2021-02-02 08:30
Hegas

Skådespelaren Anders Blentare debuterar som författare hos oss på Hegas. Han har skrivit böckerna om Sanja. En serie som rymmer både svettiga, snabba fotbollsmatcher, tjafs på skolgården och rivalitet. Redaktionen ställde en massa frågor till debutantförfattaren!

Anders Blentare är uppvuxen i Landskrona och bor numera i Malmö. Kärleken till det skrivna ordet har alltid funnits där. När han inte skriver jobbar han som skådespelare, där texten också är central. Berättelsen om Sanja dök plötsligt upp en dag i hans huvud och han satte sig genast ner och började skriva. Anders spelade själv fotboll som liten och har kunnat använda sig av egna erfarenheter när han skrivit böckerna om Sanja.

Hur känns det att debutera som författare?
Det känns fantastiskt roligt! Jag älskar att skriva och att få jobba med text. Jag får nypa mig själv i armen emellanåt.

Vad gör du när du inte skriver?
När jag inte skriver eller jobbar med annat så har jag två busungar hemma att hålla efter. Och annars är jag väldigt bra på att slappa och ta det lugnt.

Du arbetar till vardags som skådespelare, hur tror du att det påverkar ditt författarskap?
Man har en vana av att jobba med text. Att undersöka text. Vad händer om jag säger texten så här, istället för såhär? Det undersökandet tar jag med mig in i skrivandet. Och så tror jag att man har en känsla för dialog. I ett teatermanus är ju ofta allt utom dialogen bortskalat.

Hur känns det att skriva lättläst?
Väldigt lärorikt! Även här skalar man bort allt överflödigt. Man renodlar texten som blir effektivare och tydligare. Jag tycker berättandet vinner på det. Det är något jag tar med mig även när jag inte skriver just för lättläst.

Var hittade du inspiration till att skriva om Sanja?
Sanja och hennes berättelse dök upp i huvudet väldigt tydligt en dag. I grova drag, åtminstone. Sen hände mycket när jag satte mig ner och skrev. Jag tror den kreativa delen av hjärnan funkar så. Olika erfarenheter, läsupplevelser och minnen sammanstrålar och presenterar sig plötsligt som en idé. Som man sen får jobba vidare med.

Vad är det roligaste med att skriva böckerna?
Jag gillar att hänga med Sanja. Jag känner igen hennes driv och vilja. Och hon gör en massa fel, går över gränser och är hämndlysten. Hon är mänsklig - helt enkelt. Då blir det väldigt kul att skriva om, tycker jag.

Vem tycker DU borde läsa böckerna om Sanja?
Jag tycker alla i den här åldern borde läsa Sanja-böckerna. Det finns mycket att känna igen sig i. Lusten i att vilja vara något, att bli någon. Det är kompisrelationer, skola, tjafs med ovännen och hennes gäng. Sysslar man dessutom med nån sport eller aktivitet själv, så finns där ännu mer igenkänning, såklart.

Psst! Det andra delen av Sanja-serien, Laglös, kommer ut 6 april.