18/11
Hegas

Vilken bok skulle du ta med dig till yttre rymden? Det fick ni bestämma i Hegas hösttävling. Grattis till klass 2B på Byskolan som vann en klassuppsättning av Uppvaknandet!

Varje vår- och hösttermin kan du och din klass tävla om en klassuppsättning av valfri Hegas-titel. Höstens tävling gick ut på att dina elever skulle motivera vilken bok de tar med sig på en rymdresa till mänsklighetens nya hem, Nova Terra (Precis som i Den längsta resan!). 

Här är vinnarbidraget!

”Att resa till en ny planet låter både spännande och läskigt. Sorgligt att lämna alla man känner bakom sig, men roligt och spännande att få komma till ett ställe där kanske allt är nytt och annorlunda mot vad människorna är vana vid. 

I början tyckte vi att det var jättesvårt att välja bara en bok att ta med sig till den nya världen, men efter ett tag började vi att tänka lite annorlunda. Vi tänkte att när vi kommer fram till Terra Nova så blir det vårt jobb att vara författarna och illustratörerna. Biblioteken som byggs måste fyllas, och det är vi och våra barn och barnbarn som kommer att fylla hyllorna med alla möjliga typer av böcker. Det blir upp till oss att skriva roliga, sorgliga, läskiga och glada berättelser. Vi kommer att skriva faktaböcker om allt vi minns, och allt nytt vi kommer att ta reda på. 

Just tanken på att skriva faktaböcker fick oss också att bestämma oss för vilken bok vi skulle ta med oss på rymdskeppet. För att inte glömma planeten jorden skulle vi ta med oss en uppslagsbok. En riktigt stor och tjock uppslagsbok där vi kan hitta fakta om allt möjligt om jorden och allt som finns på den. På så vis skulle vi alltid kunna slå upp saker som vi inte minns eller är osäkra på hur det var och fungerade på vår gamla hemplanet.”

Hej läraren Magnus! Hur gick ni till väga för att välja ett bidrag?

- Vi resonerade oss fram till ett gemensamt bidrag. Vi pratade om vilken typ av bok ALLA skulle ha mest nytta av på en helt ny planet. Då släppte de flesta tanken av att ta med en skönlitterär bok. Skönlitterära böcker kan vi ju skriva själva. Till slut kom vi fram till förslaget att vi skulle ta med en faktabok om vår gamla hemplanet jorden. På så vis glömmer vi den aldrig, och våra barn och barnbarn kan läsa om hur det var på den gamla planeten.

Hur reagerade klassen på vinsten?

- Alla blev jublande glada då vi fick beskedet att vi vunnit.

Varför valde ni just Uppvaknandet som klassuppsättning?

- Eftersom vi arbetar med ett stort tema om rymden var valet av boken Uppvaknandet enkelt. En bok om resan ombord på ett rymdskepp på väg till en ny planet, passar klass 2b som handen i handsken just nu!

Håll utkik på baksidan av Hegas vår- och höstkatalog för nästa tävling!