2021-10-25 08:35
Hegas

Mörkret sänker sig, regnet piskar mot fönstren och alla vill bara kura med filt och varm choklad. Just när dina elever – och du – tror att ni inte kommer klara en dag till ser ni ljuset i tunneln – läslovet! En underbar chans att stanna inne men drömma er ut genom berättelser från alla världens hörn. Skulle någon mot förmodan inte ha lust att läsa hela veckan kommer här några tips på aktiviteter att ta till.


Tips 1: Värm upp inför lovet!

Utmana varandra i att skapa den mest skruvade sagan med hjälp av vår kortlek Skruvade sagor. Kortleken bygger på bokserien Lilla Skräckbiblioteket som tar klassiska sagor och gör om dem till läskiga spökhistorier. Du spelar till dig alla ingredienser som behövs för en bra saga – en huvudperson, en plats, en fiende, en händelse och ett slut – och sen är det bara att börja berätta.

Skruvade sagor

Tips 2: Det blir knappt läskigare än zombies

Eller tja, kanske om zombien heter Zombie och är huvudperson i En Minecraft-zombies dagbok. Nu kan du ladda ner en målarbild från Minecraft-zombies och fylla i. Tänk skräck, humor eller pastell … Här finns inte rätt eller fel – låt kreativiteten flöda!

Ladda ner målarbilden här! 

Minecraft-zombie målarbild

Tips 3: Kan ni inte få nog av våra sagor i Lilla Skräckbiblioteket?

Har ni läst dem alla och vill testa era kunskaper? Vi har gjort en rafflande tipsrunda med nio frågor som alla handlar om böckerna i serien. Skriv ut och sätt upp och låt eleverna utmana sig själv eller varandra i sagokunskap.

Ladda ner tipspromenaden här!

Tipspromenad Lilla skräckbibliotek

Tips 4: Har du elever som är tveksamma till att läsa men älskar att tävla?

Eller har du elever som inte bryr sig ett dugg om aktiviteter och tävlingar utan bara vill läsa. Vårt bokbingo passar oavsett! Utmana eleverna att klara en rad, två eller hela brickan. Du kan själv bestämma reglerna: Hur lång stund ska de läsa för att få kryssa en ruta? Kan samma bok generera kryss i flera rutor? Måste de visa upp sina alster för att få kryss? Det är upp till dig!

Ladda ner dina bokbingobrickor här! 

Bokbingo

Tips 5: En affisch är en affisch är en affisch. Eller inte!

Det finns många roliga sätt att använda våra stora härliga affischer på. Gör ett pussel av dem, sätt dem på oväntade ställen, skapa en skattjakt. Eller använd dem för att vara kreativa tillsammans genom att skriva en saga inspirerad av omslagsbilden eller hitta på egna nya titlar till böckerna. Läs mer och låt dig inspireras hur du kan jobba med affischerna! 

Affischer hösten 2021

Och med dessa tips önskar vi på Hegas dig och dina elever ett härligt läslov!