16/3

Sävaträsk är en ungdomsberättelse om kärlek, epa-traktorer och en orättvis vuxenvärld. Författaren Pär Sahlin lyckas att få läsaren att både skratta, rodna och känna igen sig. Men hur är det att skriva lättläst om epa-äventyr på landsbygden? Pär svarar!

Berättelser för bilintresserade och läsovilliga ungdomar är ett ständigt efterfrågat ämne inom ungdomslitteraturen. Därför ger vi ut Sävaträsk - en lättläst serie om epa-traktorer, landsbygd och kärlek. I serien får läsaren följa Joar i den fiktiva byn Sävaträsk. Han spelar Black Sabbath på högsta volym ur sin epa-traktors högtalare.
- Det finns inte så många böcker som just handlar om ungdomar på landet som kör epa. Så på det sättet har det varit intressant och givande att skriva böcker om en grupp som sällan syns och hörs i litteraturen, säger Pär.

Sävaträsk karta

Hur är det att skriva om unga killar på landsbygden?

- Det har varit grymt kul. När jag skriver om Joar känns det som att det är jag som sitter i Duetten och spelar hårdrock på högsta volym. Och det är så himla roligt att få finnas i hans värld med allt vad det innebär av både glädje och ilska, vänskap och bråk, kärlek och hat. När man är femton finns alla känslor så nära på något sätt och det är härligt att få skriva om den tiden och om Joar som på olika sätt är både bra och dålig på att hantera just känslor.

Vad är det roligaste? Och det svåraste?

- Det har varit jättekul att skriva om Joar och hans kompisar i Sävaträsk. Det känns som jag har skapat mig ett litet universum med byn och de som bor där. Den största svårigheten har nog ändå varit epatraktorerna. Innan jag började skriva var mina kunskaper ganska så grunda, men ju mer research jag har gjort desto mer kan jag. Som tur är har jag haft hjälp av ungdomar som kan massor om epor!

Inlaga Sävaträsk 1

Hur är det att skriva lättläst?

- Det är både lätt och svårt. Svårt för att man ska lyckas förmedla så mycket utan att använda för många ord. Men när jag väl har hittat tonen och vet vad boken ska handla om så går det ganska lätt för mig att skriva.

Hör Pär bokprata om första boken i serien! 


Psst! Du missar väl inte den andra delen av Sävaträsk, En prick i registret

Skriv en kommentar:

Text:
Signatur: