2019-01-09 14:05
Hegas

Skruvade sagor är ett kortspel som på ett pedagogiskt och lekfullt sätt skapar förståelse för hur en saga är uppbyggd, främjar fantasin och låter dig träna på att återberätta dina egna historier. Spelet kan spelas på många olika sätt, här finns det rum för att vara kreativ! Alla korten utgår från den populära serien Lilla Skräckbiblioteket

För att ge lite inspiration och en grund att utgå från har vi ändå valt att skriva spelregler till två olika spel, ett kortspel och ett sagospel. Vi har även några förslag för hur du kan använda korten för att skriva sin alldeles egna saga. Du hittar alla våra spelregler här nedanför. Hur spelar du?

Sagor ni aldrig hört förr 

Skruvade Sagor består av 50 kort uppdelade i fem olika kategorier: Huvudpersoner, platser, fiender, händelser och sagoslut, samt två jokrar. Spelarnas uppgift är att vara den som får ihop flest sagor genom att spela ut fem kort, en från varje kategori, och berätta sin saga. Sagorna som berättas är inte de vanliga ni har hört förr.


Känner du igen illustrationerna? De kommer från böckerna ur Lilla Skräckbiblioteket! Riktigt skruvade sagor som Dödluvan och vargen

Skruvade Sagor fungerar bäst från 2 till 5 spelare. Spelet börjar med att alla får fem kort på hand och resten läggs med baksidan upp i en draghög mitt på bordet. Den som är yngst får börja. Om spelaren har en komplett saga på hand får den lägga ner den bordet och berätta den. Annars får spelaren dra ett kort från högen och kasta ett annat kort med framsidan uppåt i en slänghög bredvid draghögen. Sedan är det nästa spelare i medsols ordning.

Kortspel

Alternativ 1

Skruvade Sagor kan också spelas som ett enkelt samlarspel för 2-7 spelare. Varje spelare får fem kort på hand. Målet är att samla fem kort av samma sort. Den yngsta spelaren börjar och drar ett kort och slänger ett kort, sedan fortsätter man medsols. När spelaren har fått fem kort av samma sort ropar den ”Dödluvan!” och lägger ut korten. Tar draghögen slut, blanda slänghögen och använd som draghög.

Alternativ 2

Skruvade sagor kan också spelas som ett skicka-spel för upp tio spelare. Målet är att samla fem kort av samma sort. Gör iordning leken genom att sortera ut så att det för varje spelare som är med finns fem kort av samma kategori. Så för fyra spelare ska leken bestå av 20 kort uppdelade på


Sagoverktyg

Skruvade Sagor kan också användas för att skapa sagor tillsammans, till exempel i klassrummet. Nedan följer några olika förslag, men möjligheterna är nästan oändliga:

Förslag 1

Dra kort tills du har en av varje kategori och skriv sagan tillsammans. Detta kan även göras i smågrupper.

Förslag 2

Alla korten läggs upp och så får man själv välja vilka kort man vill berätta en saga om.

Förslag 3

Dela upp kategorierna i olika högar och turas om att dra och berätta sagan i klassen genom att lägga högarna i rätt ordning: Huvudperson, plats, fiende, händelse och sagoslut.

En riktigt skruvad saga

När Mariefreds Bookwormsklubb skriver skruvade sagor kan det gå hur som helst! Hegas fick ta del av en riktigt skruvad saga som de skrivit tillsammans med hjälp av korten – Dödluvan och Karl-Bertil den 1017:e:

"Det var en gång en Dödluva som bodde i ett torn ute i skogen. Dödluvan var egentligen ett spöke, hon hade dött på vägen till affären. Hon blev dödad av en unicorn (som bajsade cupcakes). En dag så hade hon så tråkigt att hon bestämde sig för att ge sig av på en hemlig utflykt. Hon ville hämnas på sin unicorn, men istället träffade hon på sin ärkefiende: SPINDELN. Eller rättare sagt spindeln Karl-Bertil den 1017:e. Spindeln sprutade gift i Dödluvans ansikte och hon föll i en evig sömn. Spindeln själv tog Dödluvans cape och vandrade vidare."

Blir du sugen på att testa kortleken? Läs om hur skolbibliotekarien Helene Karlsson använde Skruvade sagor med eleverna. Eller hur Anna och Helena använder kortleken i en undervisningsgrupp för elever med språkstörning. 

 

Skriv en kommentar:

Text:
Signatur:
zpJRL
Kod från Captcha-bild: