23/4
Hegas

Den 23 april är det internationella Världsbokdagen, en temadag som uppmärksammar både boken och upphovsrätten. Inspirationen kommer från Katalonien i Spanien där man ger bort en bok till någon man tycker om i samband med skyddshelgonet Sankt Görans dag. Men varför är det självklart att läsning och böcker har en helt egen dag då?

Ja, förutom att det är helt underbart att försvinna in i en riktigt bra bok är också läsning och läsförståelse viktigt för demokratin. Ett demokratiskt samhälle kräver starka läsare som förstår vad som händer i omvärlden och drar slutsatser, ifrågasätter och resonerar. Alla i ett samhälle måste få samma möjligheter att bli just starka läsare som både avkodar och förstår texterna. Här på Hegas anser vi att starka läsare formar framtiden – alla ska få samma möjligheter att bli just starka läsare.

Läsningen skänker gemenskap

Att läsa är också ett sätt att känna gemenskap. Att kunna läsa om sin omvärld och vad som händer i den gör att du lättare kan förhålla sig till den. Ju mer vi läser ju mer förståelse för vad som händer omkring oss kan vi få. Men det är också viktigt att lära sig vara källkritisk, någonting vi blir genom att läsa flera olika texter och ta till oss av flera olika källor.

Läsförståelsen är grundläggande för att kunna avgöra om det vi läser är sant eller falskt. På så sätt kan man faktiskt säga att läsningen är livsviktig för demokratin. För att vi ska kunna förstå våra demokratiska rättigheter men också för att vi ska lära oss att avgöra när någonting kanske hotar dem.

Både text och bild för demokratin

Men är det bara texten som är viktig för demokratin? Nej bilder är också ett språk. Runt omkring oss finns det hela tiden bilder och symboler som på olika sätt försöker säga någonting eller få oss att känna på ett visst sätt. Bilder som på olika sätt försöker förändra hur vi tycker och tänker eller hur vi ser på varandra. Därför är det viktigt att inte bara tänka på läsförståelse som en förmåga att tolka en text. Böcker med bilder eller serietidningar kan säga precis lika mycket om vår värld som en tjock bok med bara bokstäver.

Så oavsett om du väljer att läsa en bok med mycket bilder eller en riktigt tjock deckare så är det viktigaste att du hittar en bok som passar dig – och att du läser. Det samma gäller barn och unga du möter. Hjälp dem att hitta en bok på rätt nivå och en berättelse som kan gripa tag i just dem. Då kan även den som har det kämpigt med läsningen börja sin resa mot att bli en stark läsare som formar framtiden. Det är roligt och dessutom livsviktigt för demokratin.

Läs mer om varför läslusten är viktig för demokratin