10/1
Hegas

Redan som barn läste hon mycket och tänkte att det vore roligt att jobba som författare. Agnes Cecilia, en sällsam historia av Maria Gripe var en favorit och också en stor inspirationskälla till hennes egen debutbok.

Idag skriver Annika Widholm böcker för både barn och vuxna. Hos Hegas har hon bland annat gett ut Stenkistan, en arkeologisk deckare om en kille som hittar ett gammalt skelett i skogen, och spänningsserien Spanarna som hon själv beskriver som en mysrysare för yngre läsare.

– När jag får en bokidé går jag ofta och tänker på den ett tag innan jag börjar skriva. Ibland gör jag ett synopsis, men allt behöver inte vara klart från starten.

För Annika är det viktigt att inte känna stress utan istället låta texten växa fram i sin egen takt. Ibland går det snabbt att skriva en bok men ibland tar det längre tid.

– Den största utmaningen är att knyta ihop alla ledtrådar och gåtor på ett trovärdigt och spännande sätt.

Annikas nya bok Vampyrspanarna, som kommer ut i februari, är den femte fristående delen i barnboksserien Spanarna som handlar om vännerna Malva och Hanna. En plötslig snöstorm gör att de måste övernatta på ett ruskigt hotell och Hanna tror att det kan finnas vampyrer där. Malva hoppas att det inte är så men på kvällen hör de mystiska ljud och ger sig ut på vampyrspaning genom mörka och ödsliga rum. I källaren upptäcker de en kista och förstår att vampyren är nära.

– Jag gillar att Malva och Hanna är vänner trots att de är så olika varandra och inte alls har samma intressen. Det är kul att skriva om vampyrer, zombier och andra varelser som tjejerna spanar efter!

  Varor som nämns i nyheten

 • Rysligt i gallerian! Finns det zombier i gallerian? Malva vill kolla i affäre...
  139 kr
 • Rysligt i gallerian! Finns det zombier i gallerian? Malva vill kolla i affäre...
  139 kr
 • Nu är det dags för ett nytt äventyr för kompisarna Malva och Hanna! Den här g...
  139 kr
 • Rysligt och ruggigt på bibblan! Malva och Hanna är på bibblan med hela klasse...
  139 kr
 • Spökspanarna på arabiska. Malva och Hanna är på bibblan med hela klassen. När...
  139 kr
 • Det rasslar i träden... Malva och Hanna är tillbaka! Finns det farliga troll ...
  139 kr
 • Det är snöstorm och Malva och Hanna måste övernatta på ett ruskigt hotell. Ha...
  139 kr