8/2
Hegas

Varför är normbrytande böcker viktigt? Dels är det viktigt att du erbjuder böcker till barn med berättelser som de kan känna igen sig i och dels vidgar det barns förståelse av sin omvärld och sig själva. En bok kan både fungera som tröst och stöd men också som ett verktyg att börja med skapandet av sitt eget jag - vem är jag? Vem är jag idag och vem är jag imorgon? Vem vill jag vara?

"Normbrytande böcker visar att berättelser om barn och unga som inte vill eller kan befinna sig inom normen är viktiga, spännande och värda att läsas. Därför behöver vi skapa böcker där normen utmanas, bryts eller förskjuts för att barn ska känna att det finns en plats för dem." 

- Redaktören Linnéa

Med det sagt vill vi på redaktionen ge dig 3 tips på normbrytande grafiska romaner. Ask-ninjan för de yngre åldrarna, samt Witchboy och Vildmarks-systrar för åldrarna 9 år och uppåt. Trevlig läsning! 

Tips 1: En annorlunda Askungen  En annorlunda Askungen

Ask-ninjan omslag

Ask-Ninjan tillhör en ny serie, Flippade sagor. I denna actionfyllda Askungesaga blandas ninjor och goda féer när den klassiska sagan flippas. Du kan på så sätt berätta de klassiska sagorna med ett modernt genusperspektiv.

Till skillnad från den klassiska sagan om Askungen drömmer Ask-Ninjan om att bli livvakt åt prinsen. Men hur ska det gå till när hon bara får slita i hemmet och gå i trasor? Kanske kan hennes ninja-egenskaper hjälpa henne?

 


Ask-ninjan inlaga

Tips 2: Pojkhäxor i Witchboy Pojkhäxor i Witchboy

Witchboy-serien av Molly Knox Ostertag är en serie grafiska romaner (9-12 år) som handlar om Aster. Han vill allra helst lära sig magi, och slippa bli formbytare. Men där han bor blir pojkar formbytare och flickor häxor... Följ med på en fantastisk berättelse om identitet, normbrytande och magi. För normer är allt som oftast till för att brytas, och varje människa har rätt till att vara precis som hen vill.

Witch-boy alla böcker

Witchboy-författaren om att utmana normer

 "I Witchboy försöker jag visa och utforska hur svårt det kan kännas att börja lyssna på sig själv, ta tillvara på sina intressen, passioner och känslor. Boken visar också hur farligt det kan vara att förneka sig själv."

- Molly Knox Ostertag

Vill du läsa mer om författaren bakom Witchboy? Läs vår interju med Molly Knox Ostertag

Witch-boy inlaga

Tips 3: Starka tjejer i Vildmarks-systrar  Starka tjejer i Vildmarks-systrar

Vildmarks-systrar är en grafisk roman där du lär känna de fem starka tjejerna Molly, Jo, April, Sam och Rebecka. De är alla på ett speciellt läger i skogen ... Den naturnära, men inte så naturtrogna serien, vänder sig med humor och befriande fantasifullhet till alla från nio år och uppåt som söker färgsprakande äventyr där det är vänskap till MAX som gäller. 

vildmarks-systrar alla böcker

I serien är alla huvudperson självständiga tjejer. De tillåts visa upp hela registret, från rädda till modiga, från smarta till våldsamma! Några av huvudpersonerna är dessutom queer.

 

Vildmarks-systrar inlaga

Skriv en kommentar:

Text:
Signatur: