig genom hiphop.
– Låttexterna innehåller ofta ett rikt och varierat språkbruk men samtidigt är formen lättillgänglig med rim och verser vilket stärker elevernas självförtroende och kreativitet, förklarar Malin.
En av BELL:s många framträdanden. Ur boken Poeten i lurarna - BELL. Foto: Lo Elliot
TRO PÅ SIG SJÄLV
För stjärnskottet Bell Mothander har låttexterna varit ett sätt att uttrycka starka känslor.
– Musik är vad jag värderar högst i livet och vad jag vill säga med den kan vara så olika, menar hon. Jag får bygga min egen värld och bjuda in lyssnaren till både mina bästa och sämsta platser.
Med debutboken BELL vill hon nå unga med de råd hon själv aldrig fick.
– Jag önskar att någon hade sagt till mig att det är okej att andas ut, allting kommer ordna sig, berättar hon. Det går att göra någonting av ingenting – inga drömmar är dumma eller för stora.
När Bell växte upp var det böckerna som banade väg för skrivandet.
– Skolbiblioteket har betytt så mycket för mig, berättar hon. Jag läste alla Harry Potter när jag gick i typ mellanstadiet, och det var också då skrivandet började ta form och spegla mitt liv.
RAPPANDE FÖREBILD
Även om läsning och skrivande hör ihop är det lätt att läsning bara sker i svenskämnet i skolan.
– Skolbibliotekarien gör många bra läsinsatser men vi lärare behöver också lyfta läsning i fler ämnen än svenska, menar Malin Hörlén. Man kan exempelvis koppla hiphop både till musik och samhällskunskap.
Läsförebilder, som eleverna kan relatera till, behövs både i klassrummet och utanför.
– Att vuxna utanför skolan visar intresse för läsning motiverar eleverna, förklarar Malin.
Eftersom vissa kopplar hiphop till kriminalitet är det bra att visa på olika typer av rappare och texter. Det uppmuntrar också eleverna att tänka kritiskt – om identitet, samhälle och politik.
Hiphop i klassen – hur!?
- Väck intresse! Börja med att välja ut en gemensam låt som alla känner till och lyssna på den i klassen. Vilka känslor väcks? Vad tror ni artisten vill säga och varför? Sätt musiken i ett större perspektiv – vilka ämnen berörs?
- Studera låttexten! Djupdyk i textens disposition, stilfigurer, språkbruk och låt sedan eleverna skriva en liknande text. Det skapar bra ramar för elevernas kreativitet, samtidigt som ni övar specifika litterära knep.
- Läs för varandra! Dela era färdiga texter på ett avslappnat sätt. Då är det lättare att släppa prestigen, våga leka med texten och låta sig inspireras av andra.
Läsnyckeln till boken finns kostnadsfritt på Hegas och MeraHegas digitala verktygslåda som du hittar på www.digitalverktygslada.se.
-
Bell Mothander186 kr
-
ADAAM189 kr
-
0 kr