2024-05-31 11:53
Emelie Olofsson
Du har säkert hört att högläsning är bra. Men har du egentligen fått veta varför? Högläsning har ingen åldersgräns, inga regler och är helt befriat från prestation. I alla fall för lyssnaren. Högläsning kan vara trygghet, nedvarvning, tidsfördriv och i allra högsta grad en stund för lärande. Många barn lär sig dessutom saker av bara farten när de blir höglästa för, och märker inte ens ansträngningen. Hur bra!?!
0 kommentar(er)
2024-03-22 16:00
emelie Olofsson
Skolan ägnar mycket tid och kraft på att lära barn att avkoda text, men att lära sig läsa med flyt är bara början. Tolkning och läsförståelse är minst lika viktigt. Hur utvecklas läsförståelse och vad kan du som pedagog göra för att eleverna ska gå från läskunniga till läsare?
0 kommentar(er)
2023-09-06 08:11
Emelie Olofsson
Ett nytt läsår har just börjat och det betyder inte bara att det är 125 000 barn som går till skolan för första gången, utan också att det nu finns en massa föräldrar vars barn gått över från förskola till skola. Ett stort steg, många frågor och kanske lite oro. Hur ska läraren hinna med alla? Kommer mitt barn att klara sig? Hur blir det med läsningen? Vi kanske inte kan svara på alla frågor, men vi kan reda ut en del om läsning i alla fall!
0 kommentar(er)
2023-09-05 13:07
Emelie Olofsson
Hegas bloggserie För skolbibliotekarien vänder sig framförallt till dig som jobbar på skolbibliotek. En väldigt rolig och viktig uppgift du har som skolbibliotekarie är att prata läsning och böcker på föräldramöten. Skolan är viktig för läsutvecklingen, men föräldrarna är ofta ännu viktigare. Har du aldrig varit med på ett föräldramöte och känner dig lite osäker på vad du bör säga? Här kommer lite hjälp och tips på vägen!
0 kommentar(er)
2023-08-10 12:55
Hegas
Barn gör inte vad vi säger åt dem att göra – de gör vad vi gör! Du har säkert hört det slitna uttrycket många gånger förr, men det ligger något i det. Känns det motigt att tjat inte har någon effekt? Försök se det som en komplimang: barn och unga uppfattar vad vi vuxna gör som viktigt. Om vi visar dem att läsning är viktigt bara genom att själva läsa blir det enklare att prioritera den egna läsningen. Bli en läsande förebild! Här är 5 tips på hur!
0 kommentar(er)
2019-11-21 13:55
Hegas
Den 14 oktober 2019 utsåg Göteborgs stad årets årskurs 3-bok. I samband med tillkännagivandet hölls en inspirationsdag för de som arbetar i årskurs tre, eller på bibliotek i Göteborgs stad. Årets bok var Splej, mysteriet med häxan av Torsten Bengtsson. Under November delades boken ut till tusentals barn i Göteborg. Några fick till och med besök av häxan Baba Gaga själv! Och du? du har väl inte missat att det kommit ännu en bok om SPLEJ va?
0 kommentar(er)
2019-11-15 09:43
Hegas
De flesta av oss minns säkert hur läraren eller bibliotekarien brukade läsa för oss, några av oss hade kanske även föräldrar som läste högt ur en bok. Det är tur det, för högläsning är viktigt! Men varför är det egentligen det?
0 kommentar(er)
2019-11-07 09:41
Hegas
Pedagogerna på Västra Berga i Helsingborg storsatsar på skönlitteraturen i klassrummet för de allra yngsta, årskurs F-3. Genom bokpåsar, temaveckor, teater och diskussioner väcker de intresset för böcker och uppmuntrar barnen till att lära av varandra.
0 kommentar(er)