2021-02-26 11:54
Hegas

Den prisbelönta barn- och ungdomsförfattaren Maj Bylock är en av Sveriges främsta läsfrämjare. Under sin livstid revolutionerade hon inte bara läromedelsböcker, utan skrev också tidlösa skönlitterära böcker. Dessutom tillgängliggjorde hon klassiker för en hel generation av yngre läsare genom sina återberättade äventyrsklassiker. Hon var alltid mån om barnens bästa och såg dem som huvudpersoner. Men hur lät det hemma? Hegas åkte till Karlstad för att träffa Maj Bylocks dotter Maria Bylock Bergström.

Majs skrivande tog fart tidigt. Redan som tolvåring skickade tolvåriga Maj in texter till Gotlands Allehanda. Som kom med! 
– Det var dikter, noveller och små romaner, som hon sedan kom tillbaka till som vuxen, berättar Maria.  
Att få sina texter publicerade i en stor dagstidning såg den unga Maj som en viktig kvalitetsmärkning, vilket motiverade henne till att fortsätta skriva.

Maj Bylocks dikt

Gotland formade författarskapet

Majs uppväxt på Gotland formade hennes författarskap. Fängslande historier och miljöbeskrivningar speglas i såväl läromedelsböckerna som i skönlitteraturen. Ett exempel är läroboken Tapio finnpojken (1968), inspirerad av ett finskt krigsbarn som familjen tog hand om.  
– Att växa upp på Gotland under krigstiden var sannolikt mycket spännande och läskigt, säger Maria.  

Familjens flyttlass till Karlstad gick av stapeln 1943. Trots att familjen flyttade upp till Värmland, definierade sig Maj som en gotlänning. Maria berättar att de nya klasskamraterna i Karlstad trodde att Maj och hennes syster var från ett annat land när de pratade gotländska.  
– Som veterinärbarn utrustade med grova kängor var de ofta ute bland djuren. Det tog tid för dem att bli stadsbarn i Karlstad.

Från folkskollärare till läromedelsförfattare

Maj Bylock porträtt

Under början av 1950-talet utbildade sig Maj till sitt drömyrke folkskollärare. I sin roll som låg- och mellanstadielärare stötte hon på många barn med speciella behov och funktionsnedsättningar.  
– Idag kan man diagnostisera och kartlägga barn på ett helt annat sätt än man kunde förr. Mamma hade förmågan att se barnen och stötta dem där de var, berättar Maria.  

Men i sin roll som lärare saknade Maj intresseväckande och spännande läromedel att arbeta med, särskilt i religion och historia. Det krävdes förändring. Därför var klivet från lärare till läromedelsförfattare naturligt. Med stor skicklighet lyckades hon föra över historisk kunskap på ett finurligt sätt. I läromedelsböcker vävde hon in fiktiva karaktärer med spännande berättelser i den historiska faktan. Barnen lärde sig om olika händelser på ett spännande sätt – ofta utan att de märkte det själva. 

Ouppfyllt behov av kvalitetslitteratur

Efter nästan 20 år som läromedelsförfattare tog Maj klivet in i skönlitteraturens värld. Med hennes bakgrund som folkskollärare såg hon ett ouppfyllt behov av kvalitetslitteratur för barn och ungdomar som inte hade möjlighet att ta sig igenom tegelstenstjocka böcker. Den långa erfarenheten av att skriva läroböcker i historia och religionskunskap hade hon också stor nytta av i sitt skrivande. Drakskeppet (1997), utspelar sig till exempel under vikingatiden och innehåller starka historieskildringar.  
– Jag tycker det är roligt för hon lär ju ut historia bara genom sina böcker. Barn får ytterligare en dimension förutom spänning. De lär sig hur det förhöll sig då, säger Maria.

Maj Bylock framför bokhylla

Tidlösa mänskliga problem

Många av karaktärerna i hennes böcker är barn med problematik som har mist sin familj, söker sina släktingar eller är på flykt. Barn med sådana erfarenheter hade Maj tidigare mött i sin lärarverksamhet. I böckerna var hon mån om att ge dem framtidstro.  
– I hennes böcker försökte hon förmedla att det finns ett hopp. Att det finns en ljusning längre fram, säger Maria.  

Problematiken i hennes böcker är just det som gör dem så tidlösa. De mänskliga problemen är lika aktuella idag som de var för flera hundra år sedan.  
– De finns i alla århundraden. De beskriver något som alla har känt av. Flykt, oro och funderingar över varat, säger Maria.

De återberättade äventyrsklassikernaMaj Bylock-märke

För Maj var det viktigt att skönlitteratur var lättillgänglig. Alla barn och unga skulle ha möjlighet att ta till sig historierna, om det så krävdes enklare utgåvor. Marias bror Anders läste en del klassiker när han var barn, vilket väckte Majs intresse att ta sig an klassikerna. Anledningen var enkel.  
– Hon tyckte att de var för viktiga för att försvinna. Och glömmas bort. Hon visste att barnen inte kunde tillgodogöra sig böckerna i originalutgåvan. De är ju lite krångliga att läsa, säger Maria.  

Hon gav ut sin första återberättade klassiker Onkel Toms stuga år 1995. Under loppet av 11 år släppte hon totalt 20 klassiker i den uppskattade serien Äventyrs-klassiker.

Involverade barnen i korrekturläsning

Läsningen har alltid varit närvarande hemma hos familjen Bylock. Maria berättar att som barn tyckte hon och Anders om när deras mamma högläste, vilket hon ofta gjorde under godnattsagan.

Förutom högläsning, involverade hon barnen i korrekturläsning av sina egna böcker. Maria och Anders fick var sin peng för varje fel de hittade. Något de gärna ställde upp på.  
– Det var ju ofta efter att någon på redaktionen hade läst, så vi hittade ytterligare små stavfel. Jag älskade att läsa hennes texter, berättar Maria.

Brevväxling och skolbesök

Genom brevväxling och frekventa skolbesök hade Maj tät kontakt med barn och ungdomar. Hon fick massvis med brev skickade till sig och hon var noga med att svara på vartenda brev som kom.
– Hon såg verkligen varje barn. Det märkte vi på våra egna barn också, att hon såg dem som huvudpersoner. 

Maj Bylock fick brev

Hedersdoktor i sin egen stad

Under sin livstid fick Maj ta emot en mängd olika stipendier och utmärkelser för sina verk. Av Kung Carl XVI Gustaf mottog hon den kungliga medaljen Litteris et Artibus (2009) samt Värmländska Akademins Lagerlöv (2008), Frödingsstipendiet (1999) och Astrid Lindgren-priset (1990), för att nämna några. Dessutom blev hon utnämnd till hedersdoktor vid Karlstads universitet under 2008.  
– Hon tyckte det var roligt att bli hedersdoktor i sin egen stad, det var en fantastisk kväll.

Maj Bylock hedersdoktor i Karlstad

Maj Bylocks arv lever vidare

Maj Bylock gick bort i augusti 2019. Än idag fortsätter hennes böcker att lånas och läsas av barn och ungdomar. Hon tillgängliggjorde läsning för flera generationer framöver, vilket gör henne till en sann läsfrämjare.

Vad brann Maj för? Maria berättar! 

  • Viktigt med lässtimulans i tidiga åldrar! 
  • Litteratur ska vara lättillgänglig, det är viktigt med enklare utgåvor.
  • Biblioteken måste fortsätta finnas!

Skriv en kommentar:

Text:
Signatur:
dD3mk
Kod från Captcha-bild: