KG Johansson

Vem är du?
Jag är från Norrbotten och växte upp med Beatles musik. Efter ett tag började jag spela själv. Som vuxen blev gitarrlärare och jobbade med det i många år. Men jag ville skriva också. Till slut började jag skriva egna böcker. Jag skriver både för vuxna och för barn, bland annat lättlästa böcker.

Varför skriver du lättlästa böcker?
När jag var liten blev jag sjuk och fick inte gå ut under en hel vinter. Jag krävde att mamma skulle läsa Pippi Långstrump högt för mig varje dag. Till slut kunde jag boken nästan utantill. Mamma blev trött på att läsa för mig och visade hur bokstäver fungerar. En helt ny värld dök upp. Jag läste och läste. Det förändrade mitt liv. Om en lättläst bok som jag har skrivit kan hjälpa någon annan att läsa så vore det fantastiskt.

Vad är det bästa någon har sagt om dina böcker?
Kanske det här: ”När Elliot ber mig låna allt som finns av KG Johansson på biblioteket då blir jag helt lycklig. Varför tycker du om just dessa böcker, Elliot? ’För att de är roliga, spännande och inspirerande. Och jag känner igen mig i dem.’”

Vad läser du själv?
Allt möjligt! Romaner och noveller, faktaböcker, poesi … allt som jag råkar stöta på, eller som någon pratar om, och som låter intressant. Ibland läser jag tre sidor och lägger stillsamt boken i pappersinsamlingen. Andra gånger kan jag bli besatt och läsa dygnet runt tills det är klart – om jag är på rätt humör för boken, och om boken är rätt för mig.

Vad gör du mer än skriver?
När jag inte skriver spelar jag, eller tittar på film, eller berättar historier tillsammans med mina kompisar. På ett sätt går hela livet ut på berättelser. Människor är sociala varelser – vi berättar saker för varandra med ord, med gester och blickar, på alla möjliga sätt. En låt är ett slags berättelse och en spökhistoria vid lägerelden en annan.

Besök gärna min hemsida för mer information om mig och framför allt mina böcker - kgjohansson.se