26/3
Hegas

Stina Jonsson har skrivit böckerna om Ella och Alex, en serie vardagsböcker för lågstadiet. Hon tycker att en lättläst text kan vinna på att kortas ner. Hegas ställde några frågor till författaren! 

– Man kan väl säga att jag gjorde researchen till min bok Först till Getön ganska grundligt …

När det gäller att kombinera karaktärer och det egna livet är det inte bara båten som flätat samman litteraturen och Stina. Både hon själv och omgivningen bidrar till misstag och erfarenheter som sedan får ligga till grund för karaktärerna i hennes böcker. Ibland växer karaktärer och berättelser fram medan hon hänger tvätt, ibland under en lång och uppfriskande promenad.

– Ofta funderar jag på vad det värsta som kan hända en person är. Vad är viktigt för honom eller henne? Och vad händer om … ?

En lättläst text kan vinna på att kortas ner 

Stina fascineras ofta av hur mycket en lättläst text ibland kan vinna på att kortas ner och bearbetas ett extra varv. Budskapet blir tydligare och repliker som formuleras om ger plötsligt både en känsla och information. Ibland kanske det krävs att det blir lite mer upprepningar av ord än i andra böcker, då får det vara så. Det kan också vara knepigt att koka ner någon annans tankar eller kunskap till en lättläst nivå eller välja rätt ord för de man vill berätta. Är till exempel en explosion samma sak som en smäll?

– När en formulering som är mitt i prick dimper ner njuter jag!

Vad är en bra bok? 

En bra bok är enligt Stina en bok där karaktärerna stannar kvar i tanken även efter att boken är slut. Det ska också finnas något att fundera över.

– Jag vill få en riktning, men inte bli dumpad på en slutstation med alla svar.

En bok som gjorde stort intryck på henne som ung var boken God natt, mister Tom som hon fastnade för i mellanstadiet.

– Jag tyckte om att vara Will och hitta ett hem hos Tom.

Bilderböckerna håller hon kärt 

Några av de första böckerna hon minns är bilderböckerna som hennes faster läste för henne som liten. Fastern hade en hel samling som hon köpt när hon varit utomlands och nyss lånade Stina hem två av dem. Kanske mest för att få uppleva den speciella känslan som hon tycker doften och bilderna skapar.

– … men jag har inte läst om dem. Jag är nog rädd att magin skulle försvinna.

Stina Jonsson har bland annat skrivit böckerna om Ella och Alex som är en helt ny serie för lågstadiet. I serien möter de två vännerna vardagliga situationer som återberättas med en nyfiken och humoristisk ton. I första boken Tänderna sitter fast drömmer Alex om att tappa en tand. Alla andra skryter om sina blodiga upplevelser men Alex tänder vägrar att trilla ut – inte ens när han ramlar ner från bommen verkar de ge med sig. Men vad är det Alex har som inte de andra har?