Hegas stipendie-vinnare 2023

Hegas stipendium delades ut till Lukas Renklint och Viktoria Mosshem för deras lustfyllda sätt att använda lajv som ingång till läsning bland elver med npf i Stockholmsregionen. Klicka på bilden för att läsa mer.

 Sök Hegas stipendium! Du kan få
10 000 kronor till ditt läsprojekt.

Varje år utser Hegas ett lustfyllt läsprojekt som får vårt stipendium om
10 000 kronor. För oss handlar läsning om inkludering. Alla barn och unga ska ha möjlighet att ta till sig litteratur, oavsett om de nyligen har lärt sig att läsa, har dyslexi, andra läsutmaningar eller om svenska är ett nytt språk. För den som har svårt med läsning är läslust extra viktigt! Oavsett om du är folkbibliotekarie, skolbibliotekarie, lärare eller specialpedagog är du välkommen att ansöka med ett läsprojekt som riktar sig till barn och unga från lågstadiet till gymnasiet. Alla projekt är välkomna!

Nästa stipendium delas ut våren 2024. Fyll i blanketten och mejla till malin@ordstark.se senast 31 maj. Frågor? Malin hjälper dig.

FAQ – Hegas stipendium

Hur och när söker jag?
Ladda ner blanketten här. Fyll i blanketten och mejla till hej@hegas.se. Du får skicka med filmer eller bilder som förklarar ditt läsprojekt i samma mejl. Vi delar ut stipendet i juni varje år för ett läsprojekt som både läsfrämjar och väcker läslust. Läsprojektet ska genomföras under följande höst eller vår.

Vad händer när jag får Hegas stipendium?
Vi kontaktar årets stipendiat första veckan i juni. Därefter betalar vi ut stipendiet på 10?000 kr. Du behöver inte rapportera ditt läsprojekt, men vi följer upp med en kort intervju till ett reportage. Glöm inte att fotografera under ditt projekt! Använd mobilkamera och tänk på att barnens ansikten inte ska synas

Är stipendiet skattepliktigt?
Nej, Hegas stipendium är inte skattepliktigt. Prissumman går oavkortat till den verksamhet som vi väljer att stötta.

Hur bedömmer vi ansökningarna?
Vi läser och överväger alla ansökningar förutsatt att projekten är:
1) läsfrämjande
2) riktar sig till barn och unga
3) följer grundläggande demokratiska värderingar

Vi prioriterar särskilt läsprojekt som väcker läslust, bygger på nytänkande och kreativa lösningar eller som riktar sig till barn och unga i socioekonomiskt utsatta områden.

Hur gör jag mitt läsprojekt lustfyllt?
Det är viktigt att läsa. Men det kan bli himla tråkigt när vuxna tjatar om hur viktigt det är. Ladda ner Hegas Läslustguide och låt dig inspireras inför ditt nästa läsprojekt. Har du funderingar eller frågor om läsfrämjande? Mejla hej@hegas.se!

Läs mer