Leif Jacobsen - författare

Jag föddes redan 1967. Jag växte upp i en liten by som heter Fjärestad. Den ligger utanför Helsingborg i Skåne. Det är faktiskt därför jag hejar på HIF. Idag bor jag i en annan liten by som heter Värmö. Den ligger mellan Landskrona och Svalöv. Men faktiskt inte alls långt ifrån Fjärestad. Jag kan avslöja en liten hemlis – Fjärestad påminner en del om byn som Sacke och Fille bor i. Sacke och Fille är två killar som är med i min nya serie om cykling. BMX Gripen heter den serien.

Jag har två taxar som heter Uffe och Bosse. De ser till att jag kommer ut och blir rastad lite då och då. Eftersom jag sitter i mitt hus och jobbar är de också mina jobbkompisar. Vi har väldigt roligt tillsammans. De är förresten med på Facebook – båda två.

Förutom att skriva böcker översätter jag dem också. Ibland från engelska, ibland från danska. Men alltid till svenska. Jag översatte faktiskt böcker åt Hegas innan jag började skriva egna böcker. Men så sa någon att det inte fanns böcker som handlar om mopeder. Konstigt, tänkte jag. När så många tycker om att köra och meka med moppar. Så därför skrev jag en som heter Razzia. Efter det har det blivit tre böcker till om mopeder: Stulen, Det enda rätta och Allt eller inget.

Förutom att skriva och översätta böcker åker jag också och besöker skolor och bibliotek. Där berättar jag om mig, om mina böcker och hur jag gör när jag skriver dem. Jag läser förstås också en hel del ur böckerna. Men en varning – jag slutar alltid läsa när det är som mest spännande. Mest för att jag vill att du själv ska läsa boken.

Jag har faktiskt själv varit med om det mesta i Razzia. Och i den nya serien, BMX Gripen, har jag också upplevt vissa saker i boken som liten. Mest är det miljöerna som jag hämtat från min barndom. Så gör faktiskt ganska många författare – tar saker ur sina egna liv.

Jag har också skrivit en fantasybok. Förrädaren heter den. Den handlar om killen Denni och tjejen Lilja som bor i staden Tyrenäs i riket Edsmark. Det är ett påhittat land. Det är just det därför det kallas fantasy. För att det är en sorts fantasi. Jag har tänkt att det också ska bli en serie, så håll utkik efter fler böcker där.

En av de riktigt roliga sakerna med att vara författare är när folk säger fina saker om dina böcker. En kille sa att Razzia var den bästa boken han någonsin läst. Tänk, va? En annan sa att Stulen var bäst. Sådant blir man jätteglad av att höra. Någon har också sagt att mina böcker handlar mycket om respekt. Det blev jag extra glad för. Det är ju liksom så jag själv har tänkt när jag skrev dem.

Så jag hoppas att du gillar mina böcker. Och har du inte läst dem så hoppas jag att du gör det. För mig är det här med böcker ganska enkelt. Man läser det man tycker om att läsa (förutom i skolan kanske, där man ibland måste läsa sådant man inte vill läsa). Är man intresserad av mopeder så vill man förstås läsa om mopeder.

Så gillar du att läsa böcker – fortsätt att läsa dem. Läser du inte så mycket – hitta något som du gillar att läsa om och börja. Det är faktiskt riktigt häftigt när man väl kommer igång. Kanske passar någon av mina böcker just dig ...

Vill du veta mer om mig som författare är du välkommen att besöka min hemsida leifjacobsen.se

Vill du veta mer om mig som översättare är du välkommen besöka min hemsida jacobsenmedia.se

  • Leif Jacobsen - författare
    190 kr
  • Leif Jacobsen - författare
    162 kr