5/3
Hegas

Susanna Svensson är född 1982 och bor i Halmstad tillsammans med sin sambo. Till vardags arbetar hon på Stadsbiblioteket och på fritiden skriver hon barn- och ungdomsböcker. Nyligen gavs hennes debutbok Är vi på riktigt? ut av Hegas och Susanna hoppas på att få fler böcker utgivna i framtiden.

– Förutom att skriva gillar jag att fotografera, resa och laga vegansk mat. Skrivit har jag gjort ända sedan jag var liten, men det var först i 20-årsåldern som tankarna på att ge ut en bok kom.

Under åren har hon haft flera kvinnliga förebilder i litteraturen. Ibland har det varit författare och ibland har det varit karaktärerna i sig som inspirerat henne. Som ung älskade hon böckerna om tvillingarna av Francine Pascal och ett tag var hon också väldigt förtjust i Lilla huset på prärien-böckerna och brukade leka att hon var Laura Ingalls Wilder.

När idén att ge ut en egen bok kom påbörjade Susanna både några chick-lit manus och en ungdomsbok men inget av det blev färdigt. Istället åkte hon till USA och läste på college och tog kurser i teater, journalistik och kreativt skrivande. Under skrivkurserna insåg Susanna att hon var tvungen att ta tag i sina berättelser.

– Jag har så många berättelser i huvudet, så för att sluta tänka på dem och göra plats för nya var jag tvungen att skriva ner dem.

Men idén till debutboken Är vi på riktigt? kom under tiden som hon arbetade på ett högstadiebibliotek. Det fanns ett stort behov av lättlästa böcker men de som fanns var ofta dramatiska och anspelade på våld. Susanna ville erbjuda eleverna något lättsammare som eleverna kunde relatera till.

– Jag ville skriva en enkel feel good-bok som tonåringar kan känna igen sig i. En berättelse om det där mysiga pirret vid en första förälskelse.

Det är inte helt lätt att ge ut en bok och det är lätt att fastna när man får ett första nej. Men om det är något Susanna lärt sig är det att det viktigaste av allt är att man faktiskt skriver.

– Skriv! Det kanske låter enkelt, men för att boken ska bli skriven måste du verkligen skriva. Ge inte upp om du får nej från ett eller flera förlag utan ta till dig av kritiken, skriv om och skicka in manuset igen.

Som avslutning frågar vi henne om det finns någon kvinna hon vill passa på att lyfta lite extra inför Internationella kvinnodagen.

– Det blir ingen författare den här gången utan några veganska influencers. Jag firar precis ett år som vegan och under min resa från vegetarian till vegan har jag hämtat mycket inspiration från Caitlin Shoemaker (@frommybowl) och Hannah Howlett