2024-02-28 10:27
Malin Svensson


Nu finns det nya spännande affischer med alla Hegas nyheter – och favoriterna, så klart. Du beställer affischerna på vår webb kostnadsfritt. Här kommer några tips på hur du som är lärare eller bibliotekarie kan jobba med affischerna.


Tips! Så använder du våra affischer

Lockande läsmiljö
Sätt affischerna på oväntade platser i skolan eller i biblioteket. Kanske under ett bord? Eller på toaletten! Då påminner du om läsning under dagens gång. Glöm inte att också baksidan kan användas – som önskelista, eller för att rösta om favoritbok.

Skriv egna sagor
Låt eleverna skriva egna sagor utifrån affischen. Vad händer på affischen? Vem är personerna? Vad gör de och varför? Låt barnen hjälpas åt att bestämma titlar på sina sagor och motivera vilken titel som låter mest spännande.

Skattjakt
Sätt upp affischen på en hemlig plats i skolan eller biblioteket. Vem kan hitta affischen först? Sätt upp ledtrådar allt eftersom i biblioteket. Belöna den som hittar affischen först! Kanske med ett bokpris, ett bokmärke, eller äran att vara först av alla med att få läsa boken på affischen

Överraskningsutlån
Ett sätt att uppmuntra till att prova nya genrer eller läsnivåer är att förbereda överraskningsutlån i klassrummet eller biblioteket. Slå in olika böcker i affischerna och häng upp böckerna på en lämplig plats. Om du vill kan du märka paketen med en färg eller årskurs och genre efter vilken läsutmaning boken utgör.

Megapussel
Klipp affischen i olika stora bitar. Har du möjlighet att laminera bitarna så håller ditt pussel längre. Vill du göra det svårare att lösa kan du blanda bitar från flera olika affischer. Låt barnen hjälpas åt att pyssla ihop hela omslaget. Avsluta med att berätta om boken.

 

Tipskalender
Ett annat sätt att hjälpa barnen att prova nya typer av böcker är att använda en tipskalender. Skär eller klipp upp luckor runt böckerna på baksidan av affischen (lämna en del av långsidan oskuren så håller sig luckorna stängda). På framsidan av varje lucka kan du välja att skriva ett datum, en veckodag eller kanske ett humör. Sätt upp tipskalendern på en synlig plats. Barnen kan nu gå efter vad det står på luckorna för att få tips om en ny bok att läsa. Du kan också använda kalendern för att räkna ner dagarna i nästa läsprojekt. Förbered ett pyssel eller bokprat till varje lucka och öppna en ny lucka tillsammans varje dag.

Fler tips?
Har du fler bra idéer eller tips på hur du brukar använda affsicherna i ditt bibliotek eller på din skola? Dela med dig till fler läsfrämjare! Mejla malin@ordstark.se.