2019-08-16 08:43
Hegas

Marie Helleday Ekwurtzel växte upp i Helsingborg men har bott i både Jönköping och Milton Keynes i England. Hon är utbildad informatör och har bland annat jobbat med att texta dokumentärfilm. Idag jobbar Marie med barnböcker, något som alltid varit en dröm för henne. Marie är författaren bakom både Glimma och Rymdklubben E.T, två helt olika serier. Från stallet till rymden - hur blev det så? 

Är en textmakare

Marie är författare och har skrivit både böckerna om Glimma och Rymdklubben E.T, men själv föredrar hon ordet textmakare.

– Jag ser skrivandet mer som ett hantverk. Vissa idéer kan komma flygande och andra måste man riktigt pressa fram.

Marie har alltid tyckt om att hitta på berättelser och har ofta hittat på både sånger och sagor för sina syskonbarn och sin dotter. Till en början jobbade hon som översättare åt olika förlag men när chansen kom att skriva egna hästböcker för mellanstadiet tog hon den utan att tveka.

– Och det gick hem hos läsarna! Det blev fler och fler böcker. Så en dag frågade min redaktör om jag inte kunde skriva en serie om adoption. Då funderade jag igen. Och kom på idéen till Rymd-klubben E.T.

Hittar inspiration i vardagen

Kontoret har hon hemma i källaren och oftast får hon inspiration från sitt eget liv och vardag. Marie har alltid varit hästtokig och nu delar hon det intresset med sin dotter.

– Vi är i stallet varje dag, där händer det mycket som kan inspirera till böckerna!

Även böckerna om Rymdklubben har skrivits med en grund i hennes eget liv. Maries och hennes mans dotter är adopterad från Kina vilket gjort att de hört och läst mycket om adoption från flera perspektiv.

Rymden, hästar och riktiga känslor

Att hämta inspiration från sitt eget liv och vardag har sina fördelar. Det är lätt att få det äkta när man själv upplevt det man skriver om.

– Jag har rört mig i miljöer med hästar hela mitt liv. Så jag kan den världen. Jag vet hur det känns när ens favorithäst på ridskolan säljs för att den inte trivs där längre. Det hände mig …

Idén att skriva om rymden växte fram när Maries dotter gick i lågstadiet och det pratades mycket om universum och att åka till månen. Men boken tar också upp hur det kan kännas att vara adopterad. Det är mycket tankar kring att känna sig utanför, ha en annan hudfärg och att ha föräldrar någon annanstans i världen men också sina föräldrar där man bor.

Klurigt att komma på intriger

Att skriva lättläst innebär såklart att inte använda för svåra eller för långa ord, inte använda sig av krångliga liknelser och att böckerna inte blir för långa. Men allra klurigast är intrigerna.

– Det kan vara klurigt att komma på en riktigt bra intrig som går snabbt att komma in i och går snabbt att få ett avslut på, samtidigt som den ska kännas trovärdig och rolig. Det är en utmaning! Det bästa är när man får kvitto på att böckerna läses, är omtyckta och ”gör jobbet” - alltså får barn att läsa!