6/11
Hegas

Två härliga och lättlästa feel good-romaner för högstadiet!

I världens alla olika kulturer finns det varierande normer kring hur kärlek och relationer ska se ut. Det kan röra sig om synen på giftermål, vad som utmärker en bra partner, hur man träffas eller kanske hur många man kan ingå partnerskap med – men själva kärleken är den samma, var än i världen du kommer ifrån. Den övermannar dig när du minst anar det och slår dig ur balans, framför allt kan du inte kontrollera den.

Är vi på riktigt och Den rätte för min syster är två härliga feel good-romaner som handlar om just kärlek ur två klassiska perspektiv: den första förälskelsen och kärlek med förhinder.
Båda romanerna öppnar upp för diskussion kring kärlek, vad det är, hur den uppstår och ställer frågor kring rätt och fel. Genom att läsa om olika normer får du också ett bredare perspektiv – vilket i sin tur också ger interkulturell kompetens.

Titta gärna närmre på respektive läsnyckel för inspiration till hur du kan arbeta med böckerna i skolan.

Är vi på riktigt?

Av Susanna Svensson
Julina är kär i klasskompisen Alex. Killen med bruna ögon som glittrar när han ler. Han som både är snäll, rolig och kreativ. Som får henne att känna sig alldeles varm inuti. Samma kille som hon nu ska gå på bio med. Men Alex verkar inte dyka upp. Känner han inte som hon? Eller har det kanske hänt något?

Den rätte för min syster

Av Rosemary Hayes
Lailas storasyster Amina är arton år. Deras föräldrar tycker därför att hon borde gifta sig. De presenterar henne för flera passande unga män. Men Amina hittar fel hos dem alla och hennes föräldrar börjar bli desperata – snart kommer väl ingen att vilja gifta sig med äldsta dottern. Då bestämmer sig Laila för att hitta den rätte åt sin syster. Hon har nämligen en perfekt plan. Vad skulle möjligtvis kunna gå fel?

  Varor som nämns i nyheten

 • Alex skrattar till. Jag möter hans blick. Ögonen glittrar så där fint. Denna ...
  155 kr
 • Lailas storasyster Amina är arton år. Hennes föräldrar tycker därför att hon ...
  155 kr
 • Lailas storasyster Amina är arton år. Hennes föräldrar tycker därför att hon ...
  155 kr