19/3
Hegas

Det behövs fler lättlästa berättelser om kvinnliga superhjältar. Superhjältarna fascinerar oss och har alltid gjort. Kanske tilltalar de tonåringen eftersom en superkraft kan verka vara ett lätt sätt att få ordning på livet. Men är det verkligen så enkelt?

Superhjältar har fascinerat oss i alla tider, inte bara på grund av deras superkrafter utan också på grund av vem de är i vardagen. De flesta superhjältar, som Stålmannen till exempel, är ju annars precis som vem som helst. Vanliga människor precis som du och jag. Tänk om du själv skulle få superkrafter? Övernaturliga krafter som gör att du kan flyga, vara riktigt stark eller kanske osynlig.

Kanske är det just därför som böcker om superhjältar är så intressanta för tonåringar. I en ålder där allt är möjligt men ibland också väldigt svårt behövs det lite övernaturliga krafter. Men det behövs också berättelser om kvinnliga superhjältar. Det finns redan många, men de kan absolut bli fler eftersom att representation och indentifiering är viktigt ur många aspekter: delaktighet som läslust.

Cassie – en kvinnlig superhjälte

Att vara tonåring kan vara svårt nog som det är. Tänk dig då att få reda på att du dessutom har superkrafter? I Hegas nya boksläpp, Superhuman: Utan vingar möter vi den 16-åriga Cassie som upptäcker att hon kan flyga. Eftersom hon är rädd för vad folk ska tycka eller tro om hennes nya superkraft väljer hon att hålla den hemlig. På nätterna tränar hon på att hantera sina krafter. Så småningom har hon trasslat in sig i flera lögner och lurat både vänner och familj. När en av hennes vänner plötsligt hamnar i fara måste Cassie ta ett stort beslut. Antingen räddar hon sin kompis och avslöjar sin hemlighet, eller så fortsätter hon att vara vanliga Cassie och håller superkraften för sig själv.

Boken om Cassie är den första boken i serien Superhuman där vi får följa sex stycken ungdomar som har en sak gemensamt. På deras 16-årsdag vaknar de upp med övernaturliga krafter. Serien är lättläst och actionfylld science fiction som på ett spännande sätt tar upp olika moraliska dilemman som tonåringar kan känna igen sig i.

Att kunna flyga som Cassie är det nog många som har drömt om. Men att ha krafter som ingen annan har kan också ställa till med problem. Man ska lära sig hantera dem och man kanske är rädd för vad andra ska tycka. Kanske vet man inte riktigt vem man är när man inte längre bara är sitt vanliga, mänskliga jag? Det viktigaste är kanske ändå att man använder krafterna till att göra något gott, men det är ju inte heller så lätt alltid. Vad hade du gjort om du kunde flyga?