2019-07-11 10:26
Hegas

Erika Eklund Wilson är illustratören och formgivaren som tog steget och blev författare. Hennes serie om Lisa och fjordingen Hallon är populära böcker som berättar om livet i stallet, någonting som Erika själv kan relatera till. Som liten pysslade hon ihop sina egna böcker och att kombinera text med illustrationer är fortfarande det hon tycker är roligast med bokskapandet.

För Erika kändes det naturligt att börja skriva själv trots att hon inte har någon professionell utbildning i just skrivande. Det mesta har hon lärt sig av att illustrera och formge andras texter.

– Jag fick helt enkelt lust att prova på den delen av bokskapandet också. Egentligen känner jag mig mer som skriftställare än författare, eftersom jag skriver text för att ha något att få rita till!

Som liten läste hon mycket hästböcker, gärna de om Britta och Silver av Lisbeth Pahnke. Hon tyckte böckerna kändes verkliga och kunde ofta relatera till sitt eget liv på ridskolan och livet i stallet. Där hemma satt hon också själv med vikta A4-papper och pysslade ihop sina egna böcker, med både bilder och text.

Att vika ihop böcker och tidningar av A4-papper och fylla ut sidorna med bokstäver och bilder är ju ungefär det jag håller på med nu också! På den tiden handlade det oftast om hästar och jag kände att det skulle vara roligt att berätta om just livet med hästarna och i stallet, med alla de människor som hör till.

Ett gammalt ritblock väckte lusten att berätta

När Erika i vuxen ålder hittade ett gammalt ritblock tillsammans med böcker och tidningar som hon sparat, så väcktes lusten att berätta. Mellan sidorna i blocket fanns en energi och ett innehåll som hon ville göra böcker av.

– Jag var ingen självklar hästtjej utan ganska rädd, men väldigt nördig och läste allt som fanns om hästskötsel och ridning. Livet med hästar var inte så enkelt alltid och det var det jag arbetade med i mina gamla teckningar och texter.

Böckerna hon skriver idag är inte självbiografiska men mycket inspiration är taget ur hennes egna liv som ung. Lisa i Hallonböckerna är inte Erika men Hallon har lånat drag från den fjordhäst hon själv hade som tonåring. Alla böcker är en blandning av Erikas egna minnen från hästlivet, sådant hon läst om som ung och sådant hon ser i vardagen.

– En enskild bok kan komma till ganska slumpartat. Klumpiga Hallon fick jag idén till efter att jag hittat teckningar med hästar som brakade in i hinder så bommarna flög åt alla håll, och Dumma Hallon kom jag på när jag såg en häst som gick i en hage med en arg tjej efter, med grimskaftet i handen. Hästen ville inte bli infångad... Sådana enkla saker kan bli en idé till en hel liten berättelse.

Genom illustrationerna kan Erika berätta mer

Att både skriva texterna och illustrera kan ibland innebära mycket jobb! Erika berättar hur hon ibland kan tycka att det verkar skönt att bara skriva en text och lämna allt ritande, pillande och hantverkande till någon annan.

– Men det vore ju samtidigt inte mitt sätt att jobba! Och det vore inte lika omväxlande.

Mest ser hon fördelar med att göra det mesta själv. När texten behöver kortas ner kan hon istället flytta informationen till bilderna och genom dem kan hon ofta berätta mer. Genom illustrerandet kan hon lyfta fram en stämning, minspel eller uttryck som kanske är svårare att beskriva i text. Texten skriver hon därför alltid först sedan gör hon skissandet och layouten som en helhet.

– Ärligt talat kan jag inte skriva lättläst egentligen, utan jag använder bara min känsla. Jag gillar att skriva kortfattat och välja ut de rätta orden och meningarna, sedan kompletterar jag detta med illustrationerna. Hade jag gillat att skriva utförligt och ordrikt med mycket beskrivningar i texten, då hade utmaningen varit svårare.