Helena Karlsson - författare

Vem är du?
Jag heter Helena Karlsson och bor på en liten gård på landet tillsammans med min familj; man och tre tonåringar. Vi bor i Hyssna som ligger mellan Borås och Göteborg. När jag inte skriver böcker arbetar jag som speciallärare i grundskolan. På fritiden gillar jag att vara ute i naturen. Jag tycker också om djur. Läsa är ett annat intresse jag har.

Varför skriver du lättlästa böcker?
Jag började skriva för att jag då jag arbetade i gymnasiesärskolan hade svårt att hitta intressanta, lagom svåra böcker för mina elever. Nu för tiden finns det ett större utbud av lättlästa böcker även för äldre ungdomar och vuxna, vilket jag tycker är väldigt bra.

Vad är det bästa någon har sagt om dina böcker?
Det allra bästa är nog när någon av mina elever har läst en bok och berättar att de tycker om den. Det där personliga mötet med läsaren och extra mycket när det är barn eller ungdomar som man känner är jättehärligt.

Vad läser du själv?
Jag läser allt möjligt själv. Eftersom jag jobbar i skolan och dessutom skriver för barn och ungdomar läser jag en del barn- och ungdomslitteratur och annan skönlitteratur som man läser i de klasser där jag är. Alldeles nyss har jag till exempel läst Flyga Drake, av Khaled Hosseini. Den läser de i en av klasserna där jag är. Det är en fantastisk bok, tycker jag. Annars läser jag olika slags skönlitteratur, jag tycker att det är skönt med variation.

Vad gör du mer än skriver?
När jag inte skriver eller läser umgås jag mycket med min familj. Våra barn idrottar, så ofta åker vi och tittar på olika matcher på helgerna. Det är roligt. Vi har också en stuga i norra Sverige där vi är ganska mycket. Så pysslar jag en del med mina djur, ridning är till exempel en viktig hobby för mig.

Produkter
 • Finns att köpa från och med 1 februari.
  159 kr
 • Efter en löprunda bevittnar Hadia ett rån. Det enda hon vill är att springa f...
  159 kr
 • Det började som ett skämt. Fastän det inte är roligt så skrattar Elias åt Oll...
  155 kr
 • En viktig bok om sorg, vänskap och glädje. Det borde varit dåligt väder den d...
  159 kr
 • Maja går i samma gymnasieskola som Lea. Maja är mycket sjuk. Hon har en sjukd...
  159 kr
 • Lea är hos mormor på landet. Mormor bor alldeles vid en stor skog. En dag när...
  159 kr
 • Vad är en riktig familj? Det kan vara svårt att få nya familjemedlemmar. Men ...
  149 kr